31 Mayıs 2016 00:53

Anlaşma yeni mağduriyetler doğuracak

İstanbul Tıp Fakültesi ile Cerrahpaşa Tıp Fakültesinin depreme dayanıklı olmadıkları için yenilenmesi süreci yeni tartışmaları da beraberinde getirdi.

Paylaş

Zülal KOÇER
İstanbul

Çapa’da bulunan İstanbul Tıp Fakültesi ile Cerrahpaşa Tıp Fakültesinin depreme dayanıklı olmadıkları için yenilenmesi süreci yeni tartışmaları da beraberinde getirdi. Daha önce Çapa Tıp Fakültesinin Sultangazi’ye taşınacağı açıklanmış ancak tepkiler üzerine karardan vazgeçilmişti. Üniversite ile Sağlık Bakanlığı arasında yapılan yeni anlaşmaya göre Haseki’de bulunan İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü, Sağlık Bakanlığına devredilecek. İstanbul Tıp Fakültesi ise Samatya’da bulunan İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesine taşınacak. İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi ise 3 yıl içinde Beylikdüzü’ye taşınacak. Ancak yapılan bu anlaşma yeni mağduriyetler yaratacak.  

İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinin 2 yıl önce depreme dayanıklılıkla ilgili süreci tamamlandı. Bu süreçten beri eksiksiz olarak sağlık hizmeti vermeye devam ediyor. 500 yatak kapasitesi 2 bin çalışanıyla her gün yüzlerce hastaya hizmet veren acil servisi ve diğer birimleriyle geniş bir alana hizmet veren hastane, bulunduğu bölge itibariyle de kolay ulaşım olanaklarına sahip. Her gün yüzlerce hastanın hizmet aldığı hastanenin taşınması durumunda binlerce insan mağdur olacak.

Binlerce insanın mağdur olacağı ve tepkilerin de olduğu bu anlaşmayı gazetemize değerlendiren SES Aksaray Şube Başkanı Aydın Erol, Samatya Hastanesinin binlerce insanın kolaylıkla ulaşıp hizmet aldığı ve hastaların yoğun olarak başvurduğu bir hastane olduğunun altını çizerek taşınmasının ciddi sorunlara neden olacağını ifade etti.

KARDİYOLOJİ ENSTİTÜSÜ BAKANLIĞA VERİLECEK

Taşınmanın hemen olmayacağını 3 yıla yayılan bir sürede gerçekleşeceğini anlatan Erol, “Resmi açıklamalar henüz yapılmadı ama bizim idari olarak yaptığımız görüşmelerde bunlar dillendirildi” dedi.  İstanbul Tıp Fakültesinin yeniden yapılandırılması için bazı birimlerin farklı yerlere taşınmasının gündeme geldiğini aktaran Erol “Hem çalışanları hem çevre esnafın itirazı sonrası taşınması durduruldu. Normalde bu yıl taşınacaktı ve kısım kısım orada inşaatlar yapılmaya başlanacaktı” diye konuştu. İstanbul Tıp Fakültesinin ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesinin sağlık hizmeti vermesinin yanı sıra eğitim hizmeti verdiğini hatırlatan Erol,  “Eğitim alanlarıyla ilgili de ciddi sıkıntılar oluştu. Avcılar Kampüsüne taşınmasına dair bir süreç yaşanacaktı o da durduruldu. Yine Çapa’nın bazı kısımları Samatya’ya taşınacak belki. Cerrahpaşa’nın da belli kısımları Samatya’ya taşınacak ama bu yıl içerisinde gerçekleşmeyecek” dedi.

‘TAŞINMA CİDDİ SIKINTILAR YARATIR’

Samatya Hastanesinin taşınma kararına tepkiler olduğunu dile getiren Erol, “Hastanenin Beylikdüzü gibi uzak bir yere taşınmasıyla ilgili hastaların ciddi tepkileri var. Bakırköy, Fatih, Zeytinburnu gibi ilçelerde yaşayan milyonlarca kişinin hizmet aldığı merkezi bir yer. Suriçi’de ulaşımın da kolay olduğu, deprem olması durumunda hem deniz hem kara yolundan kolaylıkla ulaşılabilecek hastanelerden biri ve acilinin de çok kapsamlı, komplike olmasını da göz önünde bulundurursak taşınmasıyla ciddi sıkıntılar yaşanacağı da şimdiden görülebilir” dedi.

‘SORUN İKİ KAMPÜS ARASINDA ÇÖZÜLEBİLİR’

Samatya Hastanesi İstanbul Üniversitesinin fiziki yapı ihtiyacı için taşınıyor, yani üniversitenin kendi binalarını onarırken hizmetin aksamaması için alternatif binalara ihtiyacı var. Bu ihtiyacın da Haseki Kardiyoloji Enstitüsünün Sağlık Bakanlığına devredilmesi yerine de Samatya Hastanesi binasının alınmasıyla karşılanması planlanıyor. Peki bu sorun Samatya Hastanesinden hizmet alan hastalardan, orada iş yapan esnafa kadar binlerce insan mağdur edilmeden çözülemez mi?  Erol, Samatya Hastanesi taşınmadan da bu ihtiyacın karşılanabileceğini söylüyor: “Evet, İstanbul Üniversitesinin bazı binalarının yeniden yapılandırılması için Suriçi’de böyle bir alana ihtiyaç var. Aynı zamanda Fatih Belediyesiyle de bu süreç ilerletilmeye çalışılıyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesinin kampüsü çok geniş prefabrik konteynerlerle bu süreçte aksaklığı çözmeye çalışacaklar. Çapa’nın böyle bir fiziki alan darlığı var onun da bazı kısımlarının Cerrahpaşa’ya taşınması ve orada da hizmetin kesintisiz devam etmesi sürecinde Cerrahpaşa Kampüsü ortak kullanılabilir. Çok geniş bir alan çünkü. Biraz daha sıkıştırılarak bu sorun iki kampüs arasında çözülebilir.”

ÖNCEKİ HABER

Habaş'ta yangın paniği

SONRAKİ HABER

Zorla evlendirilen çocuğun davasına kaçınılmaz hata beraati

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...