28 Mayıs 2016 17:28

İsveç’in ilk ateist mezarlığı açıldı

Avrupa ülkeleri arasında ateistlerin en fazla olduğu İsveç’te, ülkenin ilk ateist mezarlığı Borlänge ilinde açıldı.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Avrupa ülkeleri arasında ateistlerin en fazla olduğu İsveç’te, ülkenin ilk ateist mezarlığı Borlänge ilinde açıldı. Ateist mezarlığının açılmasına önderlik eden kişi ise, Mardin’in Savur ilçesinin Barman köyünden  Josef Erdem adlı bir Kürt vatandaş. 

İsveç’in orta kesimlerinde yer alan Dalarna bölgesindeki Borlänge işçi, emekçi ve göçmenlerin yoğun olarak yaşadıkları bir il. 

Borlänge’de  yaşayan göçmenlerin ve İsveçlilerin bir araya gelerek oluşturdukları Uluslararası Diyalog Derneği, ilde yaşayan çok sayıda ateistin ayrı bir mezarlık açılması talepleri olduğunu belirterek Bölge Kilise Meclisine  başvurdu. Konuyu görüşen Kilise Meclisi Borlänge’de ateistler için ayrı bir mezarlık açılmasını kararlaştırdı.

Aynı zamanda Sosyal Demokrat İşçi Partisinin belediye meclis üyeliğini yapan Uluslararası Diyalog Derneği Sözcüsü Josef Erdem,  gazetemize yaptığı açıklamada derneklerinin daha önce Müslümanlar, Êzidîler için mezarlıkların açılmasına öncülük ettiğini, şimdi de ateistler için yaptıkları başvuruya olumlu yanıt verilmesinin sevindirici olduğunu söylüyor. 

KİLİSE TALEPLERİ KARŞILAMALI

Kilise Meclisinde yer alan tüm partilerin tamamının ateist mezarlığı açılması yönünde oy kullandıklarını söyleyen Erdem, bir ateist mezarlığı açma önerisini götürdükleri için herhangi bir olumsuz tepki almadıklarını, ilde yaşayan Müslüman, Yahudi  ve Hristiyanların ateistler için ayrı bir mezarlık açılması kararını saygıyla karşıladıklarını ifade ediyor.

Erdem, İsveç’te yaşayan herkesin dini inançları ne olursa olsun kiliseye vergi ödediklerini ve bu nedenle de kiliselerin sadece Hristiyanların değil, ülkede yaşayan Müslüman, Êzidî ve hiçbir dine mensup olmayan insanların  taleplerini karşılaması gerektiğini söylüyor.  

Kilise meclislerinde yer alan kişilerin  hükümet veya din insanları tarafından değil, halk tarafından seçildiklerine dikkat çeken Erdem, “İnsanlar öldüklerinde nasıl gömüleceklerine kendileri özgürce karar vermeli. Bir çok insan Hristiyan ve Müslüman mezarlığına gömülmek ve cenazelerinde dini tören yapılmasını istemiyor. Kilise Meclisinde yer alanlar halk tarafından seçildikleri için halkın önerilerini dikkate alıyorlar ve genellikle de taleplere olumlu yanıt veriyorlar” diyor. Kilise Meclisi Başkanı Erik Belin de, ateistlerin ayrı bir mezarda gömülme istemelerine saygı gösterilmesi gerektiğini söylüyor.
 

ÖNCEKİ HABER

Fransa’da rafineri grevi büyüyor

SONRAKİ HABER

İHH'dan Mavi Marmara eylemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa