30 Mayıs 2016 14:38

İHD, Külter için BM’ye başvurdu

İnsan Hakları Derneği, Şırnak’ta gözaltına alınan ve akıbeti günlerdir öğrenilemeyen DBP’li Hurşit Külter için BM’ye başvurdu.

Paylaş

İnsan Hakları Derneği, Şırnak’ta gözaltına alınan ve akıbeti günlerdir öğrenilemeyen DBP’li Hurşit Külter için BM’ye başvurdu.

Başvuruda, Külter’in hayatının yüksek risk altında olduğu belirtildi. HDP’li milletvekilleri de Külter için Mecliste soru önergeleri verdi.
İHD Şırnak Şubesine bağlı avukatlar, 27 Mayıs’ta devlet güçleri tarafından gözaltına alınan ancak gözaltına alındığı kolluk kuvvetleri, mülki ve adli birimler tarafından kabul edilmeyen DBP Şırnak İl Yöneticisi Hurşit Külter için Birleşmiş Milletlere (BM) başvuruda bulundu.

Şırnak’ta sokağa çıkma yasağının başladığı 14 Mart’tan itibaren Bahçelievler Mahallesi’ndeki evinde ikamet eden Külter, 27 Mayıs tarihinde ailesine gönderdiği mesajda etrafının sarılı olduğunu belirterek, ‘Hakkınızı helal edin’ demiş ve kendisinden bir daha haber alınmamıştı. Şırnak’taki saldırılara ilişkin paylaşımlar yapan BÖF @Tweet_Guneydogu isimli sosyal medya hesabından Külter’in gözaltına alındığı duyurulmuştu. İlk paylaşımlarında Külter’i sağ olarak gözaltına aldıklarını söyleyen özel harekatçılara ait ‘BÖF @Tweet_Guneydoğu’ hesabı, önceki akşam yaptığı paylaşımda ise ‘Kamera karşısında özyönetim ilan eden Hurşit Külter kanalizasyon çukurunda böyle helallik istemiş şimdi cehennemde’ denildi. Gözaltındaki Külter’in infaz edilmiş olabileceği endişesi artarken, İHD’li avukatlar, Birleşmiş Milletlere (BM) üye devletlerin imzaladığı ‘Zorla Kayıp Edilmeye Karşı Herkesin Korunmasına Dair Bildirge’ye dayanarak, Külter’in akıbetinin Türkiye’ye sorulması için başvuru yaptı.

HDP’Lİ VEKİLLER KÜLTER’İ SORDU

HDP Şırnak Milletvekilleri Leyla Birlik ve Aycan İrmez de 27 Mayıs akşamından bu yana haber alınamayan DBP Şırnak İl Yöneticisi Hurşit Külter’i Meclis gündemine taşıdı. Leyla Birlik, İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya, Aycan İrmez de Başbakan Binali Yıldırım’a sorular şu soruları yöneltti;
* Hurşit Külter nerede?
* Özel harekatçılara ait olduğu belirtilen twitter hesabında Hurşit Külter elimizde denmesine rağmen Şırnak Valisi ve emniyet neden inkar etmiştir?
* Hurşit Külter gözaltına alınmamış ise, twitter hesabında alındığını belirten bir mesajın paylaşılmasındaki amaç nedir?
* 75 günü aşkın süredir sokağa çıkma yasağı süresince mahallesini terk etmeyen Hurşit Külter’in gözaltına alınmasına ilişkin twitter hesabında itiraf edilen günden itibaren hiçbir şekilde kendisinden haber alınamaması tesadüf müdür?
* ‘BÖF @Tweet_Guneydoğu’ isimli twitter adresinin 1990’larda faaliyet gösteren ve bölgede hukuk ve insan hakları ihlalleriyle bilinen JİTEM adlı örgüte bağlı özel harekat mensupları tarafından yönetildiği iddiası doğru mudur?
* Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mevzuatları bir kenara bırakın açıklamasından sonra, siyasetçilerimizin kimliği belirsiz kişilerce katledilmesi, tehdit edilmesi, hedef gösterilmesi gibi olayların artması tesadüf müdür? (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Roboski'de yaralanan Yılmaz Encü'nün bir bacağı kesildi

SONRAKİ HABER

Figen Yüksekdağ taburcu edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...