30 Mayıs 2016 09:16

Rüzgar Enerji talanına Çeşme’de RESt çekildi

İzmir Çeşme’de gerçekleştirilen rüzgar enerjisi santralleri karşıtı mitinginde bir kez daha yaşam alanlarına yönelik RES istilası protesto edildi.

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Mitinge Ege Bölgesinde RES’lere karşı mücadele eden yaşam savunucularının yanı sıra, Karaburun, Çeşme, Urla gibi yarımadanın dört bir yanından köylüler ve RES karşıtları da mitinge katıldı. 

MİTİNG ALANINA POLİS BARİYERLERİ

Çeşme Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan miting için küçük alanın polis tarafından demir bariyerlerle çevrelenmesi mitinge katılanların tepkisini çekti. Polisin bu tutumuna, yaşam alanlarını RES şirketlerine karşı savunma mücadelesi veren köylülerle, yaşam savunucuları ve diğer Çeşmelileri ayırmak için yapılan bir uygulama olduğu eleştirileri yöneltildi.

GERMİYAN’I GÖRMEYEN KALMASIN 

Mitinge İzmir’den katılan EGEÇEP ve Kent konseyi üyeleri Çeşme’den önce Germiyan köyüne giderek o bölgede yapılmak istenen RES’lere karşı mücadele eden köylülere destek verdi. Yerel değerleri korumaya dönük bir akım olan Slow Food’a Türkiye’de ilk kabul edilen Germiyan sokaklarındaki ve evlerin duvarlarındaki resimlerle köy, İzmirlileri kendine hayran bıraktı. Germiyan köyü aynı zamanda Türkiye’de ilk RES’lerin dikildiği köy olmakla birlikte, bugün dört bir yanına kurulmak istenen RES projelerine karşı mücadele eden bir köy aynı zamanda.

RES İŞGALİNE YETER DENDİ

Çeşme’deki mitinge ellerinde “RES ekolojik tarımı yok eder”, “RES işgaline yeter de”, “RES  doğamızı bozar”, “Doğal sit alanında RES olmaz” yazılı pankartlarla gelen köylülere, tatil için Çeşme’de olan yurttaşlar da destek verdi. Çeşme Kent Konseyi, Çeşme Esnaf Odaları, EGEÇEP, Rüzgar Yaşamdan Yana Essin İnisiyatifi, Ortak Yaşam Platformu, Karaburun Kent Konseyi gibi birçok kurum tarafından desteklenen mitingde Grup Praksis’de şarkılarıyla yer aldı. 

‘TEMİZ ENERJİ’ MASKESİ DÜŞTÜ’

Mitingde yapılan konuşmalarda “Temiz yenilenebilir enerji” maskesiyle ülkenin dört bir yanında halkın yaşam alanlarına, tarım arazilerine, koruma altındaki bölgelere yapılan ve yapılmak istenen RES’lerin yarattığı sorunlara dikkat çekildi. RES mücadelelerinin yanı sıra diğer ekoloji mücadelelerinin de ortak hareket etmesi, birlikte mücadele ile sermayenin bu enerji talanı politikalarına karşı durulması gerektiği konuşmalarda öne çıkan diğer vurgular oldu. Şenlik şeklinde geçen mitingde halkoyunları, tiyatro ve müzik konserleri yer aldı. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'Doğum kontrolüymüş, Müslüman aile bu anlayışta olamaz'

SONRAKİ HABER

Hacettepeli akademisyenler serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...