30 Nisan 2012 11:02

AKP’de koltuk hesapları başladı

AKP’de en fazla üç dönem milletvekilliği yapılabilmesi, partinin etkili isimlerinin de gözünü büyükşehir belediye başkanlığı koltuğuna dikmesine neden oldu.AKP tüzüğüne göre en fazla üç dönem süreyle milletvekilliği görevinde bulunulması nedeniyle, 3 dönemi tamamlayan isimler b&uu

AKP’de koltuk hesapları başladı
Paylaş

AKP tüzüğüne göre en fazla üç dönem süreyle milletvekilliği görevinde bulunulması nedeniyle, 3 dönemi tamamlayan isimler büyükşehir belediye başkanlığı koltukları için hesap yapmaya başladı. Eğer tüzükte bir değişiklik olmazsa AKP’de Başbakan Erdoğan ve bazı bakanlar da dahil 73 milletvekili, üç dönemini tamamladığı için 2015 seçimlerine katılamayacak. Bu nedenle 2014’de yapılacak belediye başkanlığı seçimleri için de çok sayıda bakan ve milletvekili şimdiden belediye başkanlığı adaylığına hazırlanıyor. Üç dönemdir TBMM’de olan ve 2015 seçimlerinde yeniden aday gösterilemeyecek milletvekili ve bakanlar, özellikle büyükşehir belediye başkanlığına soyunuyor.

GÖZLER BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİNDE

AKP’de üç dönemdir milletvekilliği yapan toplam 73 isim var. Bu isimler arasında yer alan Ulaştırma Denizcilik Haberleşme Bakanı ve İzmir Milletvekili Binali Yıldırım’ın İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olacağı belirtiliyor. Kulislerde Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın Ankara, Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın Kayseri, Aile Bakanı Fatma Şahin’in Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için hazırlandığı vurgulanıyor. AB’den sorumlu bakan Egemen Bağış’ın ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığını düşündüğü, ancak Başbakan Erdoğan’ın bir dönem daha Kadir Topbaş’ı aday göstermek istediği konuşuluyor. Gençlik Spor Bakanı Suat Kılıç’ın da Samsun Büyükşehir Belediye Başkan adaylığını düşündüğü belirtiliyor.

29 ‘BÜYÜK KOLTUK’

Türkiye’de halen 16 Büyükşehir belediyesi bulunuyor. Hükümet tarafından hazırlanan bir kanun tasarısı ile 13 yeni Büyükşehirin daha geleceği ve sayının 29’a çıkacağı bekleniyor. Tasarıya göre nüfusu 750 bini aşan iller, Aydın, Denizli, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Balıkesir, Van, Manisa, Hatay, Malatya ve Mardin de Büyükşehir olacak. Türkiye’de halen Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Mersin, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Sakarya ve Samsun olmak üzere 16 büyükşehir bulunuyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

AKP saldırganlığına karşı HDK’yi güçlendirmeliyiz

SONRAKİ HABER

Çağlayan’da erken 1 Mayıs

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...