30 Mayıs 2016 20:03

Documentarist’te bugün

Ödül jürisinin bu yılki başkanı Füsun Demirel olan Documentarist 9. İstanbul Belgesel Günleri devam ediyor.

Paylaş

Ödül jürisinin bu yılki başkanı Füsun Demirel olan Documentarist 9. İstanbul Belgesel Günleri devam ediyor. Festivalde bugün Gitta Gsell’in “Gürültünün Melodisi”, Anna Persson ve Shaon Chakraborty’nin ortak çalışması “Tutsak”, Yönetmen Zhang Zanbo’nun “Yol” ve “Bu filmde kendi hafızamla ülkemin tarihini birleştirdim.”diyen Yönetmen Reine Mitri’nin “Bu Topraklarda Mezarlarım Var” filmlerinin de olduğu yoğun bir program yer alıyor.

Bu programın içinden sizler için birkaç film derledik;

GÜRÜLTÜNÜN MELODİSİ

Melody of Noise, kendilerini yeni, bilinmeyen sesleri bulmaya tutkuyla adamış müzisyenlere eşlik ediyor. Yeni enstrümanlar icat edip, sıradan gündelik seslerle çalışıyorlar. Süreç içinde gürültü bir sese dönüşüyor. Gürültü ve seslerin, ritim ve sükunetin aleminde maceralı ve keşif dolu bir yolculuk. Film, izleyiciye gözüyle dinlemeyi ve kulağıyla görmeyi vadediyor. Şaşılacak derecede mükemmel.

Yönetmen Gitta Gsell’in filmi bugün 14.00’te Ses Tiyatrosunda izlenebilir.

TUTSAK

İsveç’in göçmen merkezinde alıkonulan insanlar serbest bırakılma hayali veya sınır dışı edilme korkusu ile çökmüş durumdalar. Çeçen Aina, adeta zamansız bir boşlukta yaşıyor, ailesini kötü muameleden korumak için inatla kimliğini otoritelere bildirmiyor. Genç bir adam olan Sami, yeni yaşamının başlamasını bekliyor. Alıkonulanların hikayesi merkez çalışanlarının merkezin katı kuralları ile orada yaşayanların ihtiyacı olan empati arasında denge kurma çabasıyla birleşiyor. Çalışanların günlük iş yükü, alıkonulanların mücadelesini onurla sürdürebilmeleri için yardım etmeye çabalarıyla birleşince kendileri için çatışmalı bir hale geliyor.
Anna Persson ve Shaon Chakraborty’nin ortak çalışması “Tutsak”, bugün 15.00’te Goethe Enstitüsü’nde seyredilebilir.

YOL

Yönetmen Zhang Zanbo, Hunan bölgesindeki büyük bir otoyolun etrafındaki inşaatta yaşanan hak ihlallerini çevre halkı, inşaat şirketi ve çalışanların gözünden 4 ayrı bölümde belgeliyor. 2008 yılında Çin hükümeti, ekonomiyi hızlandırmak için alt yapı çalışmalarına 586 milyar dolar yatırır. Yerel halka ait birçok ev yol yapımı için kullanılan patlayıcılar sebebiyle zarar görüyor ancak inşaat şirketi zararı tazmin etmekte direnir. İnşaat şirketinin kapalı kapılarının ardında ise inşaatı engellemeye çalıştıkları durumda halka saldırı, hatta onları tutuklatma planları yapılmaktadır. Bununla birlikte bir çok işçiye ücretlerinin ödenmediği ve yol yapımı sırasında kullanılan patlayıcılar yüzünden 19 işçinin öldüğü ortaya çıkar.
Yol bugün 16.00’da Ses Tiyatrosunda gösterimde olacak.

BU TOPRAKLARDA MEZARLARIM VAR

Yönetmen Reine Mitri’nin “Bu Topraklarda Mezarlarım Var / In This Land Lay Graves of Mine” filmi bugün 15.00’te Aynalı Geçit Etkinlik Mekanında izlenebilir. Mitri filmi için şöyle diyor; “2009 yılında Güney Lübnan’ın bir köyündeki topraklarımı bir Müslüman’a sattım. Bugün Şii ve Sünni Müslümanların, Hristiyanların arasındaki demografik korku hikayelerinin iç savaşla karıştığı, insanların kimlikleri için öldürüldükleri yerde kendimle toprağımı bölgesel kimlik savaşına bırakmanın muhakemesini yaptım.Bu filmde kendi hafızamla ülkemin tarihini birleştirdim. Bu coğrafi yolculukta evimi, duvarlarında fotoğraflar ve haritalar, video projeksiyonları ve tarih kitaplarının ses kayıtlarının dinlenebildiği alanların olduğu bir sergi alanına çevirdim.”
(KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Nusaybin'deki 'teslim olma' görüntüleri kurgu çıktı

SONRAKİ HABER

Sosyal medyaya eleştirel bir giriş lazım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...