31 Mayıs 2016 14:51

19 işçinin öldüğün madenin sahibine 'humanist yaklaşım'

Bursa’da 19 madencinin hayatını kaybettiği maden katliamında süren davada gerekçeli karar açıklandı.

Paylaş

Bursa’da 19 madencinin hayatını kaybettiği maden katliamında süren davada gerekçeli karar açıklandı. Karara düşülen muhalefet şerhinde mahkeme başkanı işçilerin ölümünden sorumlu kişilerin hümanizm bağlamında değerlendirilmesi gerektiğini ve cezalarının para cezasına çevrilmesi gerektiğini, böylece devletin hazinesine para gireceğini söyledi

Sendika.org’un haberine göre Bursa’da 19 madencinin hayatını kaybettiği maden katliamıyla ilgili davanın karar duruşması 26 Mayıs günü görülmüştü. Heyet, taksirle insan öldürme suçundan 3 sanık hakkında 6 yıl 8 ay ceza verirken diğer 3 sanık hakkında da 5 yıl hapis cezası verildiğini açıklamıştı. Mahkeme Yargıtay kararının aksine kasten değil taksirle insan öldürme suçunun işlendiğini hükmetmişti.

Hükmün ardından dün gerekçeli karar açıklandı. Mahkeme başkanı gerekçeli karara şerh düşerek 5 yıl hapis cezası alan patronların o cezayı da almaması gerektiğini, bu 5 yıllık cezanın hümanizm ilkesi bağlamında para cezasına çevrilmesi gerektiğini belirtti. Kararda, “Adli para cezasına çevrilmesi durumunda, hem hümanizm ilkesinin hayata geçirileceği, hem de belli bir miktarda paranın devlet hazinesine girmesinin sağlanacağı ... hususları da nazara alındığında bu hususlar da yine hürriyeti bağlayıcı cezanın adli para cezasına çevrilmesi gerektiği kanaatini güçlendirmektedir” denildi.

Dava avukatlarından Denizer Şanlı, “Verilen hapis cezası zaten yetersizken bir de hapis cezaları para cezasına çevrilsin diyorlar. Yargıtay kararı fiilen etkisiz kılınmıştır. Adalet, hak, hukuk yoksullar için yok edilmiştir” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Serbest gazeteci Emin Demir tutuklandı

SONRAKİ HABER

BES üyesine Erdoğan’a hakaret davası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...