01 Mayıs 2012 09:57

On binler, ‘iş, barış, özgürlük’ istedi

Diyarbakır’da 1 Mayıs mitinginin adresi İstasyon Meydanı’ydı. Mitinge sendikalara bağlı binlerce işçi katılırken, Diyarbakır halkı da mitinge yoğun ilgi gösterdi. İşçi katılımının yoğun olduğu 1 Mayıs’ta AKP’nin işçi ve emekçilere dönük ekonomik saldırılarının yanı sıra barış ve eşitlik talepleri

On binler, ‘iş, barış, özgürlük’ istedi
Paylaş
Faruk Ayyıldız / Cumhur Daş

Sabahın erken saatlerinden itibaren Urfa Kapı, Ofis ve Bağlar’da toplanan emekçiler, istasyon meydanına yürüdü. Türk-İş, KESK, DİSK, TMMOB, TTB, EMEP, BDP ve ESP kortejleri “Bijî yek gulan”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “KESK’li tutsaklar serbest bırakılsın”, “Faşizme ölüm halka hürriyet”, “İş ekmek özgürlük”, “Zam zulüm işkence işte AKP”, “Biji bratiya gelan” “Barışa bir şans çift taraflı ateşkes” sloganları atarak alana giriş yaptı.

Genel-İş ve Eğitim Sen kortejlerinin kalabalığı ile dikkat çektiği mitingde emekçiler üzerindeki baskıların ve artan siyasi, askeri operasyonların durdurulması talepleri öne çıktı. Çok sayıda kitle örgütünün katılım gösterdiği mitinge Diyarbakırspor taraftarları kendi pankartları ile katılım gösterdi. Antikapitalist Müslüman gençlerin de döviz ve pankartları ile katıldığı mitinge, LGBT üyeleri de ‘Yaşam hakkımız elimizden alınıyor’ dövizleri ile geldi.

Mitingde konuşan DTK Eş Genel Başkanı Aysel Tuğluk, işçi sınıfının mücadelesiyle, Kürt halkının mücadelesinin birleşmesi gerektiğini söyledi. Yapılan konuşmalarda KCK operasyonlarına, Roboski Katliamına, Pozantı cezaevinde TMK mağduru çocuklara yönelik cinsel taciz ve tecavüze, kıdem tazminatına yönelik saldırılara tepki geldi. Mitinge katılan işçiler taşeron sisteme ve bölgesel asgari ücrete tepki göstererek, AKP’nin Kürt işçileri daha da yoksullaştırmaya çalıştığını dile getirdi.

Uzun yıllardan bu yana yasal 1 Mayıs mitingine iznin verilmediği Diyarbakır’da, Newroz’dan sonra 1 Mayıs da coşkuyla kutlandı. Havanın sıcaklığına rağmen, on binlerce kişi halaylar ve sloganlar ile işçi bayramını kutladı. Yürüyüş kortejlerinde “Bijî yek gulan”, “İş cinayetlerine son”, “Taşeronlaştırma köleleştirmedir”, “Kürt sorununa adli demokratik çözüm”, “Kar, nan, azadi”, “Newroz sıcaklığıyla 1 Mayıs’ı selamlıyoruz” “Haki Karer’in kararlığıyla Deniz Gezmiş’in direnişiyle 1 Mayıs’ı selamlıyoruz” pankartları taşındı. Kürt kadınlarının yöresel kıyafetler ile katıldığı mitingde, KESK’li tutsak kadınlara selam gönderildi ve sahnede tutuklu KESK’li kadınların pankartı açıldı.

KIDEM TAZMİNATINA EL UZATAMAYACAKLAR

Emek ve demokrasi mücadelesinde şehit düşenler için yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından Türk-İş 7. Bölge Temsilcisi ve Tertip Komitesi Başkanı Bahri Karakuş, Diyarbakır’da uzun süreden beri ilk kez 1 Mayıs mitinginin yapıldığına dikkat çekerek, emekçilerin mücadelesinin gün geçtikçe büyüdüğünü vurguladı. AKP’nin, emekçilere, işçilere yönelik saldırılarına dikkat çeken Karakuş, “Bu saldırıların yanında bölgede Kürt halkına yönelik siyasi ve askeri operasyonlar hızlanarak devam ediyor. Biz bugün emekçiler olarak kıdem tazminatımıza göz dikenlere karşı, ülkeyi savaş ortamına sürükleyenlere karşı alanlardayız” dedi.

‘EMEKÇİLERİN SESİNE KULAK VERİN’

Karakuş’un ardından konuşan TES-İş Diyarbakır 1 Nolu Şube Başkanı Ali Öncü, Kürtçe yaptığı konuşmasında özelleştirmelere dikkat çekerek, özelleştirmelerin işçileri, işlerinden ettiğini ve aç bıraktığını söyledi. Türkiye’de, 21 milyon insanın çalıştığını kaydeden Öncü şunları söyledi: “Buna karşı örgütlü insan sayısı 1 milyon 600 bin kişidir. Bu demokrasi açısından bir ayıptır. Hani bu ülkede ileri demokrasi vardı? Bütün kurumları özelleştirdiler, sıra şimdi TEDAŞ’ta. Biz emekçilerin sesine kulak verilsin. Şimdi kıdem tazminatımıza göz dikmiş durumdalar. Biz buradan yemin ediyoruz ki kıdem tazminatımıza el uzatırlarsa, Diyarbakır’ı, onlara dar ederiz.”  Bölgede yaşanan operasyonlara değinen Öncü, tutuklamalar ve baskılarla Kürt halkının mücadelesinin bitirilemeyeceğini söyledi. Roboski’de yaşanan katliamın faillerinin hala açığa çıkmadığını vurgulayan Öncü, operasyonlarına sona erdirilmesi çağrısında bulundu.

KESK adına konuşan SES Diyarbakır Şube Başkanı Hülya Uyanık, tutuklu KESK’li kadınları selamlayarak, 1 Mayıslarını kutladı. Süren operasyonların gölgesinde 1 Mayıs’ı kutladıklarını belirten Uyanık, emekçilerin hem kendi talepleri için hem de demokrasi için alanlarda seslerini yükselttiklerini söyledi.

OPERASYONLAR DURDURULSUN

Mitingde konuşan BDP Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, AKP’nin, savaşı dayattığını söyleyerek, operasyonların Kürt halkının iradesini kırmaya yönelik yapıldığını kaydetti. Zümrüt, gerçek bir demokrasi için emekçilerin üstündeki baskının kaldırılması, askeri ve siyasi operasyonların durdurulması, Abdullah Öcalan üzerinde yürütülen tecridin son bulması gerektiğinin altını çizdi.

Halkların Demokratik Kongresi adına konuşan Mahmut Çiftçi, AKP’nin işçilerin ve emekçilerin sosyal, siyasal ve ekonomik taleplerini görmezden geldiğini belirterek, “Bu saldırılar altında 1 Mayıs’ı kutluyoruz. Sağlıktan eğitime bilimden sanata tüm alanlarda sermayenin egemenliği kurulmak isteniyor. Ancak buna karşı tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de emekçilerin kapitalizme karşı mücadelesi gün geçtikte büyüyor. Biz HDK olarak farklı kimlikleri, kültürleri bir araya getirerek özgür eşit bir ülkede yaşayabileceğimizi söylüyoruz” şeklinde konuştu.

DTK Eş Genel Başkanı ve Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk saldırılar karşısında 1 Mayıs’ı, Newrozlaştırmak, Newroz’u 1 Mayıslaştırmak gerektiğini söyledi. Bu ülkede işçilerin, naylon çadırlarda yandığını, toprağın altında can verdiklerini, ciğerlerine kumlar dolduğunu anlatan Tuğluk,  emekleri ile hayatı yeniden yaratanların gün geçtikçe yoksullaştığına dikkat çekti. Tuğluk, belli bir kesimin giderek zenginleştiğini belirterek, “Emek mücadelesinin en önemli bileşenlerinden biri Kürt halkının mücadelesidir. Emekçileri sömüren sistem Kürt halkını siyasi statüsünden yoksun bırakmaktadır. Kürt halkının ve işçi sınıfının kaderi ortaktır. Ancak Kürt halkına bombalar yağdırılırken, batıda Bursa’da, Kocaeli’de, İstanbul’da dayanışma grevlerinin gerçekleştirilmemesi baskının devam etmesine neden olmaktadır. Kürt halkının ve işçi sınıfının mücadelesi birleşmek zorunadır ancak bu şekilde emeğin hakları ve demokrasi sağlanabilir” dedi. Konuşmaların ardından miting çekilen halaylarla son buldu. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Cüneyt Türel hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Antep’te binlerce işçi taleplerini haykırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...