31 Mayıs 2016 12:52

Yüksekdağ: Yüksekova operasyonlardan sonra yakıldı

Yüksekova’da incelemenin ardından konuşan Figen Yüksekdağ, ilçedeki evlerin yüzde 90'ının operasyonlar bittikten sonra yakılıp yıkıldığını söyledi.

Paylaş

Sokağa çıkma yasağının yarı zamanlı olarak kaldırıldığı Hakkari’nin Yüksekova ilçesine gelen HDP ve DBP heyeti, kentte inceleme ve temaslarda bulundu. Aralarında HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, DTK Eş Genel Başkanları Hatip Dicle ve Leyla Güven, DBP Eş Genel Başkanı Sabahat Tuncel, HDK Eş Sözcüsü Gülistan Koçyiğit, Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bekir Kaya, HDP Wan milletvekilleri Lezgin Botan ve Adem Geveri'nin bulunduğu heyet, belediye binasını ziyaret ettikten sonra devlet güçleri tarafından harabeye çevrilen Orman, Eski Kışa, Cumhuriyet ve Güngör mahallesini ziyaret etti. 

Mahallelerde yaşanılanları yerinde gören heyet, devlet güçleri tarafından talan edilen evlerde tek tek incelemelerde bulundu. Evleri harabeye çevrilen halkla da görüşen heyet üyelerine ilgi yoğundu.

HATİP DİCLE: TÜRK DEVLETİNİN VE İSRAİL'İN AYNI ZİHNİYETE SAHİP OLDUĞU GÖRDÜK

Mahallelerde yapılan incelemelerin ardından ise yine devlet güçleri tarafından yakılan bir binanın önünde basın açıklaması yapıldı. Burada ilk olarak konuşan DTK Eş Başkanı Hatip Dicle, kentin devlet güçleri tarafından harabeye çevrildiğini söyleyerek, "Sözün bittiği yerdeyiz" dedi. Dicle, "Bugüne kadar İsrail'in Filistin halkına nasıl saldırdığını ve evlerini nasıl yaktığını hep televizyonlardan gördük. Bugünse canlı canlı aynı yaklaşıma Gever'de de tanıklık ettik. Biz bir kez daha Türk devletinin ve İsrail'in aynı zihniyete sahip olduğu gördük. Filistin vahşeti bugün ayni şekilde Gever'de de uygulanmış, Gever halkına zulüm uygulamıştır" diye konuştu.

'BU HALK HESAP SORACAK'

Kendilerine yaşatılan bu vahşet karşısında halkın hesap soracağını söyleyen Dicle, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir devlet, halkın can ve malını koruması gerekirken ama ne yazık ki Türk devleti halktan intikam alırcasına Gever halkının can ve mallarına kast etmiş, ev ve işyerlerini tahrip etmiştir. Bunun karşısında halk çok öfkeli, halk bunun hesabini elbet soracaktır. Acaba halka cevabınız ne olacak?" 

FİGEN YÜKSEKDAĞ: SARAY VE AKP İNTİKAM ALMAYA ÇALIŞMIŞTIR!

Dicle'nin ardından konuşan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ise, karşılaştıkları manzarayı "tam bir vahşet" olarak tanımladı.

AKP ve Saray iktidarının halktan intikam almaya çalıştığını söyleyen Yüksekdağ, "Kürt kentlerdeki yıkım, hendek ve barikatlar değildi. Burada AKP ve Saray, halktan intikam almaya çalışmıştır bir kez daha. İzah edilmeyecek kadar ağır yıkım var. Bunun nedeni Yüksekovalıların Kürt hareketine verdiği destektir. Ablukanın uygulandığı kentlerde yüksek oy aldığımız yerlerdir. Burası ise hep rekorun olduğu kentlerin başında gelir" ifadelerini kullandı.

'OPERASYONLAR BİTTİKTEN SONRA EVLER YAKILMIŞ'

Yüksekdağ, TSK'nin kuşatmanın 38'nci günde yaptığı 'operasyonlar bitti' açıklamasını da hatırlattı. Bu açıklamadan 40 gün sonra kentin devlet güçleri tarafından yakıldığını vurgulayan Yüksekdağ, "Kalan 40 günlük süre içinde devlet güçleri tarafından neler yapıldığını herkes görüyor. Gördüğünüz yıkılmış evlerin yüzde 90'nı operasyonlar bittikten sonra yakılıp, yıkılmış. Herhangi bir çatışma yokken yıkılmış ve yakılmış bir kent şu anda. Saray merkezli bir siyasi operasyonun yürütüldüğü bir kenttir Gever" diye konuştu.

'DEVLET YAKMADIĞINI, YIKMADIĞINI KANITLASIN'

Devlet güçleri tarafında evlerin talan edildiğine işaret eden Yüksekdağ, bu sözlerinin devamında ise şunları dile getirdi: "Evlerin içinde televizyonlar, ziynet eşyaları yağmalanmış durumda. Bir devlet bunu yapabilir mi? Eğer bunu devlet yapmışsa meşruluğu kalmamış, bir eşkıya devleti haline gelmiştir. Bu yağmayı kim yaptı? Devlet güçleri buna yanıt versin. Evlerde televizyonlara kadar her şey yağmalanmış, paralar çalınmış. Eşyalar onların karargahlarına taşınmış. 78 gün boyunca burada devlet vardı. Öyleyse bunu da devlet yapmıştır. Yapmadıysa bizlere bunu yapmadığını kanıtlasın." 

'KENTTE SAVAŞTIRILAN DAİŞ'ÇİLER NEREDE?'

Yüksekdağ, konuşmasında kentte IŞİD’in devlet güçleriyle birlikte Kürt gençlerine karşı savaştırıldığı yönündeki iddiaları ve bu yönde ortaya çıkan kimi görüntüler üzerinde de durdu. Yüksekdağ, "IŞİD çetelerinin görüldüğü söyleniyordu. Öldükleri görülen ve bilinen ama cenazeleri açıklanmayanlar var. Bunların IŞİD üyesi oldukları iddiaları var. Bunların devletin güdümünde buraya getirildiği bilgileri var. Ama bunların hiçbirine cevap vermiyor Saray Hükümeti. Bir ülkenin Cumhurbaşkanı, Fransa'daki polis şiddetini kınıyor. Peki abluka altındaki kenti kim bu hale getirdi. Bunun için Fransa polisini mi kınayacaksınız?" diye sordu. 

YÜKSEKOVA İÇİN DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Yüksekova için dayanışma çağrısında bulunan Yüksekdağ, "Onlar yıkmayı ve öldürmeyi bilirler. Bizler ise yeniden inşa etmeyi, yaşatmayı. Yüksekova halkıyla tam anlamıyla dayanışma içinde olacağız. Özgürlüğün ve direnişin kentine dönüştüreceğiz. Bütün Türkiye halkını nasıl diğer kentlerle dayanışma içinde olduysalar Yüksekova içinde dayanışma ve sahiplenmeye davet ediyoruz. Burayı da dayanışma ve kardeşliğin parladığı bir kent haline getireceğiz" diyerek herkesi Gever halkı ile dayanışmaya çağırdı.

SABAHAT TUNCEL: ÜLKEYİ YÖNETENLER BU HALKIN ÖFKESİNDEN KORKSUN!

Son olarak söz alan DBP Eş Genel Başkanı Sabahat Tuncel ise, Yüksekova halkıyla dayanışma içinde olacakları mesajı verip, "Bu ülkeyi yönetenler bu halkın öfkesinden korksun. Gelecek umudumuzu almaya çalışanlar korksun. Bu öfke bu hükümeti de beraberinde götürecektir" dedi. 

AKP'nin Yüksekova’da 'Kürt kardeşine' neler yaptığını gördüklerini söyleyen Tuncel, "Bu sadece Geverliler için değil, Tüm Kürt halkına yapılmıştır. Kürtler vardır, var olmaya da devam edecektir. Mücadelesini yer yerde devam ettirecektir kadınıyla genciyle" sözleriyle konuşmasını noktaladı.
Yapılana konuşmaların ardından heyet üyeleri, ilçedeki inceleme ve temaslarını tamamlayarak gerçekleştirilecek hal buluşması için Hakkari’ye geçti. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Mimarlar: Yıldız Sarayı değil Kaçak Saray boşaltılsın

SONRAKİ HABER

44. İstanbul Müzik Festivali yarın başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa