30 Mayıs 2016 00:04

Osman Şahin’den MOR Cepken’den çıkan öyküler

Öykü yazarı Osman Şahin, Anadolu’nun sesini, acısını, sevincini taşıyan yeni öykülerini Mor Cepken’de topladı.

Paylaş

Eylem AYDOĞDU
İstanbul

Öykü yazarı Osman Şahin, Anadolu’nun sesini, acısını, sevincini taşıyan yeni öykülerini Mor Cepken’de topladı. Yazar, Can yayınlarından çıkan Mor Cepken’in  içindeki  Mor Cepken, İkiz Körler, Cinayet Canlandırması ve Anafarta Kurşunları  öyküleriyle Anadolu’nun ve ülkenin gerçek sorunlarına masalsı anlatımıyla hayat veriyor.

ÖZGÜRLÜK SİLAHI  MOR CEPKEN

Kitabın isim sahibi de olan Mor Cepken’in  konusu, bir babanın kızını rızası olmadan para karşılığında kendi ağabeysinin oğlu ile baş-göz etmesini konu alıyor. Öykünün içinde kitabın isminin neden Mor Cepken olduğunun da geniş anlatımı yer alıyor. Mor cepken, bir kaftan bir koruma olarak nitelendiriliyor. Özellikle de yörük kadınlarını için özgürlük silahı olarak biliniyor. Maviye yakın mor renkli, yumuşak kumaştan yelek gibi kesilmiş,dikilmiş kenarları sarı simlerle süslenmiş bir yelek. Kadın zorla evlendirilmişse, kocasını sevmiyorsa, ihanete uğramışsa, kendince uygun zamanı kollar, mor cepkeni giyer herkesin görebileceği bir yere oturur.  Mor Cepken’de bahsi geçen ve zorla evlendirilen hatta kendi sevdiği demirci ustası Civan’a kaçarken  amcasının oğlunun  alıkoyması ve  bedenine sahip olmasıyla hayatının elli yılını Civan’ı sevmekle geçiren Bulca karakterinin, babasının para sevdasının kurbanı olduğu anlatılıyor.

YALNIZLIK KÖYÜ

Mor Cepken kitabında Osman Şahin’in ikinci öyküsü ise İkiz Körler… Yalnızlık köyü olarak da bilinen Yankı köyünün tek tük yaşayan kendi halindeki bir parmağın sayısını geçmeyecek kadar az olan insanlarının hayatlarını anlatıyor. İkiz Körler ve onlara bakan şişman anneleri,  yalnız başına yaşayan ve köylülerin yalnızlığına çare bulmak için kendisine bir eş bile bulmak istedikleri avcılığıyla ünlü  Avcı Ese, oğlu ceviz ağacında cevizleri toplarken vurulan Kara Ali  ve  Kara Ali’nin oğlunun intikamı için keskin nişancı olan Avcı Ese ile yaptığı anlaşması, yaşanılan acı, intikam Osman Şahin’in  betimlemeleriyle kitapta yerini alıyor.

ÇOCUK YAŞINDA GELİN OLANLAR

Ülkemizde sayıları 4,5 milyonu bulan 12-14 yaş arası çocuk gelinlerle, gelinlikleri kefene dönüştürülen, öldürülen binlerce kadına adanmış olan ve Mor Cepken’in de üçüncü öyküsü ve en derin hikâyeyi bilinmeyen yönleriyle anlatan Cinayet Canlandırması, okumak tutkusuyla  okul sırasından koparılan Sinan ile hala yaşıtları gibi sokakta ip atlayıp, misket oynamak isteyen Zülal’in aile büyüklerinin kararlarıyla evlendirilmesini  konu alıyor. Zülal’in henüz çocuk olan yaşına yakışır davranışları, bir türlü Sinan’ın evini benimseyemeyişi ve sonunda baba evine dönmesi; bu sebeple yıllarca sürecek olan  kan davasının ortaya çıkması, kayıplar, ölümler, acı, içinde hiçbir doğruyu barındırmayan bir Anadolu dramını anlatan  Cinayet Canlandırması kitabın en dikkat çekici öykülerinden biri…

Kitabın son öyküsü Anafarta Kurşunları, ölümün şaha kalktığı Çanakkale’de, yaşanılanlar ve sonrasında halkın yaşadıklarını, tüm dünyanın yaşanılanlardan nasıl haberdar olduğunu aktarıyor.

Osman Şahin, akıcı anlatımları ile Mor Cepken’le Anadolu’nun içindeki drama ustalıkla ışık tutuyor.  Kurşunlardan daha güçlü, daha kalıcı, ölümsüz sözcüklerle Mor Cepken, öykü severler için doğru bir adres olarak öne çıkıyor.

ÖNCEKİ HABER

Her düşenin kanadı yoktur

SONRAKİ HABER

Budapeşte Radyosu hep açık kalsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...