28 Mayıs 2016 09:53

Devlet dersi: ‘Çocuğa karşı cinsel şiddet’

Gündem Çocuk Derneği, 'Devlet Dersi: Çocuğun İnsan Hakları Konferans Dizisi'nin ikincisini 'Çocuğa Yönelik Cinsel Şiddet' başlığıyla gerçekleştirdi.

Paylaş

Gündem Çocuk Derneği, “Devlet Dersi: Çocuğun İnsan Hakları Konferans Dizisi”nin ikincisini “Çocuğa Yönelik Cinsel Şiddet” başlığıyla gerçekleştirdi. Konferansta, çocuk istismarları yaygınlaşırken devlet ve yargının cinsel şiddeti, cezasızlıkla yönetip örtbas etmeye çalışmasının hukuksuzluğa yol açtığı belirtildi.

Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezinde yapılan konferans iki oturum şeklinde gerçekleşti. Konferansa sunumlarıyla, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı ve Yazarımız Şebnem Korur Fincancı, Kadın ve Çocuk Hakları Savunucusu Halime Güner, Gündem Çocuk Derneği Avukatı Dilek Kumru, Birgün Gazetesi Yazarı Erk Acerer ve Liseli LGBTİ’ler sunumlar yaptı.

DEVLET İSTİSMARA İZİN VERİYOR

Şebnem Korur Fincancı, “Cinsel şiddet vakalarını ‘sarkıntılık’ vb. ile tanımlayarak cezaları kademelendirip hafifletme çabasına giriyorlar. Cinsel şiddete, istismara uğrayan çocukların ruhsal değerlendirmeleri, belgelemek için çok önemli. Cinsel istismar; sadece kızlık zarına göre değerlendirilmeyip psikolojik, sosyolojik, fiziksel ve ruhsal boyutuyla ele alınmalı. Ruh sağlığının bozulup bozulmadığı kısmı hukukçularla, hakimlerle, hekimlerle birlikte değerlendirilip birlikte çalışma ihtiyacı gerektiren bir durum” dedi.
Halime Güner, “Bakanların, devletin şiddet ve istismar ile yapacaklarını yapamadıklarını gördüğüm için bu dernek ve sivil toplum örgütlerinin, siyasi kurum ve kuruluşların çalışmaları çözüm üretmek noktasında daha ileri ve üretken. Toplumsal cinsiyet kavramını, cinsiyet eşitliği kalıpları ile irdelemeliyiz. Şiddet ve istismarda hukuksuzluk ve cezasızlık söz konusu. Eğer devlet çözmek isterse bütün çalışmalarımız ve belgelerimizle yardımcı olmaya hazırız” diye belirtti.

31 BİN ÇOCUK MAHKEME ELİYLE EVLENDİRİLDİ

Gündem Çocuk Derneği Avukatı Dilek Kumru, 2015’te 31bin 337 çocuğun mahkeme tarafından evlendirildiğini ifade etti. Cinsel şiddet söz konusu olduğunda sadece failin bulunup cezalandırılması değil bütüncül bir bakış açısı ve uygulama ile yaklaşılması gerektiğini savunan Kumru, “Hukuken devletin 18 yaş altı çocuk evliliğine izin vermesi, devletin istismara izin vermesi anlamına geliyor bu da hem toplumun hem de istismara uğrayan kişilerin kabullenmesine yol açıyor” diye konuştu.

BirGün Gazetesi Yazarı Erk Acerer de Nizip’teki Nizip Mülteci Kampı’nda 30 çocuğa cinsel istismar ile ilgili haberiyle birlikte tanıklıklarını aktardı. Acerer, “ Kampta 1, 2, 3, 5 liraya çocuklar kandırılıp cinsel birliktelik teklif ediliyor. Araştırmalarımda da görüyorum ki, siyasal iktidarın dili toplumu yakından etkiliyor” dedi.

Liseli LGBTİ’ler adına yapılan sunumda da, “Okullarda cinsel şiddet yerine cinsel sağlık eğitimi” talebi dile getirildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Tek kişi kalsak bile mücadele edeceğiz’

SONRAKİ HABER

‘Meclis, kadın cinayetleri artsın mı istiyor?’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa