29 Mayıs 2016 10:32

‘Medya çevre mücadelesinin dili olmalı’

27. Uluslararası Kuşcenneti Kültür ve Turizm Festivalimiz kapsamında ‘Medya Diliyle çevre paneli’ düzenlendi.

Paylaş

Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin katkılarıyla Bandırma Belediyesi Nikah Salonunda düzenlenen panele, Bandırmalı Gazeteci Önder Balıkçı yönetiminde TGC Başkanı Turgay Olcayto, TGC Genel Sekreter Yardımcısı Niyazi Dalyancı, İzmir Muhabirimiz Özer Akdemir konuşmacı olarak katıldı. Panelde, medyanın hiçbir etki altında kalmadan çevre sorunlarına halkı bilinçlendirme bakış açıları tartışıldı.

Panelin yöneticiliğini yapan Gazeteci Önder Balıkçı, Türkiye’nin çevre konulu tek festivali olan Bandırma Kuşcenneti Kültür Ve Turizm Festivalin’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

KAPİTALİST SİSTEMDE İYİ BİR GELECEK OLMAZ

TGC Genel Sekreter Yardımcısı Niyazi Dalyancı da, Türkiye’nin çevre odaklı tek festivali olan Bandırma’da bulunmaktan onur duyduğunu belirtti. Çevre sorunlarının medya dışında politik etkileri olduğunu söyleyen Dalyancı, “Politik olarak insanlığı yöneten politikacılar kapitalizmin önüne geçemediği takdirde Dünya’yı iyi bir gelecek beklemiyor” dedi.

GAZETECİ, DOĞADAN VE EMEKTEN YANA TARAFTIR

Niyazi Dalyancı’nın konuşmasının ardından Özer Akdemir’in kuşatılan çevre ve gazetecilik ile ilgili sunumu panele katılan izleyiciler tarafından büyük ilgi gördü. Türkiye’de  çevre sorunlarının artış gösterdiğini belirten Akdemir, “Yaşamın savunulduğu yerde gazeteci tarafsız olamaz. Doğanın talan edildiği, emeğin sömürüldüğü bir yerde gazeteci tarafsız olamaz. Halka gerçekleri anlatma görevimizin yanı sıra, bu mücadelenin bir parçası olmalı ve üzerimize düşeni yapmalıyız” dedi. Akdemir, İstanbul’un sanayi yükünün artık Balıkesir ve Çanakkale civarına kaydırılmak istendiğini belirterek, buralara yapılacak termik santral, demir çelik ve liman gibi tesislerin, Güney Marmara’da çevre katliamına yol açmasının yanı sıra, tüm canlı yaşamını da felakete sürükleyebileceğini söyledi. 

TÜRKİYEDE BASIN HİÇ ÖZGÜR OLMADI

TGC Başkanı Turgay Olcayto, “Türkiye’de basın özgürlüğü hiç olmadı” diyerek, Bandırma’da geçmişten günümüze yapılan sanayileşme kuruluşlarının çevreye olan etkilerinin yanı sıra Türkiye’de genel olarak çevre konularının basına yansıyan durumunu ele aldı. 
Belediye Başkanı Dursun Mirza, çevreye duyarlı bir yönetim anlayışına sahip olduklarını ve çevreye zarar verecek her türlü sanayileşmeye karşı mücadele verdiklerini belirtti. Yörede yapılmak istene sanayi kuruluşlarına izin vermesi için Bakanlıklardan yoğun baskı gördüğünü anlatan Dursun, “Tek başımıza direnmeye çalışıyoruz ama bu sürecin dışında kalmamak için sanayicilerle görüşeceğiz. Sanayiye değil, çevre kirliliği yaratmasına karşıyız” dedi. (Balıkesir/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Güven oylamasında Gezi direnişi tartışması 

SONRAKİ HABER

Demirtaş: Ne zulmü ne de ölümü kabul edeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...