31 Mayıs 2016 19:45

Türküsüz Kent’in şairi; Behçet Kalaycı anılıyor

Çaycuma Belediyesi, ölümünün 10. yılında, düzenleyeceği bir etkinlikle Şair-Yazar İbrahim Behçet Kalaycı’yı anıyor. 

Paylaş

“Seni zehirli bir çiçek gibi kokluyorum Zonguldak”  (İ.Behçet Kalaycı / Türküsüz Kent’ten)

3 Haziran 2016 Cuma günü, Çaycuma Belediye Sinemasında yapılacak olan anma toplantısı, saat 20.00’de başlayacak. “Kömür Karası” müzik grubunun Behçet Kalaycı ve Zonguldaklı şairlerin şiirlerinden oluşan şarkıları seslendireceği etkinlikte, Eğitimci-Yazar Hamit Kalyoncu, Behçet Kalaycı’nın yaşamı, sanatı ve kişiliği üzerine bir konuşma yapacak. Kalaycı’nın şiirlerinin bir okuma tiyatrosu şeklinde seslendirileceği gecede, şairin yaşamının, kesitlerinden oluşan bir video gösterimi de yapılacak.

Öte yandan Çaycuma Belediyesi, geceye özel olarak bir kitap hazırladı. Hazırlanan 100 sayfalık kitapta, şairin yaşamı, görüşleri, eğitimci kişiliği, yayımlanmış kitaplarının tanıtımı ile kitaplarına girmemiş eserlerinin yanı sıra, Bülent Kantarcı, Hamit Kalyoncu, Hayriye-Hasan Kalaycı, Erdal Kalaycı, Osman Günay, Fatma Kılıç, Kürşat Çoşgun, Mete Arif Tokmak, Fahri Bozbaş, Hasan Ataman, Mustafa Kademoğlu, Seyfettin Ceylan, İsmet Akyol ve Ahmet Öztürk’ün yazı, karikatür ve röportajları bulunuyor.  

İ. BEHÇET KALAYCI KİMDİR?

Behçet Kalaycı 26 Ağustos 1922’de, babası İstinaf Mahkemesi Reisi Hasan Hilmi Bey’in görevi nedeniyle Urfa’da doğdu. İlkokulu Devrek ve Çaycuma’da okudu. Adana Öğretmen Okulunu bitirdikten sonra, bir yıl ilkokul öğretmenliği yaptı. Ankara Gazi Eğitim Enstitüsünün Beden Eğitimi Bölümünden mezun olduktan sonra, yurdun çeşitli yerlerinde öğretmen ve okul müdürü olarak görev yaptı. Samsun’da öğrencileriyle “Uyanış”, Zonguldak’ta Behzat Baruönü ile “Yükseliş” dergilerini çıkardı. “Bucak”, “Yükseliş”, “Uyanış”, “Meşale”, “Demet”, “İmbat”, “Kıyı”, “Anadolu Ekini”, “Zonguldak” gibi dergilerde ve çeşitli gazetelerde şiir, öykü, deneme, yazıları ile kendisiyle yapılmış söyleşileri yayımlandı. Kalaycı, 29 Mayıs 2006’da Ankara’da 84 yaşında öldü. 

İ.  Behçet Kalaycı’nın “Anılar Geçidi” (Anlatı, Isparta Matbaası, 1962), “Türküsüz Kent” (Şiir, Yorum Matbaacılık ve Yayıncılık Ankara 1983), “Kıvırcık / Genç Bir Madencinin Öyküsü”  (Roman, Kendi Yayını, Ankara 1992) adlı 3 kitabı bulunuyor. (Zonguldak/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Fenerbahçe Galatasaray Odeabank'ı yenerek finale yükseldi

SONRAKİ HABER

Kırmızı Lale Film Festivali Saklı ile başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa