30 Mayıs 2016 12:33

12 bin yıl önce, ihtişamlı bir cenaze töreni düzenlenmiş

Hilazon Tachtit Mağarası’nda 12.000 yıllık bir mezar bulundu. Mezara büyük bir cenaze töreniyle, hediyeler ve yemek atıklarıyla bir kadın gömülmüş.

Paylaş

Erman ERTUĞRUL

İsrail'deki Hilazon Tachtit Mağarası’nda 12.000 yıllık bir mezar bulundu. Mezara büyük bir cenaze töreniyle, hediyeler ve yemek atıklarıyla bir kadın gömülmüş. Bu mağarada daha önce başka insan kalıntıları da bulunmuştu fakat bulunan bu mezarın, bugüne kadar keşfedilmiş en geniş ve en eski törensel yemek olduğu düşünülüyor. Uzmanlar mezarın Akdeniz’in doğusundaki Levant bölgesinde yaşayan Natufian kültürü insanlarına ait olduğunu belirledi. Natufian kültürü insanları, organize bir şekilde cenaze töreni düzenleyen ilk insanlar arasında anılıyor.

Dönemin cenaze töreni hakkında önemli bilgiler veren mezar hakkındaki bulgular, Current Anthropology dergisinde yayımlandı.
Cenaze töreni sırasında mezara atılan yiyecekler arasında ceylan, balık, ağaç sansarı, tilki, tavşan, yılan ve kaplumbağa bulunuyor. Kalıntılar üzerine yapılan incelemeler, mezarda tam 80 adet kaplumbağa kalıntısı olduğunu ortaya çıkardı. Mezara bu kadar çok sayıda ve çeşitli hayvan kemiği atılması, törenin geniş bir grup tarafından gerçekleştirildiğini gösteriyor. Mezardaki kadının iskeletine yapılan analizler, kadının doğuştan aksak olduğuna işaret ediyor.

BİR ŞAMAN OLABİLİR

Mağarada daha önce bulunan aynı dönem mezarlara bakıldığında, bu mezarların çok sıradan şekilde gömüldüğü kanısına varıldı. Bu kadın mezarının ise neden böylesine büyük bir törenle gömüldüğü tartışma konusu. Natufian kültürü insanları küçük gruplar halinde göçebe olarak yaşıyorlardı. Avcı toplayıcı bir hayat süren bu insanların bu derece ihtişamlı bir tören yapmaya zamanları olmadığı düşünülüyordu. Sürekli hareket halinde olmaları da başka avcı toplayıcı gruplarla sıkı ilişkiler kurmalarını engelliyor olmalıydı.

Araştırmacılar, mezardaki buluntuların şamanlara özgü olduğundan yola çıkarak kadının bir şaman olabileceğini düşünüyor.

CENAZE TÖRENİNİN AŞAMALARI  

Araştırmacılar, söz konusu törenin en az altı aşamadan oluştuğunu düşünüyor:
1-Mezarı açmak için mağarayı oydular.
2-Mezara oyup koydukları kireçtaşına; ceylan boynuzu, kırmızı aşıboyası, kaplumbağa kabuğu ve tebeşir taşları gibi ilginç nesneler koydular.
3- kireçtaşının üzerine kül döktüler.
4-Kadının cenazesini bunların üzerine oturur pozisyonda yerleştirdiler. Bir yaban domuzunun ön bacağını ve birkaç kaplumbağa kabuğunu daha kadının kafasının ve kalçasının altına yerleştirdiler. Kadının üzerine, diğer Natufian yerleşim alanlarında görülmeyen deniz kabuğu, kartal tüyü, başka bir insana ait ayak gibi ilginç şeyler de koydular.
5-Yedikleri yemeklerin artıklarını mezara attılar.
6-Mezarın üstünü 75 kiloluk büyük bir kireçtaşı ile kapattılar. Bu kireçtaşı Natufian bölgesinde bulunan en büyük kireçtaşı olarak kayıtlara geçti. (www.arkeofili.com)

ÖNCEKİ HABER

HDP'li Toğrul'dan Çorum katliamı için araştırma önergesi

SONRAKİ HABER

‘Tesisleri ranta kurban ettirmeyeceğiz’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...