30 Mayıs 2016 05:41

Şırnak cezaevinde mahpuslara ölüm tehdidi iddiası

Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi'nde asker ve özel timlerin mahpusları ölüm tehditleri savurduğu iddia edildi.

Paylaş

Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan Kürt siyasi mahpuslar, baskı altına alındı. Mahpusların cezaevine girişte çıplak arandığı, çocukların koğuşlarına yetişkinlerin yerleştirildiği, hatta asker ve özel timlerin ölüm tehditleri savurduğu cezaevinde, görüş ve telefon hakları da engellendiği öğrenildi.

Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi'nde kalan Kürt siyasi mahpuslar, bazı genelgeler gerekçe gösterilerek, farklı cezaevlerine sürgüne gönderilmeye başlandı. Cezaevi'nde tutulan mahpusların aileleri aracılığıyla göndermiş olduğu mektupta, son zamanlarda 'arama' adı altında odalarının basılmasıyla provokasyon yapılmak istendiği aktarıldı.

Bizzat cezaevi kantininden satın aldıkları eşyalara dahi el konulduğunu belirten mahpuslar, yeni tutuklamalarla cezaevine getirilenlerin çıplak arama dayatmasına maruz kaldığı ve elbiselerinin zorla çıkarıldığını paylaştı.

CEZAEVİ KAPISINDA DARP VE ÖLÜM TEHDİDİ

Mahpuslar mektuplarında, cezaevine getiren arkadaşlarının asker ve özel tim tarafından ölümle tehdit edilip darp edildiğine dikkat çekerek, şunları aktardı: "Kimi zaman bu arkadaşlarımız cezaevi güvenliğinden sorumlu olan askerler tarafından cezaevi girişinde dövülmektedir. Yeni yakalananlara ajanlık dayatılmakta, kabul etmeyenlerin aileleri ölümle tehdit edilmektedir. Yine bu arkadaşlarımız, cezaevinde sözde bağımsız denen tarafa geçmeleri için tehdit edilmektedir. Bu davranışlar girişte gardiyanlar tarafından yapılmaktadır."

'REVİRDE, AJANLIK DAYATMASI'

Mahpuslar, cezaevi müdürünün arkadaşlarını bağımsızların arasına geçmeleri için 'Revire koliniz var' diye çağırdığını, yine 'Üzerinizdeki ifadelerin kaldırılması için yardımcı olurum. Her imkanı sağlarız' diyerek gençleri kandırmaya çalıştığını da kaydetti.

'ADLİ MAHPUSLARIN SİYASİ KOĞUŞLARDA NE İŞİ VAR?'

Yine PKK davasından tutuklanan çocukların odasına adli suçlardan tutuklanan çocuklar getirilerek baskı ve tacizlerle çocukların yıldırılmak istendiği belirtilen mektupta, şunlar yer aldı: "Yine genç kadın arkadaşlarımızın içine bağımsız koğuşlardan yaşı büyük kadınlar verilerek, düşüncelerinden vazgeçirtilmeye çalışılmaktadır. Yaşı küçüklerin arasına yaşı büyükleri koymanın hukuksuzluğu ortada iken cezaevi iradesi, hiçbir hukuk tanımıyor. Madem büyükler içinde kalabiliyorlar da neden kadın yoldaşlarımızın tüm ısrarlarına rağmen kadın arkadaşlarımızın bulunduğu odaya verilmiyorlar."

'HASTA MAHPUSLARIN ÖLMESİ İSTENMEKTEDİR'

Ciddi hastalığı olup yaralı olan mahpusların "güvenlik" gerekçesiyle hastaneye götürülmediğine de yer verilen mektupta, "Kronik hastalığı olan ve düzenli ilaç tedavisi olan arkadaşların ilaç ihtiyaçları karşılanmıyor. Hasta arkadaşlarımızı burada tedavi edemiyorsanız, çevre cezaevlerine yollayın dememize rağmen, bu arkadaşlarımızı bilinçli bir şekilde götürmeyip ölmeleri istenmektedir" denildi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Encü: Vedat, 34 kişinin katilleri yargılanmadığı için öldü

SONRAKİ HABER

Baskın yapılan evde kadınlara şiddet ve tehdit iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa