31 Mayıs 2016 13:57

'Pehlivanköy'den Işıkkent GGM'ye işkence devam ediyor'

Halkların Köprüsü Derneği, Pehlivanköy GGM'ye ardından, Işıkkent GGM'ye gönderilen mülteci bir ailenin durumuyla ilgili açıklama yaptı.

Paylaş

Halkların Köprüsü Derneği, geri gönderme anlaşması sonrası ilk olarak Pehlivanköy GGM'ye ardından, Işıkkent GGM'ye gönderilen mülteci bir ailenin durumuyla ilgili açıklama yaptı. Pehlivanköy'deki olumsuz koşulların Işıkkent'te de devam edildiğinin belirtildiği açıklamada GGM'lerdeki mültecilere yönelik işkencenin sürdüğü vurgulandı. 

Dernek tarafından yapılan açıklamada takip ettikleri ailenin uluslararası korumaya başvurduğunu ancak üzerinden bir ay geçmesine rağmen sonuçlanmadığı bilgisi verildi. Diğer ailelerin akibetine dair bir bilgi edinemediklerinin de belirtildiği açıklamada "Takipçisi olduğumuz mülteci aile, artık uluslararası koruma başvurusu sahibi olmasına rağmen göç idaresi bürokratik nedenlerle hala başvuruyu sonuçlandırmıyor. Bu esnada söz konusu mülteci aile Pehlivanköy Geri Gönderme Merkezi’nden fiziki koşulları çok daha kötü olan İzmir Işıkkent’teki Geri Gönderme Merkezi’ne gönderildi" denildi. 

'GÜNLÜK BEŞ DAKİKALIK HAVALANDIRMA İZNİ'

Işıkkent GGM'de tutulan aileyle yakın zamanda görüşen derneğin açıklamasında "Burada, aile olarak dahi bir arada kalamıyorlar. Ailenin erkek üyesi günde bazen sadece 5 dk havalandırmaya çıkabildiğini ifade ediyor. Ailenin yaşı büyük kadın üyesi; iki kalp damarının tıkalı olduğunu, anjio olması gerektiğini, kaldıkları odanın çok kalabalık ve havasız olduğunu, sürekli olarak rahatsızlandığını belirtiyor. Bu koşullar altında daha fazla yaşayamayacağını kalp krizi geçirmekten korktuğunu söylüyor. Ailedeki çocuk üye; ayrı koğuşta tutulan babasını göremediğini bu nedenle çok korktuğunu gözyaşları içinde anlatıyor. Özetle mülteciler için işkence katlanarak devam ediyor" denildi. 

'ZORLA ALIKONULMAYA DEVAM EDİYORLAR'

Tüm bu yaşananların işkence olduğunun belirtildiği açıklamada şu ifadeler yer verildi "Mülteci ailenin yaşamış olduğu izolasyon, yeterli süre havalandırmaya çıkarılmama, tedaviden yoksun bırakılma, hastalık koşullarına uygun ortamın sağlanmaması hepsi birer işkencedir ve insan hakkı ihlalidir. Göç İdaresince mülakatları yapılmış ve geri gönderilmesi halinde hayati risk bulunduğu kanaatine varılan mülteciler, idarenin keyfiliği nedeniyle hala geri gönderme merkezlerinde tutulmaya daha açık bir tabirle zorla alıkonulmaya devam ediyor". 

'MÜLTECİLERE UYGULANAN İZALOSYON SON BULSUN'

Türkiye’de mültecilerin hukuki güvenliği bulunmadığının da altının çizildiği açıklamada şunlar denildi " Avukata erişimleri sınırlı olduğu gibi idare hukukunun en temel ilkelerinden olan hukuki öngörülebilirlik mülteciler için yok sayılıyor. Yunanistan’dan Türkiye’ye geri gönderilen mültecilere derneğimiz ulaşana kadar en ufak hukuki bir bilgi, danışmanlık verilmemişti. Başlarına ne geleceğini bilmiyorlardı. Güç bela yapabildiğimiz uluslararası korunma başvurusundan sonraki aşamada ise idarenin keyfiyetine göre kalacakları geri gönderme merkezi mültecilere herhangi bir açıklama yapmaksızın değiştiriliyor. Hala idari gözetim altında tutulan mültecilere akıbetlerinin ne olacağı konusunda anlaşılır net bir açıklama yapılmıyor. Son olarak yetkililere bir kez daha sesleniyor; Geri Gönderme Merkezlerinin koşullarının iyileştirilmesini ve mültecilere uygulanan izolasyonun son bulmasını talep ediyoruz". (İzmir/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Başkurt Motor direnişine dayanışma ziyareti

SONRAKİ HABER

Taciz davasını takip edilmesi dahi rahatsız etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...