31 Mayıs 2016 13:07

44. İstanbul Müzik Festivali yarın başlıyor

44. İstanbul Müzik Festivali, yarın akşam Lütfi Kırdar Sergi ve Kongre Sarayı’nda gerçekleştirilecek Açılış Konseri ve Töreni’yle başlıyor.

Paylaş

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 44. İstanbul Müzik Festivali, yarın akşam Lütfi Kırdar Sergi ve Kongre Sarayı’nda gerçekleştirilecek Açılış Konseri ve Töreni’yle başlıyor.

Festival bu yıl ilhamını Shakespeare’den alıyor. Shakespeare’in “Eğer Müzik Aşkın Gıdasıysa, Durmadan Çalınız” dizelerinden esinlenen festival, 24 Haziran tarihine kadar İstanbul’un 17 farklı mekânındaki 26 konserle müzik dolu bir ay yaşatacak. Aralarında Murray Perahia, Gautier Capuçon, Angel Blue, Gérard Caussé, Patricia Petibon, Alice Sara Ott, Maxim Vengerov, Richard Galliano gibi isimlerle, dünyanın önde gelen topluluklarından Viyana Senfoni Orkestrası, Venedik Barok Orkestrası, Orchestra of the Swan ve Academy of St Martin in the Fields’in de bulunduğu 600'e yakın yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbul’da ağırlayacak festival ilk haftasına hızlı başlıyor. 

AÇILIŞ KONSERİ: BORUSAN  FİLARMONİ VE DMİTRY MASLEEV

1 Haziran Çarşamba akşamı saat 19.00’da Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşecek olan açılış töreninde, Uluslararası Çaykovski Piyano Yarışması 2015 birincisi Dmitry Masleev’e Sacha Goetzel yönetimindeki festivalin yerleşik orkestrası Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşlik ediyor.
Masleev, Türkiye’deki bu ilk konserinde Çaykovski’nin 1. Piyano Konçertosu’nun “parlak bir vitüözite” olarak tanımlanan yorumuyla müzikseverlerin karşısında olacak. Shakespeare’in 400 yıllık kültürel mirasını kutlamak üzere yazarın “Eğer Müzik Aşkın Gıdasıysa, Durmadan Çalınız” (On İkinci Gece) dizesi etrafında kurgulanan 44. İstanbul Müzik Festivali’nin açılış konserinde ayrıca, Şostakoviç’in en başarılı film müziği olarak görülen Hamlet Süiti de seslendirilecek.
44. İstanbul Müzik Festivali Onur Ödülü, önder bir besteci ve eğitmen olmasının yanı sıra kendini müziğe ve entelektüel her alanda araştırmalara adamış olan Türk çağdaş müzik bestecisi İlhan Baran’a festivalin açılış konseri öncesi yapılacak törende takdim edilecek. 

İDİL BİRET 75. YAŞINI İSTANBUL MÜZİK FESTİVALİ’NDE KUTLUYOR 

Çağımızın en önemli virtüözlerinden İdil Biret ile klasik müzik severlere unutulmayacak bir ‘Piyano Maratonu’ yaşatmaya hazırlanıyor. Barok dönemden 20. Yüzyıl müziğine uzanan geniş repertuarlı maraton ile bu sene 75. yaşını kutlayan İdil Biret, 2 Haziran’da Boğaziçi Üniversitesi Albert LongHall’da, 5 Haziran’da Süreyya Operası’nda ve 8 Haziran’da Aya İrini Müzesi’nde konserler verecek.

ANTONİO MENESES& MARİA JOÃO PİRES BULUŞMASI

Bu yılki festivalin Yıldızlar Buluşması’nın ilkinde klasik müzik dünyasının efsanevi isimlerinden piyanist Maria João Pires, düzenli işbirliği yaptığı usta çellist Antonio Meneses ile yer alıyor. İkili 4 Haziran’da Süreyya Operası’nda vereceği konserde, Beethoven’in 4 numaralı Viyolonsel Sonatı ve Piyano Sonatı No.32’yi, Brahms’ın 1 numaralı Viyolonsel Sonatı’nıve Falla’nın Popüler İspanyol Süiti’ni seslendirecek. 

HAFTASONU KLASİKLERİ’NİN İLKİ: AUNER QUARTET

İstanbul Müzik Festivali tarafından iki yıldır düzenlenen ve müzikseverlerin ilgiyle karşıladığı Hafta Sonu Klasikleri festival boyunca Cumartesi ya da Pazar günleri açık havada gerçekleştirilecek ücretsiz konserlerle dinleyicileriyle buluşmaya devam ediyor. Hafta Sonu Klasikleri’nin ilkinde, 5 Haziran, saat 11.00’de Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi’nde gerçekleştirilecek. Konserde, Viyanalı yaylı çalgılar dörtlüsü Auner Quartet dinleyicilere keyifli bir program sunacak. 

Müziği doğallığı içinde aktarmanın ve yeni yorum olasılıklarının peşinde olan topluluk, Mozart’ın dörtlü biçiminin yaratıcısı olarak görülen Haydn’a ithaf ettiği 17 Numaralı Yaylı Çalgılar Dörtlüsü’nü yorumlayacak. Ayrıca, Auner Quartet Schubert’in günümüze ulaşan nadir tiyatro müziklerinden biri olan ve ‘duyguların en güzel müzikal anlatımı’ olarak nitelendirilen 13 numaralı Yaylı Çalgılar Dörtlüsü “Rosamunde”yi de seslendirecek. Hafta Sonu Klasikleri, Pernigotti’nin gösteri sponsorluğunda gerçekleştirilecek. (KÜLTÜR SERVİSİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Yüksekdağ: Yüksekova operasyonlardan sonra yakıldı

SONRAKİ HABER

Nuri İyem Resim Ödülü yarışması sonuçlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...