31 Mayıs 2016 16:54

Karakolda ölüme zaman aşımı!

Diyarbakır’da gözaltına alınarak götürüldüğü karakolun nezaretinde ölü bulunan Murat Yavuzer’e ilişkin davada zaman aşımı kararı verildi.

Paylaş

Diyarbakır’da gözaltına alınarak götürüldüğü karakolun nezaretinde ölü bulunan Murat Yavuzer’e ilişkin haklarında “ihmal” suçundan dava açılan polis, yerel mahkeme tarafından aklandı. Verdiği 2 beraat kararı da Yargıtay tarafından bozulan Diyarbakır 7. Asliye Ceza Mahkemesi, bu kez de davanın zaman aşımından düştüğüne hükmetti. 

1 Haziran 2005 tarihinde “kapkaç” iddiasıyla gözaltına alınarak Sağlık Polis Merkez Amirliğine götürülen Murat Yavuzer, aynı gün nezarette ölü bulunmuştu. 1.82 santimetre boyundaki Yavuzer’in, kendini 1.40 cm olan nezarete astığının açıklanması cinayet iddiasını gündeme getirdi. Ancak savcılık kolluk güçlerinin ihmali olmadığı iddiasıyla takipsizlik kararı verdi. Siverek Ağır Ceza Mahkemesi ise, takipsizlik kararını kaldırdı. Bunun üzerine Diyarbakır 7. Asliye Ceza Mahkemesinde dava açıldı. Açılan dava sonucunda sanık polislerin beraatına karar verildi. Ağır aksak yürüyen bu süreçte ise dosyanın aslı kayboldu. Yerel mahkemenin kararı Yargıtay tarafından bozukdu. Yeniden görülmeye başlanan davada dosyanın aslı bulunamazken yerel mahkeme beraat kararında ısrar etti. Yargıtay, 9 Aralık 2015 tarihinde yeniden yapılan başvuruda beraat kararını tekrar bozdu. Yargıtay 5. Ceza Dairesinin verdiği kararda, “Özgürlüğü devletçe kısıtlanmış bir şahısın yaşamından devletin sorumlu olduğu ve devletin bu kişinin yaşamını korumaya yönelik hem negatif hem de pozitif yükümlülüğünün olduğu” vurgulandı. 

Diyarbakır 7. Asliye Ceza Mahkemesinde tekrardan görülen davada, “Sanığa isnat edilen suç için kanunda öngörülen ceza miktarının 1 yıl olması ve kanunda öngörülen 8 yıllık zaman aşımı süresinin sanığın savunmasının alındığı 12/12/2007 tarihinden itibaren kesintisiz olarak işlediği ve 13/12/2015 tarihinde dolduğu anlaşıldığından sanık hakkında açılan kamu davasının düşmesine” kararı verildi. 

Dava Avukatı Muhterem Süren, Yavuzer’in ölümünde cinayet ihtimalinin yüksek olduğunu belirterek, “Nezarethaneden sorumlu şüpheli polis, Yavuzer’in kendisini astığını monitörden görünce inip kendisini kurtarmaya çalıştığını söylemişti. Öte yandan dosyaya nezarethaneye bakan güvenlik kamerasının kayıtları da girmedi. Emniyet Müdürlüğünün kameranın o saatlerde çalışmadığını söylemesi cinayet ihtimalini arttırıyor” dedi. (Diyarbakır/DİHA) 
 

ÖNCEKİ HABER

HDP: Gezi bir demokrasi talebi ve direniştir

SONRAKİ HABER

Gölette yeterli araştırma yapılmamış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...