01 Haziran 2016 00:50

İlhan Çomak cezaevinde unutulmasın!

22 yıldır cezaevinde tutulan İlhan Çomak: Adalet, uzun upuzun yargılanmamaktır, adalet haksız yere içeride olmamaktır. Adalet unutulmamaktır...

Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul 

İlhan Sami Çomak’ı Türkiye’deki adaletsizliğin simge isimlerinden biri olarak tanıyoruz. 22 yıla yakın bir süredir gerekçesiz içeride tutuluyor. Yaşadığı bu adaletsizliğe dikkat çekmek için hikayesi belgesele taşındı. İlhan Çomak’ın hayatını cezaevinden mektupları üzerinden anlatan “Gönderen: İlhan Sami Çomak” isimli belgesel tamamlandı. Diyarbakır ve İstanbul’da izleyicisiyle buluştu. 

BUGÜN HAKİM KARŞISINA ÇIKACAK 

İlhan Çomak bugün Çağlayan’daki İstanbul Adliyesinde saat 13.30’da 4. Ağır Ceza Mahkemesinde bir kez daha hakim karşısına çıkacak. 

Yönetmenliği Çiğdem Mazlum ve Sertaç Yıldız’ın üstlendiği belgeselde İlhan Sami Çomak ile uzun zamandır sürdürdüğü mektuplaşmalar üzerinden kurgulanan belgeselde, Oyuncu Muhammet Uzuner Çomak’ın sesi oldu. Hem belgesel yönetmenleri hem de İlhan’ın sesi olan Muhammet Uzuner, mektuplarla İlhan Çomak’la tanıştılar. Belgesel Çomak’ın gözüyle İlhan’ın cezaevinde, ailesininse onsuz geçirdiği yıllara odaklanıyor. Belgesel filmi için yazdığı mektuplarla hayat hikayesini anlatan İlhan, hayata bakışı ve hislerinden de kesitler yer alıyor. Belgesel gözaltı ve cezaevine konulması sürecini günümüze kadar olan zaman dilimini kronolojiye göre aktarıyor. Belgeselin sonunda haklı olarak İlhan Çomak, adaletsizliğe dikkat çekerek, “Adalet, uzun upuzun yargılanmamaktır, adalet haksız yere içeride olmamaktır. Adalet unutulmamaktır...” diyor. 

UZUNER: TÜRKİYE İÇİN ÇOK AĞIR VİCDAN YÜKÜ İLHAN ÇOMAK

İlhan Çomak’ın sesi olan Oyuncu Muhammet Uzuner, İlhan’ı belgeselin yönetmenleri sayesinde tanıdığını ifade ederek şunları söylüyor: “Onlar bir belgesel projesinden bahsettiler, benim de seslendirme yoluyla katkıda bulunmamı istediler. Çok heyecanlandım. Daha önceden biliyordum İlhan Çomak’ın durumunu ama bu şekilde yakınlaşınca meseleye çok daha tahammül edilemez bir şey olduğunu anladım. Daha yakından takibe başladım. Bir insanın suçlu olması ya da suçsuz olmasından öncesinde hiçbir delil göstermeden 22 yıldır tutuklu yargılanması akıl alır gibi değil. Başka örnek davalarda başka türlü davranılmasına rağmen, İlhan Çomak hakkında bu türden bir tasarrufta bulunuluyor. Ben de buna karşı çıktığım için, aklım almadığı için destek olmaya karar verdim ve duruşmasını izledim. Duruşmada sadece uzakta İlhan’la el sallaştık. Umarım 1 Haziran’da olumlu bir sonuç gelecektir. Ümidimiz bu. Bakalım. Türkiye için çok ağır vicdan yükü İlhan Çomak.”

İlhan’ı yazdığı mektupları ve şiirleri vasıtasıyla tanıdığını ifade eden Uzuner, “Zaten belgeseldeki mektuplarını okurken, bir yandan hani belgesele katkı sunmaya çalışırken, bir yandan da İlhan’ı tanımış oldum. Çok etkilendim, çok duygulandım. Çok naif bir yapısı var. Hani suçluluğu ya da suçsuzluğunu kanıtlamak hukuka düşer, bize düşmez. Böyle bir insanın garip suçlamalarla içeride tutulması onun mektuplarını okudukça çok daha anlamsız geliyor insana” diyor. 

ADALETSİZLİĞİN DUYURULMASINA YARDIMCI OLUR

Filmin Yönetmenleri Çiğdem Mazlum ve Sertaç Yıldız, İlhan’ın belgeselinin, sadece İlhan’ın değil adalet arayışı duvarlara çarpan binlerce insanın hikayesi olduğunu ifade ediyorlar. 

İlhan’la görüşme taleplerini Adalet Bakanlığının reddetmesi nedeniyle İlhan Çomakla yüz yüze görüşmeyen yönetmenler “İlhan’ı ilk kez proje bittikten sonra, 12 Nisan’da yapılan duruşmada gördük.Uzaktan selamlaştık. Dileriz  belgeselimiz İlhan’ın yaşadığı adaletsizliğin daha çok insana duyurulmasına yardımcı olur” diyorlar. 

İLHAN ÇOMAK KİMDİR?

İlhan Sami Çomak, 1973 yılında Bingöl Karlıova’da doğdu. 1994 yılında yoğun işkenceler gördüğü bir gözaltı süresinden sonra tutuklanarak İstanbul’daki Bayrampaşa Cezaevine konuldu. Yargılanması, polisin işkenceyle düzenlediği ifade tutanakları esas alınarak, Devlet Güvenlik Mahkemesinde gerçekleşti. Somut hiçbir delil olmadan, 2000 yılında müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtayın cezasını onamasının ardından AİHM’ye başvurdu. AİHM, 2007’de aldığı kararla İlhan’ın adil yargılanmadığına ve yargılanmamın yenilenmesine hükmetti. 2013’te yeniden yargılanan İlhan ‘Delil karartma’ şüphesiyle tutukluklu. 22 yıldır cezaevinde olan İlhan Sami Çomak’ın Gitmeler Çiçek Kurusu, Açık Deniz, Günaydın Yeryüzü ve Kedilerin Yazdığı İlahi isimli 4 şiir kitabı bulunuyor. 

ÖNCEKİ HABER

Kırmızı Lale Film Festivali Saklı ile başladı

SONRAKİ HABER

Körfezin kalbine saplanan hançer; Rüzgargülleri!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...