30 Mayıs 2016 11:43

Sanatçılardan Roboskî saldırısına tepki

Sanatçı Suavi, Pınar Aydınlar, Ezel Akay, Sedat Yapıcı ve Metin Kahraman, dün Roboski’de yaşanan bombardımana tepki gösterdi.

Paylaş

16 yaşındaki Vedat Encü'nün yaşamını yitirdiği, 4 kişinin de yaralandığı Şırnak’ın Uludere ilçesindeki Roboski köyüne Gülyazı Alay Komutanlığı tarafından yapılan bombardımana bir tepki de sanatçılardan geldi. 2011'deki Roboskî Katliamı'nın adalet defterinin hala açık olduğunu söyleyen sanatçılar, katliamlara sessiz kalınmaması ve her kesimin tepki göstermesi gerektiğini söyledi. 

AYDINLAR: KANAYAN ROBOSKÎ YARAMIZ DAHA DA ŞİDDETLENDİ

28 Aralık 2011'de 34 yurttaşın katledildiği Roboskî Katliam'ının tanıklarının belli olduğunu ve faillerin yargılanmamasıyla birlikte yeni katliamların olduğunu söyleyen sanatçı Pınar Aydınlar, "Bu katliamlardan bir tanesine ise dün gece bir kez daha tanık olduk. Çok üzgünüz. Çünkü Roboskî içimizde hala kanayan bir yara ve bu yara daha da şiddetli bir şekilde kanamaya devam etmekte" dedi. İnsansız Hava Araçları (İHA) üreticilerinin iktidar yanlısı olduğunu ifade eden Aydınlar, Türkiye'nin İHA'nın yaptığı katliamlarla övündüğü bir tarihten geçtiğini söyledi. 

'KATLİAMLARA ALIŞMAMALI VE ROBOSKÎ'YE GİTMELİYİZ'

Roboskî ailelerini yakından tanıdığını ve yüreklerinin engin olduğunu dile getiren Aydınlar, "Encü Ailesi'ne yaşatılan bu acının ve tüm dostların yaşadığı acıyı aynı şekilde sahipleniyorum ve aynı acıyı, yarayı ben de içimde yaşıyorum. Önemli olan bu katliamlara karşı güçlü, örgütlü, sağlam bir duruş sergilemek gerekir. Yaramız çok büyük ve derin, ama bu yarayı saracak olanda yine halkların ortak mücadelesidir" diye konuştu. Olayı duyar duymaz Roboskî'ye gitmeye karar verdiğini belirten Aydınlar, iktidarın insanları katliamlara alıştırmaya çalıştırdığını ve bunun olmaması için herkesin Roboskî'ye gitmesi gerektiğini aktardı. 

YAPICI: HEP BİRLİKTE BİR ŞEYLER YAPMALIYIZ 

Dün yaşanan saldrıyı kınayarak sözlerine başlayan sanatçı Sedat Yapıcı, "Kürt halkı üzerindeki baskı ve zulümler rutin bir hale döndü. İktidarın bunu bu şekilde yapması ve derin devletin yaşamasına izin vermesi üzücü bir durum" dedi. "Roboskî katliamı ve devamında yaşanan katliamların hepsi aydınlatılmalıdır" diyen Yapıcı, "Katliamların bir daha yaşanmaması için hep birlikte bir şeyler yapmalıyız" dedi. 

AKAY: BİR IRKIN SONU GETİRİLMEK İSTENİYOR 

Yönetmen Ezel Akay ise, Kürt bölgelerinde yaşanan savaşın her şeyi normalleştirdiğini söyledi. Akay, "Roboskî'nin tekrar etmesi bunu bir kez daha gösterdi. Devletin savaşa devam ettiğini gösteriyor. Üstelik de çoğu masum insanlara, silah taşımayan insanlara karşı yapılıyor. Terörizme karşı bir savaş değildir, ırkçı bir savaştır. Bir ırkın sonuna getirmek için yapıyorlar bunu. Bu insan canına mal olan bir gösteridir" diye belirtti. Akay, böylesi durumlar karşısında hiçbir şey yapamamanın üzücü olduğunu vurguladı. 

SUAVİ: TEPKİ GÖSTERMENİN TAM DA ZAMANI

Sanatçı Suavi ise, şunları söyledi: "Daha önce Roboskî'de yitirdiğimiz gencecik evlatlarımızın adalet defteri kapanmadan böyle bir olayla karşılaştık. Dün yaşananı sadece ikinci Roboskî olarak tanımlayacağımız bir olay değildir. Sur'dan tutun Mardin, Şırnak'a kadar bölgenin tamamında adeta Kürt yaşamının sonlandırılmasına yönelik bir tasfiye girişimi söz konusu. Gelinen bu noktada Kürtleri tamamen katledilmesi, yok edilmesi ya da ırkından, bölgesinden, yuvasında uzaklaştırılması biçiminde planlı bir projeye yapılıyor." Suavi, buna seyirci kalındığı taktirde yarın bütün muhalif kesimlerin de bunu yaşayabileceğini vurguladı. 

"Bu bir parti ya da ideoloji işi değildir. İnsanlık meselesidir" diyen Suavi, AKP hükümetini işaret ederek, şöyle devam etti: "'Yaradanı severim yaradandan ötürü' şiarıyla yola çıktıklarını iddia eden, 12 Eylül faşizmini yargılayacakları söyleyen insanların giderek daha faşizan bir tavra doğru gittiğini görüyoruz. Bunu gördüğümüz an bunun insanlığa, demokrasi ve özgürlüklere karşı insanları ötekileştirerek yapılanın zalimce bir şey olduğunu görebiliriz. Dolayısıyla 'Bana dokunmayan insan bin yıl yaşasın' felsefesiyle hareket eden insanlar suça ortaklık yaptıklarını algılamalılar." 

Yaşanan insanlık suçlarına karşı tepki göstermesi gerektiğinin altını çizen Suavi, "İnsani tepki ve refleksler örgütlenmesi gerekir. Eğer bunu örgütleye bilirsek o zaman sokakta demokratik bir direnç yaratabilir ve bu katliamlara dur diyebiliriz" diye vurguladı. Kürtlerin ölümünü sanki seyredilebilecek bir şeymiş gibi izlememek gerektiğini belirten Suavi, "Bunun utanç verici bir şey olduğunun farkına varmak gerekir. Başka katliamlar olmaması için yan yana gelmeliyiz ve bedeli ne olursa olsun tepkimizi göstermeliyiz. Şimdi tam da bunun zamanıdır" dedi. 

KAHRAMAN: YAN YANA GELEREK KARŞI DURMALIYIZ

"Bu savaş artık durmalıdır" diyen sanatçı Metin Kahraman da, Roboskî katliamı için "Bu bir zıvanadan çıkmadır. Türkiye bilerek bir diktatörün ağzından çıkan kararlarla yönetiliyor. Bu katliamlar durmalı ancak barışla yan yana gelerek buna dur diyebiliriz" dedi. Karaman, bütün herkesin bu katliamlara karşı tepki göstermesi gerektiğini söyledi. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Börklüce’den Gezi’ye tarihte önemli bir gezinti

SONRAKİ HABER

Yataş’ta 3 işçi hastanelik oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...