28 Mayıs 2016 10:08

HDP AYM ile sınırlı kalmayacak AİHM’e de gidecek

HDP, dokunulmazlıklar konusunda AYM'den istenilen sonuç alınamaz ve iç hukuk yolları tükenirse AİHM'e gidecek.

Paylaş

Hayri DEMİR

HDP, demokratik siyaseti tasfiye etmek amacıyla Meclisten geçirilen anayasa değişikliği teklifine ilişkin dün AYM’ye başvuruda bulunurken, önümüzdeki günlerde yasanın onaylanması halinde de bireysel başvuruda bulunacak. “Anayasa’ya aykırılık” ve birçok hak ihlali açısından yapılacak olan bu başvurulardan bir sonuç alınmadığı takdirde de HDP AİHM’e gidecek.

Bu anlamda uzman hukukçular ve akademisyenlerle bu yönlü yoğun çalışmasını sürdüren HDP’nin önünde bir çok seçenek bulunuyor. Bunlardan birisi de Anayasa’nın 85’inci maddesi kapsamında hakkında dokunulmazlık fezlekesi bulunan ve düzenlemeden etkilenen HDP milletvekillerinin yasal bir hak olarak yaptığı bu başvurudan beklenen karar çıkmadığı taktirde bu kez de bireysel başvuru yöntemine başvuruda bulunulacak. Ancak bunun için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayına sunulan teklifin Resmi Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe girmesi bekleniyor. Yasanın Erdoğan tarafından onaylanıp yasallaşmasının hemen ardından bireysel başvuru hakkı doğacak olan HDP’liler bu kapsamda bireysel başvuru yoluyla bir kez daha AYM’nin kapısını çalarak, değişikliğin iptalini isteyecek.

Yapılan tüm bu başvurulara rağmen AYM’den istenilen sonuç alınmadığı ve iç hukuk yolları tükendiği takdirde HDP bu kez Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine gidecek. Bu anlamda AİHM’e başvurmak için AYM kararı beklemeksizin başvurma hakkı da bulunduğundan dolayı HDP, komisyon tarafından yürütülecek olan tartışmalarla önümüzdeki günlerde AİHM’ye başvuru sürecini de netleştirecek. AYM kararı beklemeksizin AİHM’e yapılacak başvuruda ittihadı tedbir kararı alınması talep edilecek.

SANCAR: 110 İMZALIK BAŞVURUYU MİLLETVEKİLLERİNE AÇACAĞIZ

HDP’nin önündeki tüm bu seçeneklere ilişkin değerlendirmelerde bulunan HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, “110 imzayı bulursak, iptal başvurusu yapacağız. Özellikle CHP’den imza koyanlar olabilir ama beklentimiz yüksek değil. CHP yönetiminin son günlerdeki açıklamalarına bakıldığında imza verenlerin çok az olacağını ya da hiç olmayacağını düşünüyoruz” dedi. Sancar, geçtiğimiz günlerde yaptıkları başvurunun Anayasa’nın 85’inci maddesi kapsamında doğan bir hak olduğunu ve iptal talebiyle başvuruda bulunduklarını hatırlatarak, bu başvurudan çıkacak kararın olumsuz olması durumunda hukuki mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerini söyledi. (Ankara/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Nusaybin çağrısı: Barışa giden koridor açılsın

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu: Cübbeyi çıkarıp Saray’a gitsinler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...