31 Mayıs 2016 09:50

Fransa’da her yol greve çıkıyor!

Fransa’da petrol rafinerilerinin ve geçtiğimiz hafta yapılan 8’inci genel grevin ardından demir yolu işçileri süresiz greve başladı.

Paylaş

Fransa’da petrol rafinerilerinin ve geçtiğimiz hafta yapılan 8’inci genel grevin ardından dün demir yolu işçileri süresiz greve başladı. Hava yollarındaki süresiz grev de yarın başlayacak. 

Grevler hükümetin iş yasasını patronlar lehine değiştirmek istemesiyle yaklaşık üç ay önce başlamıştı. 
Fransa’da çalışma yasası reformunu protesto amacıyla düzenlenen ve haftalardır devam eden grevlere dünden itibaren demir yolu işçileri de “süresiz” olarak katıldı. Rafineri işçilerinin greve gitmesiyle yaşanan yakıt sıkıntısı da sürüyor. 

SENDİKALAR KARARLI

Cumhurbaşkanı François Hollande ise grevlere rağmen çalışma yasası reformundan taviz verilmeyeceğini söylüyor. Sendikalar da geri adım atmamakta kararlı: “Hükümet bizi dinlemeyi reddettikçe, çalışma yasasını geri çekmedikçe ve Fransız işyerleri ve işçilerin faydasına projeler üretmedikçe eylemlerimiz sürecek”
Bu hafta içerisinde trenlerin yanı sıra Paris metrosunda da grevler başlayacak. Metro çalışanları yarından itibaren süresiz grev kararı aldı.

AIR FRANCE DA GREVE ÇIKIYOR

Yine iş yasası protestoları kapsamında Fransız hava yolu şirketi Air France pilotları da greve gitme kararı aldı. Grevin yarın başlaması bekleniyor. 

Fransa’daki 8 petrol rafinerisinin 6’sında hâlâ grevler devam ediyor ve üretim önemli ölçüde azalmış durumda. Rafinerilerde üretimin azalması, ülkede benzin sıkıntısı yaşanmasına da neden oluyor. Ülkenin kuzeyinde bulunan ve Paris’in enerji talebini karşılayan Le Havre petrol terminalinde işçiler bu hafta da ‘greve devam’ kararı aldı.

Ülkenin en büyük sendikalarından Genel İş Konfederasyonunun (CGT) başını çektiği grevlere İşçi Gücü (FO) sendikası da destek veriyor.

Sosyalist Parti hükümetinin hazırladığı ve parlamentoya sunmadan yasalaştırmaya çalıştığı yeni iş yasası, şirketlerin elini güçlendiren ve maaşların düşmesine yol açan bir düzenleme. İşten atmaları kolaylaştırıyor ve genel iş yasalarının delinmesine izin veriyor.  

POLİS ŞİDDETİ GİDEREK ARTIYOR

Geçen hafta Paris sokaklarında hükümetin tasarısını protesto eden göstericiler ve Paris polisi arasında çatışmalar yaşanmış, polis göstericilere tazyikli su ve göz yaşartıcı gazla müdahale etmişti.  

Fransa’da düzenlenecek olan Avrupa Futbol Şampiyonasına günler kala yaşanan kapsamlı grevler ve sokak protestolarının, Avrupa’nın en büyük futbol organizasyonlarından birisi olan Euro 2016’ya katılımı olumsuz etkileyerek hükümeti sıkıştırması bekleniyor. (DIŞ HABERLER)

281056}}

ÖNCEKİ HABER

Merve Büyüksaraç'a Erdoğan'a hakaretten hapis cezası verildi

SONRAKİ HABER

Savcı: Özgür Gündem’le dayanışmaya neden girdiniz?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa