30 Mayıs 2016 03:59

İstanbul'da paralel yapı iddiasıyla operasyon: 51 gözaltı 

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Şube Müdürlüğü, paralel yapının finans yapılanması iddiasıyla bu sabaha karşı büyük bir operasyon gerçekleştirdi.

Paylaş

İstanbul, Konya ve Kırklareli'nde gerçekleştirilen operasyonda, üst düzey bankacılar, iş adamları, mali müşavirler ve muhasebeciler gözaltına alındı. Operasyonda 65 kişi için gözaltı kararı alındığı öğrenildi. Örgütün 'Kıta sorumlusu' ve 'Türkiye mali sorumlusu' olduğu iddia edilen kişilerle birlikte 51 kişi gözaltına alındı. 

Operasyonda 65 kişilik gözaltı kararı alındı. İncelenen 95 ayrı şirketten 7'sine ve şüphelilerin bağlantılı oldukları Vifak Sanayici ve İş Adamları Derneği'nde de arama yapıldı. Gözaltı kararı alınanların 10'unun ise bankacı olduğu öğrenildi. Dernek ve 7 şirkette aramaların sürdüğü belirtildi. 

Bu sabah erken saatlerde başlatılan operasyonda paralel yapının 'Kıta Sorumlusu' olduğu iddia edilen M.Ö. ve 'Türkiye Mali sorumlusu' olduğu iddia edilen A.Ç. de gözaltına alındı. Bu iki isim haricinde "Anadolu yakasının en üst düzeyde mütevelli heyeti imamı" olduğu öne sürülen bir kiş daha gözaltına alındı. Finans ayağında ise Bank Asya Genel Müdürü A.B.’nin gözaltında olduğu öğrenildi. 

Şüphelilerin banka hesapları üzerinden 'Gülenist' okulların Mısır Arap Cumhuriyeti'ndeki okullarına 9 milyon dolar aktardıkları, burs, kurban ve himmet adı altında 1590 çek ile toplam 8 milyon 721 bin 316 TL'yi 6 ayrı hesap üzerinden Asya Katılım Bankası nezdinde akladıkları iddia ediliyor. Konu ile ilgili olarak Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ile birlikte çalışan MASAK ise tespit edilen 7 şirket ile ilgili hazırladığı raporunda 60 milyon TL'lik usulsüz işlem tespit edildiği öne sürüldü. Bank Asya teftiş kurulunun hazırladığı raporda ise şüpheli firmalar üzerinden yapılan 7 işlemde toplam 4 milyon 500 bin TL fiktif kredi kullanıldığı iddiaları var. 

Gözaltına alınan şahıslar, 'silahlı terör örgütüne üye olmak, terörizmin finansmanının önlenmesi kanuna muhalefet, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama, nitelikli dolandırıcılık, çek kanununa muhalefet, yardım toplama kanununa muhalefet, bankacılık kanununa muhalefetle' suçlanıyor. (CİHAN)
 

ÖNCEKİ HABER

Nusaybin'de yıkılan eve dev bayrak asıldı!

SONRAKİ HABER

Şırnak'ta çatışma: 1 özel harekatçı hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...