28 Mayıs 2016 17:09

Kurtarma kazısında Mimar Sinan’ın su yolu bulundu

Edirne Selimiye Meydanı’nda Müze Müdürlüğü tarafından sürdürülen Yemişkapanı Hanı kazısında, Mimar Sinan’ın ‘su yolu’ ortaya çıkarıldı.

Paylaş

Edirne Selimiye Meydanı’nda Müze Müdürlüğü tarafından sürdürülen Yemişkapanı Hanı kazısında, Mimar Sinan’ın ‘su yolu’ ortaya çıkarıldı. Selimiye Camii’nden 13 yıl sonra yapıldığı bilinen hana gelen temiz suyun, kanallarla meydandaki şadırvan sayesinde diğer camilere ve mahallelere dağıtıldığı belirlendi.

Edirne Belediye Başkanlığı’nın Selimiye Meydanı’nın yeniden düzenlenmesi için başlattığı çalışmalarda Edirne Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu, meydan üzerinde var olduğu bilinen Yemiş Kapanı Hanı’nın ortaya çıkarılmasını istedi. Edirne Valiliği’nin desteğiyle Müze Müdürlüğü tarafından başlatılan kazı çalışmaları sonuçlarını verdi. Yaklaşık 4 bin metrekarelik alanda 1100 odalı olan ve Osmanlı döneminde ‘meyve-sebze hali’ olarak kullanıldığı bilinen han kalıntıları ile duvarları toprak altından çıkarılırken, ilerleyen çalışmalarda Mimar Sinan’ın kente gelen temiz suyu dağıtmakta kullandığı su yolları bulundu.

Kent merkezine 30 kilometre uzaklıkta olan Lalapaşa İlçesi’nden gelen suyun, Mimar Sinan’ın yaptırdığı kanallar aracılığıyla yine ünlü mimar tarafından 1575 yılında yapılan Selimiye Camii’ne, oradan da meydandaki şadırvan sayesinde diğer camilere ve mahalle çeşmelerine kadar iletildiği belirlendi.

'MİMAR SİNAN’IN DEHASINI YAŞATACAĞIZ'

Edirne Belediye Başkanı CHP’li Recep Gürkan, Yemişkapanı Hanı'nın Selimiye Camii’nden yaklaşık 13 yıl sonra inşa edildiğini ifade ederek, “Tarih ve kültür kenti Edirne’de mimar Koca Sinan’ın 1570 yılında bitirdiği, UNESCO dünya kültür mirası listesinde yer alan Selimiye Camii’nin hemen altında yaptığımız kurtarma kazısı sırasında Selimiye’den 13 yıl sonra yapılan ve 1930’lara kadar hizmet veren hanın kalıntılarına ulaştık. Bizi en çok etkileyen handan önce alt yapısının yapılmış olmasıydı. Burada Sinan’ın dahiliği, becerisi, yeteneği, mühendisliği, mimarlığı hepsi ortaya çıkıyor. Sinan’ın Lalapaşa İlçesi’nden Edirne’ye su getirmek için su yolu yaptığını biliyorduk. O suyun önce Selimiye’ye, ardından Yemişkapanı Hanı'na, buradan da şehirdeki cami ve çarşılara dağıldığını tespit ettik. Muhteşem bir sarnıç tespit ettik. Yine hanın altında hem sıcak su, temiz ve pis su kanallarına rastladık. Sarnıçı yeniden faaliyete almak istiyoruz. Mimar Sinan’ın sisteminin 500 yıldan sonra bile çalışır halde olduğu görülsün” dedi.

TARİHİ YEMİŞ KAPANI NARI

III. Murad döneminde, 1590'lı yıllarda Türk-İslam mimarisinin şaheseri kabul edilen Selimiye Camisi Arastası'nın batı tarafında yaptırılan ve 100 odalı olduğu tahmin edilen hanın, zamanla harabeye döndüğü ve üzerinin toprakla kapatılarak Selimiye Meydanı'na katıldığı belirtiliyor. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Baba Külter: Devlet oğlumun nerede olduğunu açıklasın

SONRAKİ HABER

Fransa’da rafineri grevi büyüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...