01 Mayıs 2012 09:16

Dakika dakika 1 Mayıs!

Bugün İşçi sınıfının Uluslararası birlik Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs… Emekçiler bugün ülke ve dünya genelinde talepleriyle 1 Mayıs alanlarını dolduracak. Türkiye’de emekçilerin öne çıkan talepleri ise iş, barış ve özgürlük çerçevesinde şekilleniyor…

Dakika dakika 1 Mayıs!
Paylaş

Türkiye’nin dört bir yanında alanlara çıkacak emekçiler, iş cinayetlerine, güvencesiz çalıştırmaya, düşük ücrete, sendikasızlaştırmaya, işsizliğe, yoksulluğa ve zamlara, ülke içinde yaşanan savaşa, kadın cinayetlerine ve kadına yönelik şiddete, eğitim ve sağlık hakkının paralılaştırılmasına, doğanın talan edilmesine karşı taleplerini duyuracak. Kutlamalara sendikalar, meslek örgütleri, siyasi partiler, alevi örgütleri, kadın örgütleri, gençlik örgütleri, yazarlar, sanatçılar, akademisyenler, yaşam alanı savunucuları, köy dernekleri, taraftar grupları ve daha pek çok kesim katılacak.

Dünyanın dört bir yanından dakika dakika 1 Mayıs kutlamalarını sizlere aktaracağız...


15:15 ARTVİN: Rize'den Hopa'ya kadar birçok merkez 1 Mayıs'ı Artvin'de kutladı. Kutlama tüm kitleselliğiyle devam ediyor.

KESK öncülüğünde kamu emekçilerinin katılımı dikkat çekiyor.

HES'lere karşı tepki ve derelerin satılmaması talepleri ön plana çıktı.

Üretici köylüler de çay sezonu yaklaşırken çay fiyatının 1.75 olmasına dönük talepler yansıtıldı.

15:10 ORDU: Ordu'da bugüne kadarki en kitlesel 1 Mayıs'tı. Belediye meydanı tamamen doldu. Türk-İş, DİSK, KESK, ADD, çevre örgütleri, ÖDP, İP, CHP ve HDK bileşenleri katıldı. AKP politikalarına büyük bir tepki vardı.

HES karşıtı platform alana girerken büyük bir destek gördü.

14:55 ALMANYA-BERLİN: Berlin'de 1 Mayıs'a 15 bin işçi katıldı. Gündem kiralık işçi problemi ve toplu sözleşmelerdi. 1 Mayıs Berlin'de tüm coşkusuyla devam ediyor. Irkçılık ve yabancılara yönelik saldırılar yine 1 Mayıs'ın önemli gündemlerinden biriydi. Tüm çabalara rağmen göçmen işçilerin katılımının düşük olduğu söylenebilir.

14:50 ALMANYA-KÖLN : Almanya Sendikalar Birliği 1Mayıs'ı düzenliyor. Sendika  "Adil ücretler ve sosyal güvenlik için Avrupa'ya evet" sloganını öne çıkardı.

Almanya'da milyonlarca işçi ve emekçi alanlarda. Köln'de 7-8 bin kişi meydanı doldurdu. Almanya'da 1 Mayıs'ta IGMetall Sendikası'nın toplu iş sözleşmeleri ön plana çıkıyor. Görüşmelerin tıkanması üzerine yarın uyarı grevleri başlayacak.

Köln Ford'un da merkezi. Ford işçileri kendi yazmış olduğu döviz ve pankartlarla 1 Mayıs'a katıldı.

14:45 İSPANYA: İşçiler, emekçiler "Bu bir kriz değil, soygundur" pankartlarıyla krizin faturasının emekçilere ödetilmesine karşı çıkıyor. Özellikle çalışma reformu adı altında uygulanmaya çalışılan saldırılara tepki var. 

14:40 YUNANİSTAN-ATİNA: Yunanistan genelinde 3 büyük gösteri yapıldı. Gösterilerden biri Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu ve Yunanistan Kamu Emekçileri Sendikası'nın düzenlediği gösteriydi. Hayli kitlesel bir gösteriydi. Bu gösteride Avrupa Birliği'nin kemer sıkma politikalarına sessiz kalınmayacağı vurgulandı.

İkinci gösteri sol parti ve örgütlerin gösterisiydi. Bu da son yıllarda sol örgütlerin yaptığı en kitlesel gösteriydi.

Üçüncü ve en büyük gösteriyse Yunanistan Mücadeleci İşçiler Sendikası (PAME) tarafından yapılan gösteriydi. Bu gösteri Atina'nın dışındaki, 6 aydan beri grevde bulunan demir çelik işçileriyle dayanışmak için bu fabrikada gerçekleştirildi. Çok canlı ve güçlü bir gösteriydi. Demir çelik işçileri sendika başkanı yaptığı konuşmada 6.ayına giren grevin tüm işçi ve emekçilerin direnişinin sembolü olduğunu vurguladı. Dolayısıyla işçi ve emekçilşere yönelik saldırılara dur diyebilmek için tüm Yunanistan'ın demir çelik fabrikasına dönüştürülmesi gerektiği vurgulandı. Mitingde Türkiye'den 100 sendikacının gönderdiği mesaj okundu. Mesaj coşkuyla karşılandı. Yunanistan'da taşıma işçileri ve liman işçileri de grev yaparak kutlamalara katıldı.

14:00 KIRŞEHİR: KESK, Birleşik Metal-İş, EMEP, ÖDP ve BDP'nin katılımıyla miting kutlandı. Kutlamada İş, barış, özgürlük talepleri ön plana çıktı. Yerel sanatçıların da katılımıyla coşkulu bir kutlama gerçekleşti.

13:55 NİĞDE: Niğde'de miting için izin alınamadı, 13.00'da basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya KESK, Halkevleri, HDK, Yol İş, Şeker-İş katıldı.

13:55 AYDIN: Bütün çabalara rağmen 1 Mayıs kutlaması ortaklaştırılamadı.

CHP, DSP, ADD, Zİraat Odası, Eğitim İş ve Belediye İş'in içinde yer aldığı kutlama devam ediyor. 12'de Zafer Meydanı'nda toplanan kitle Sulu Park'a kadar yürüyüş yaptı. Miting Sulu Park'ta sürüyor.

KESK ve DİSK'in mitingi ise 15:30'da başlayacak.

13:50 SİVAS: Sivas'ta katılım geçen yıllara göre daha iyiydi. Sendikalar, siyasi partiler ve Alevi örgütleri kutlamaya katıldı.

13:45 BOLU: Türk-İş Belediye-İş ve Türk Metal sendikalarıyla 1 Mayıs'a katılırken KESK, Eğitim Sen'le alandaydı. EMEP, CHP, ÖDP de 1 Mayıs'a katıldı. Gerede'de dava açılan deri işçileri de alanda unutulmadı. Deri işçilerine açılan dava protesto edildi. Üniversite öğrencilerinin Bolu'daki 1 Mayıs'a katılımı dikkat çekiciydi.

13:40 ANTAKYA: Antakya'da "Suriye'ye emperyalist müdahaleye hayır, yaşasın halkların kardeşliği" sloganı öne çıkıyor. Antakyalı işçi ve emekçiler eğitim ve sağlıktaki dönüşüme karşı tepkili. Savaş politikalarına yoğun öfke var. Mustafa Kemal Üniversitesi öğrencileri yurt ve barınma sorununa dikkat çekiyor.

Liseli gençliğin coşkulu bir katılımı var. Antakya'da son yılların en kitlesel 1 mayıs'ı yaşanıyor.

13:35: KOCAELİ: Kocaeli'de emekçiler 13'te Merkez Bankası önünde toplandı. KESK, DEV SAĞLIK-İŞ, TMMOB, HDK, ÖDP ve Halkevleri 1 Mayıs'a katılıyor. 12 dilli Yaşasın 1 Mayıs pankartının arkasında yürünüyor. Kocaeli'de son yılların en kitlesel 1 Mayıs'ı yaşanıyor.

Türk-İş ve DİSK'in merkezi katılım kararı sebebiyle işçi sendikalarından sadece Dev Sağlık İş 1 Mayıs'a katıldı. Konfederasyonların bu tutumu işçiler içerisinde tepki çekiyor.

Dev Sağlık İş üyesi işçiler "Sağlıkta taşeron olmaz" diyerek alandaki yerini aldı. Kamu emekçileri de grevli toplu sözleşme ve sendika hakkı için alanda.

Gençlerin, özellikle Emek Gençliği ve Öğrenci Kolektiflerinin de kortejin en coşkulu grupları olduğunu söyleyebiliriz.

13:30 İZMİR: İzmir'de ortak 1 Mayıs kutlanıyor. Sabahın erken saatlerinden itibaren iş yeri ve mahallelerde kutlamalar başladı. Gündoğdu Meydanı henüz KESK ve siyasi partiler alana giremeden dolmuş vaziyette. DİSK ve Türk-İş kortejlerinin kalabalıklığı dikkat çekiyor. Yaklaşık 60 bin kişinin katıldığı miting alanında tutuklu sendikacılara adalet vurgusu ön plana çıktı. CHP İzmir milletvekilleri ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da alanda.

KESK kortejinde 4+4+4'e karşı talepler ön planda. Siyasi partiler içerisinde Emek Partisi kitleselliğiyle dikkat çekiyor.

Yatağan ve Soma'dan gelen maden işçileri de alanda. Savranoğlu, Billur Tuz ve Hugo Boss işçileri de alandaki yerlerini aldı.

13:25: TAKSİM'DE İŞÇİLER ALANA SIĞMIYOR: Taksim'de 250 bin emekçi alanı doldurmuş durumda. Şişli'den gelenlerse hâlâ alana girebilmiş değil.

Yüz binler işsizliğe, yoksulluğa savaşa karşı mücadeleyi haykırıyor. Kürt halkı barış ve eşitlik talebini dile getiriyor.

İşçilerin taşeronlaştırmaya karşı talepleri ön planda.

Tiyatro emekçileri de tiyatroların özelleştirilmesine karşı taleplerini dile getiriyor.

12:55 ADANA: Adana'da 2 koldan İstasyon meydanına yürünüyor. Bir kolda Türk-İş, bir kolda da DİSK var. Diğer sendika ve siyasi partiler bunların arkasında sıralanmış durumda.

2 aydır grevde olan Tek Gıda İş üyesi AMYLUM Nişasta işçileri 2 aydır grevde talepleriyle 1 mayıs alanına yürüyor.

TEDAŞ işçileri de 2 aydır süren direnişlerini alana taşıdı. "TEDAŞ'ta direniş kazanacak" pankartı arkasında yürüyorlar. Yıllardır alacaklarını alamayan Paksoy işçileri de hemen TEDAŞ işçilerinin arkasında. Paksoy işçileri "Biz kazanacağız" tişörtleri giymiş durumda.

KESK ve arkasında HDK kortejlerinde Türkçe, Kürtçe, Arapça 3 dilli 1 Mayıs sloganları atılıyor.

12:50 BURSA: Bursa'da iki 1 Mayıs yapılıyor. Türk-İş ve Kamu-Sen'in kutlaması Bursa Kent meydanında devam ediyor. Sabah 10'da Türk-İş ve Kamu-Sen'e bağlı sendikaların şehir dışından gelen şubeleri toplanmaya başladı.

Alanda 25 bin civarında işçi emekçi var. Özellikle Türk Metal işçilerinin kitleselliği dikkat çekici. 10 bin civarında Türk Metal üyesi işçi var. Renault, Tofaş gibi fabrikadan işçiler kendi pankartlarıyla katıldı. Yol-İş de kitlesel katılım gösterdi.

Alanda bir konuşma yapan Mustafa Kumlu bölünmeyle ilgili diğer sendikaları suçladı.

Kürsünden milliyetçi, şoven sloganlara yönelik teşvik dikkat çekiyor. "Tek bayrak, tek millet, tek vatan", "Bu vatanı böldürmeyeceğiz" gibi sloganlar attırılmaya çalışılıyor.. Kitlenin bu sloganlara katılmadığını söyleyebiliriz. Hatta Kumlu konuşmaya başladığında bir kısım işçi alanı terk etti.

12:45 AMASYA: Yürüyüş başladı. AKP binası önünde onlarca polisin yoğun önlem aldığı görülüyor. Güvenlik önlemlerinin had safhada olduğu gözleniyor. 5 binin üzerinde emekçi 1 Mayıs pankartı arkasında yürüyor. KESK'e bağlı tüm sendikalar kortejdeki yerini aldı. AKP'nin eğitim ve sağlık politikalarına karşı parasız eğitim ve sağlık talepleri öne çıkarılıyor.

12:40 DERSİM: Polisin müdahalesi sonrası Seyit Rıza Meydanı'nda 1 Mayıs kitlesel ve coşkulu bir şekilde kutlanıyor. Konuşmalarda polis müdahalesine de tepki gösteriliyor.

Gaz bombalarından dolayı 2 çocuk ve 1 yaşlı kadının yaralandığı belirtiliyor. Durumlarının ciddi olmadığı öğrenildi.

12:35 ÇAYCUMA: Çaycuma'da buruk 1 Mayıs kutlanıyor. Filyos Çayı üzerindeki köprünün çökmesi ve 15 yurttaşın yaşamını yitirmesinin anısına 15 karanfil suya bırakıldı. Kayıp yakınlarıyla birlikte yoğun bir katılım vardı

12:30 ÇORUM: 10-11 gibi kentin farklı noktalarında siyasi partiler ve sendikalar bir araya gelerek kutlamayı başlattı. Sloganlar eşliğinde Abide meydanına doğru yürüyüş gerçekleşiyor.

Çorum'un tek kamu kurumu şeker fabrikası ve özelleştirme süreci yaşanıyor. Şeker işçilerinin buna tepkisi dikkat çekiyor.

Yol-İş üyesi işçiler de geçmişe göre daha kitlesel gözüküyor. Onlarda da taşerona tepki var.

Gençlik önemli bir şekilde alanda özellikle liseli gençler sınav sistemine tepkili.

12:25 İZMİR: 4 bir koldan Gündoğdu Meydanı'na akın var. Son derece coşkulu bir yürüyüş var. AKP politikalarına yoğun bir tepki var. KESK içindeki Eğitim Sen kortejinde 4+4+4 uygulamasına yönelik tepkiyi içeren döviz ve pankartlar dikkat çekiyor.

12:20 MUĞLA: Kışla Parkı'na doğru kortejler yürüyüşe geçti. Türk-İş, DİSK, KESK , meslek örgütleri ve siyasi partiler katılıyor. En önde "Dünyanın bütün emekçileri birleşin" pankartı var.

Sağlık emekçilerinin sağlıkta dönüşüme hayır talepleri dikkat çekiyor. Yaklaşık 3 bin kişinin yürüdüğü belirtiliyor.

12:10 DERSİM: Dersim'de on bini aşkın kişi 1 Mayıs'ı kutluyor. Kitle alana girerken polisle tartışma çıktı. Bunun üzerine polis kitlenin içine gaz bombalarıyla saldırdı. Kitle daha sonra tekrar bir araya gelince polis geri çekilmek zorunda kaldı.

12:00 ANKARA SİTELER: Siteler tatil değil. İşçilerin hepsi çalışmak zorunda. Emek Partisi üyesi işçiler, kadınlar, gençler Altındağ'da işçilerin öğle yemeklerini yediği Kavaklar Meydanı'nda yerel bir kutlama düzenliyor. Burada bir basın açıklaması yapılacak. Basın açıklamasında daha çok Siteler'deki kötü çalışma koşulları, sigortasız çalışma ve iş kazalarına dikkat çekilerek 1 Mayıs'a çağrı yapılacak. Buradan merkezdeki eyleme geçilecek.

11:55 EDİRNE: Saat 10'dan itibaren işçiler Edirne Belediyesi'nin önündeki alanda toplanmaya başladı. KESK'e bağlı sendikalar ve şube temsilcilikleri, siyasi partiler ve Çarşı gibi taraftar gruplarından da destek var. Türk-İş'e bağlı sendikalar Lüleburgaz'da, DİSK'e bağlı sendikalar da Taksim'de yer aldıkları için geçmiş senelere göre işçi katılımında düşüklük gözüküyor.

Pek çok fabrikada işçiler bugün de çalışıyor. Patronlar 1 Mayıs'a katılmamaları durumunda 3 gün tatil ilan edeceklerini duyurdu. Sabah işçi durakları da doluydu.

11:35 ANKARA: Sıhhiye Meydanı'nda polisin biber gazlı müdahalede bulunduğu öğrenildi.

11:20 ANKARA: Hak-İş ve Memur Sen Tandoğan Meydanı'nda toplanıyor. Memur Sen toplusözleşme taleplerini dile getiren pankartlar açtı. Tandoğan Meydanı'nda kalabalık diğer kesime göre az olsa da tatminkar. Fakat coşkulu bir katılım yok. Kadın kamu emekçilerinin "Kadına sendika" pankartları dikkat çekiyor. Mitingde AKP milletvekilleri de var. Vekiller anons edilince ıslıklar çalındı fakat bu destek miydi protesto muydu pek anlaşılamadı. AA'nın TGS'ye karşı kurdurduğu Medya İş de ufak bir grupla burada.

Tandoğan'daki mitingin 12'ye doğru bitmesi bekleniyor. Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan ve Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu konuşacak.

Tandoğan'daki meydanda da 1 Mayıs marşının çalınması önemliydi.

11:10: KAYSERİ: 1 Mayıs: 2'de toplanılacak. 4'te miting var. 

Bir işçi kenti olan Kayseri'de işçilerin ciddi sıkıntıları var. İşçilerin bu artan sıkıntılara karşı katılımı daha yoğun bekleniyor. Son dönemde CEHA işçileri Birleşik Metal İş'te örgütleniyor ve 1 Mayıs'a ilk kez katılacaklar. CEHA işçileri Kayseri Genel-İş'in önünde saat 13.00'de toplanacak.

Amele Pazarı diye bilinen bölgede inşaat işçileri 1 Mayıs'a rağmen çalışmak istemediklerini dile getirdiler. Emek Partisi üyeleri ise, 2 gün önce TEDAŞ işçilerinin öldüğü bölgeye karanfil bırakmaya gidecek.

Gençliğin katılımı yoğun bekleniyor. Emek Gençliği, CHP'li gençler kendi parti binalarında bir araya gelecekelr.

11:00 KARATAŞ'TA 33 YIL SONRA İLK BİR MAYIS:  Eğitim Sen, Tüm Bel Sen, Belediye-İş, Balıkçılar Kooperatifi, Kültür ve Turizm Derneği, Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve CHP 1 Mayıs'ı kutluyor.

Arap halkının yoğun olarak yaşadığı ilçede Suriye'ye yönelik müdahaleye de tepki vardı.

13'te Adana'da da kurumlar İstasyon Meydanı'na yürüyecek.

KESK'te Toplu görüşme talebi, tutuklu KESK'liler'in durumuna dikkat çekiliyor.

KESK'in en renkli korteji Eğitim Sen. Eğitim emekçileri 4+4+4'e karşı tepkilerini dile getiriyor.

SES de kitlesel kortejlerden biri ve sağlıkta dönüşüme karşı tepki dikkat çekiyor.

Halkların Demokratik Kongresi bileşenleri HDK pankartı arkasında yürüyor. BDP ve EMEP kitleselliğiyle dikkat çekiyor. Tarlabaşı'na çok dilli 1 Mayıs pankartları damga vuruyor.

Çağlayan tekstil işçileri de "İnsanca yaşanacak ücret, sigorta ve 8 saat iş günü" pankartıyla EMEP kortejinde yerini aldı.

10:55 BURSA: Petrol-İş Bursa Şube Başkanı Nuri Han ayrışma sebebiyle eski coşkunun olmadığını söyledi.

10:55 ALİAĞA'NIN GÜNDEMİ TAŞERON VE TERMİK SANTRAL: Yerel kutlamalar sona erdi. 15 otobüsle Gündoğdu Meydanı'na gidiliyor. Coşkunun her zamankinden çok daha fazla olduğu dile getirildi.. Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı İsmail Doğan, işçilerin çoluk çocuk aileleriyle beraber coşkuyla 1 Mayıs'ı kutladığını dile getirdi.

Taşeron ve termik santrale karşı tepkinin çok fazla olduğunu belirten Doğan, geniş bir işçi havzası olan Aliağa'da demir-çelik'inden kağıt sektörüne işçileri köleleştiren taşerona ve termik santral yapma girişimlerine karşı büyük bir itiraz olduğunu dile getirdi.

Doğan, Suriye'de emperyalizmin taşeronluğunu yapmak isteyen anlayışa yönelik tepkinin de dillendirildiğini söyledi.

10:50: ANKARA: Tez Koop iş önünde davullar ve halaylarla kalabalık bir kutlama var. Sıhhiye Meydanı'na yürüyüş gerçekleşecek. Tez Koop-İş, TÜMTİS, Petrol-İş, Belediye-İş EGO şubesinin yoğun bir katılımı var. SGBP dışında Türk Metal işçileri de burada.

Özellikle kıdem tazminatının gaspına karşı yoğun bir tepki var.

10:45: ÇİĞLİ: Billur Tuz önünde Türk-İş ve EMEP'in katıldığı bir kutlama oldu.

Daha sonra EMEP üyeleri Çiğli merkeze doğru yürüdü.

Çiğli'de en çok atılan sloganlar "sendika sigorta ve 8 saat çalışma" ama barış talebinin de öne çıkartıldığı sloganları sıklıkla duyuyoruz. Önceki yıllara göre gençliğin katılımı daha iyi. İşçi kenti Çiğli'de en çok dillendirilen slogan: "İş, ekmek, özgürlük."

10:35 GÜMÜŞSUYU KOLU: TMMOB, TTB, Yol-İş TKP, Halkevleri, CHP, HKP'nin bulunduğu kol coşkulu ve taleplerle 1 Mayıs kutlanıyor. Beşiktaş sabahtan itibaren bir bayram havasına çevrildi.

10:30 ŞİŞLİ:  DİSK ve Sendikal Güç Birliği Platformu'nun olduğu kolda büyük bir yoğunluk olduğu için yavaş yavaş yürüyüş başladı. İşçi sendikaları hayli kitlesel. Esnek çalışma, güvencesizliğe karşı talepler kendine yer buluyor.

Ruhi Su Dostlar Korosu DİSK'in arkasında yürüyor. Birleşik Metal-İş'in kitleselliği dikkat çekiyor. Tabii bunun bir sebebi Marmara'daki bütün üyelerinin İstanbul'da 1 Mayıs'a katılması. Birleşik Metal-İş her sene olduğu gibi fabrika fabrika katılıyor.

Genel-İş sendikası da belediye belediye yerlerini hayli kitlesel bir şekilde aldı.

Harb-İş sendikasının kitleselliği dikkat çekiyor. Deri-İş sendikası şimdi alana geldi. Tez Koop-İş de kitlesel bir görüntüde.

Belediye-İş sendikası sendika değiştirme baskısıyla biraz güç kaybetmiş gözüküyor. Yine kitleseller ama her zamanki gibi değil.

TTB'nin ana talebi sağlıkta şiddete son ve sağlıkta dönüşüme yönelik itirazlar da dile getiriliyor.. TMMOB ise "Güvenceli iş, güvenceli gelecek" isterken odaların yok edilmemesi talebini de dile getiriyor.

Yol işçileri de alanda toplandı.

09: 45 ŞİŞLİ: Mecidiyeköy'le Osmanbey yönüne doğru akın akın insanlar geliyor. Sendikalar gelmeye devam ediyor. İnsanlar halen geliyor olmasına rağmen bir uç Osmanbey'de bir uç Mecidiyeköy'de. Sendikaların kitleselliği dikkat çekiyor. Konfederasyonların bölünmesinin İstanbul'a yansıyacağı bekleniyordu ama bu karara uymayan birçok Türk-İş Şubesi var. Bu şubeler kendi pankartlarıyla SGBP'nin arkasında yer alıyor. SGBP'nin de güçlü bir çalışma yaptığını ve sonuçlarının buraya yansıdığını görüyoruz. SGBP, iş cinayetlerine karşı büyük bir pankart açtı.

DİSK'te Genel-İş ve Birleşik Metal-İş'in kitleselliği dikkat çekiyor. Güvencesizler Hareketi, İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Günveliği meclisi iş cinayetlerinde hayatını kaybedenlerin pankartıyla bugün burada.

Taraftar grupları Beşiktaş-Çarşı, Fenerbahçe, Galatasaray taraftar grupları alışık olduğumuzun dışında kitlesel bir şekilde alana gelmişler.

Oyuncular Sendikası alanda en kitlesel şekilde yer alan ilk sendikaydı. Sabah saatlerinden itibaren Oyuncular Sendikası pankartının ardında toplandılar. Gazeteciler de TGS de pankartının arkasında toplandı. Tutuklu gazetecilerin fotoğraflarıyla bir kortej oluşturdular.

Kentsel dönüşüme karşı da kent hareketlerinin açtığı pankartlar dikkat çekiyor.

Emek Partisi (EMEP) Bayrampaşa İlçe Örgütü’nün çağrısıyla Terazidere’de toplanan işçiler, bölgede bulunan atölye ve fabrikada çalışan tüm işçileri 1 Mayıs mitingine katılmaya çağırdı. 1 Mayıs’ın resmi tatil olduğunu ve işçilerin hakları için alana çıkması gerektiğini belirten Emek Partililerin çağrısı işçiler tarafından olumlu karşılandı. Çok sayıda işçi insanca yaşanacak ücret ve servis taleplerini dile getirmek için Taksim’de yapılacak mitinge katıldı.

EMEP Esenler İlçe Örgütü de Esenler Metro önünde kutlama yaptı. Halayların çekildiği kutlamada “Yaşasın 1 Mayıs”, “İşçilerin birliği halkların kardeşliği”, “Gençlik gelecek gelecek sosyalizm” sloganları atıldı.

09:30: ALİAĞA: Aliağa'da termik santrale karşı mücadele de öne çıktı. “Taşeron çalışmaya hayır”, “termik Santral İstemiyoruz”, “yaşasın 1 Mayıs” sloganları öne çıkıyor.

Aliağa Belediyesine bağlı işçiler ise atölyelerde toplanarak Petrol-İş önüne yürüyüş kararı almıştı. Ancak sabah erken saatlerde CHP aliağa ilçe örgütü de buraya gelerek işçilerin önünde yürümek istediklerini söyledi. Sendika temsilcileri ise burada her siyasi görüşten işçinin çalıştığını, kimsenin arka bahçesi gibi görünmek istemidiklerini belirterek ayrı yürümelirini istedi. İşçilerle CHP’lilerin tartışması sonucu Aliağa Belediyesi işçileri bölündü. Kadrolu işçiler Petrol-İş önüne giderken taşeron işçiler işten atılma kaygısı ile CHP’nin dayatmasını kabul etmek zorunda kaldı.

FATİH: Anti-Kapitalist Müslüman Gençlik üyeleri, sabah saatlerinde iş cinayetlerinde yaşamlarını yitiren işçiler gıyabında Fatih Camii'nde namaz kıldı. Namaz sonrası söz konusu grup, Şişhane güzergahına geçerek, burada oluşturulacak kortejler ile Taksim Meydanı'na yürüyecek.

08:30 ALİAĞA: İşçi havzası Aliağa'da da yerel kutlama davul ve zurnalarla başladı. Aliağa emek ve demokrasi platformu bileşenleri Petrol-İş Aliağa önünde toplandı. Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı İsmail Doğan, Tüpraş, Petkim, Saybolt, Belediye gibi pek çok iş yerinden işçilerle kalabalaık bir şekilde yerel kutlama gerçekleştirdiklerini söyledi. 1 Mayıs'ı anlamına uygun bir şekilde kutlama dertlerinin olduğunu belirten Doğan, yerel kutlama ve çağrılar sonrası İzmir Gündoğdu Meydanı'nda sınıf kardeşleriyle bir araya geleceklerini belirtti.

ÇİĞLİ: Billur Tuz işçileri de sabah 8'de fabrika önündeydi. 200'e yakın işçinin katıldığı kutlamaya Tek-Gıda İş ve EMEP ilçe yönetici ve üyelerinin de katıldığı bir kutlama oldu. Billur Tuz işçilerinin talebi işlerine sendikalı olarak geri dönmek, ve taşeronlaştırmanın kaldırılması.

Çiğli'de şantiyeden çıkan Belediye işçileri ve EMEP Çiğli örgütü de Meydan'a yürüyerek kutlama gerçekleştirdikten sonra Gündoğdu Meydanı'na geçecek.

08:00: MALTEPE: Kentsel dönüşüme karşı mücadele eden emekçiler Gülsuyu-Gülensu Yaşam ve Dayanışma Derneği etrafında yerelde 1 Mayıs kutladı. Saat 8'de toplanan emekçiler Fatma Hanım'a kadar yürüdü. Yol boyunca halkın büyük desteği vardı. Yürüyüşte Kentsel dönüşüme karşı mücadele kararlılığı dile getirildi. 1 haftadır pankart ve bildirilerle halka çağrı yapılıyordu. Emekçiler daha sonra Taksim'e doğru yola çıktı. Şişli'den Taksim'e girilecek.

08:00 Sultangazi Organize Sanayi bölgesinde de yerel kutlamalar gerçekleşti.

07:00 TUZLA: Tuzla Organize Sanayi bölgesinde işçiler her sene olduğu gibi yerelde kutlama gerçekleştirerek Taksim'e doğru yola çıktı.

İşçiler, sabahın erken saatlerinde Deri-iş sendikası önünde toplanıp Aydınlı merkeze yürüdü. Örgütsüz işçilerle birlikte sloganlarla halaylar çeken işçilere Deri-İş Genel Başkanı Musa Servi seslendi. Servi, emperyalizm ve gerciliğin saldırılarının arttığını belirtti. Servi, Türk-İş ve konfederasyonların bölünmesine rağmen işçilerin SGBP ile beraber alanlara çıkacağını belirtti. 

Geçtiğimiz seneye oranlara katılımın daha yoğun olduğu gözlenirken kadın işçilerin katılımı dikkat çekti. Özellikle kreş talebi, eşit işe eşit ücret talepleri öne çıktı.

İşçiler Taksim'e doğru harekete geçti.

07:00 Antep'te Emek Partisi il yönetici ve üyeleri sabah saatlerinden itibaren işçi duraklarını gezerek işe gitmek zorunda olduğu için 1 Mayıs'a katılamayan işçilere 1 Mayıs çağrısı yaptı. http://evrensel.net/news.php?id=28134


Yerellerde 1 Mayıs kutlamaları dünden başladı ve bugün 1 Mayıs için alanlara çağrı yapıldı.

ÇAĞLAYAN TEKSTİL İŞÇİLERİ

Çağlayan'da tekstil işçileri 1 Mayıs'ı “İnsanca yaşayacağımız ücret, Sigorta ve 8 saat iş günü istiyoruz” ve hem Kürtçe hem Türkçe “Yaşasın 1 Mayıs” yazılı pankartlar açarak davul ve zurnalarla kutladı: http://www.evrensel.net/news.php?id=28117

İZMİR'DE İLK KUTLAMA DOKUZ EYLÜL'DE

DEÜ Hastanesi sağlık emekçileri, 1 Mayıs’ı hastane bahçesinde kutladı. Ağırlığı taşeron işçilerden oluşan sağlık emekçileri doktorundan hemşiresine, sağlık teknikerinden asistanına  bir araya gelerek, “Yaşasın 1 Mayıs” pankartı açtı. http://www.evrensel.net/news.php?id=28085

CERRAHPAŞA'DA KUTLAMA VE ÇAĞRI

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası(SES) Aksaray Şubesi’ne üye Cerrahpaşa Tıp Fakültesi sağlık emekçileri güvenceli iş, güvenceli gelecek talebiyle, işyerlerinde  1 Mayıs’ı kutladı. http://www.evrensel.net/news.php?id=28082

MERSİN, KOCAELİ...

Mersin Üniversitesi’nde de öğrenciler yerel 1 Mayıs kutlaması gerçekleştirdi.

Kocaeli Derince ve Körfez ilçelerinde de Emek Partisi 1 Mayıs etkinlikleri düzenledi. İşçi, emekçilerin katıldığı şenliklerde konuşan Emek Partisi Kocaeli İl Başkanı Güner Kizir, 1 Mayıs gibi bir günde tüm temel hak ve özgürlüklerimiz için işçi sınıfıyla beraber mücadele etmek gerektiğini ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

1 Mayıs için beş kırık şarkı

SONRAKİ HABER

Antep’te ilk kutlama işçi servislerinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...