01 Haziran 2016 00:51

Körfezin kalbine saplanan hançer; Rüzgargülleri!

Ezine-Ayvacık arasında 101 türbinli RES projesi için Bilgin Enerji tarafından kollar sıvandı.

Paylaş

Seçkin SAĞLAM
Çanakkale

Çanakkale’de Ayvacık bölgesinde yapılması planlanan toplam 1550 megavatlık 27 türbinli rüzgar enerjisi santrali (RES) projesinden sonra şimdi de yine aynı bölgede, Ezine-Ayvacık arasında 101 türbinli RES projesi için Bilgin Enerji tarafından kollar sıvandı. Bölgenin tüm değerleri, zenginlikleri yok sayılırcasına birbiri ardına yapılmaya başlayan ve sayıları giderek artan rüzgar enerji santralleri, “

“Yenilenebilir enerji”, “Temiz enerji”, “Doğa dostu” diye sunuluyor. Bölgedeki rüzgar akımını engelleyerek ve yönünü değiştirerek doğal dengenin bozulması, kuşların göç yollarının kapatılması, tarımsal alanların kullanılamaz hale getirilmesi ve ağaç katliamları ise görmezden geliniyor. 

ÇED TOPLANTISI 10 HAZİRAN’DA 

Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün internet sitesinden yapılan açıklamada, Ayvacık, Ezine ilçesi sınırları içerisinde Bilgin Rüzgar Santrali Enerji Üretimi AŞ tarafından yapılması planlanan Çınarpınar RES projesinin “ÇED Halkın Katılım Toplantısı”nın 10 Haziran’da düzenleneceği duyuruldu.

AĞAÇ KATLİAMLARI ‘İYİLEŞTİRME’ DİYE SUNULUYOR 

Toplam proje bedeli 950 Milyon TL olduğu ifade edilen ÇED başvuru dosyasında, Bilgin Rüzgar Santrali Enerji Üretimi AŞ tarafından Çanakkale ili, Ayvacık ve Ezine ilçeleri sınırları içerisinde 101 adet rüzgar türbini ile 303 MWm/303 MWe kurulu gücünde “Çınarpınar RES” projesinin kurulup işletilmesi planlanmaktadır. Proje alanına ulaşım proje çevresinde bulunan köy yolları ve orman yolları ile sağlanmaktadır. Ancak türbinlerin nakliyesi sırasında TIR’lar kullanılacak olup söz konusu TIR’ların geçebileceği şekilde mevcut yollarda genişletme ve iyileştirmeler yapılacaktır. Ayrıca ulaşımı bulunmayan türbin yerlerine ulaşımın sağlanması amacıyla yeni servis yolları açılacaktır. Genişletme ve iyileştirmeler yapılacak yollar ile yeni açılacak servis yolları ile ilgili detaylı bilgiler ÇED raporunda verilecektir” denildi. 

ENERJİ NAKİL HATLARI NEREDEN GEÇECEK? 

“Çınarpınar RES 303 MWm/303 MWe (101 adet x 3 MWm/3 MWe)” projesi kapsamında yılda 930 milyon kWh/yıl enerji elde edilecek olup, 154 kV’lık enerji nakil hattı ile trafo merkezi üzerinden Ulusal Elektrik Sistemine bağlanması planlanıyor. Peki enerji nakil hattının güzergahı neresi? İşte bu soruya verilen yanıt ise, “Enerji iletim hattı bu rapor kapsamında değerlendirilmeye alınmamış olup, söz konusu enerji iletim hattı projesi çevresel etki değerlendirmesi yönetmeliği kapsamında ayrıca değerlendirilecektir” diyerek ucu belirsiz bir şekilde veriliyor. 

ÖNCEKİ HABER

İlhan Çomak cezaevinde unutulmasın!

SONRAKİ HABER

Mülteciler köle gibi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa