28 Mayıs 2016 00:59

Fetih mitingi için okullar seferber edildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılacağı fetih mitingi için öğrenciler ve eğitimciler seferber edildi.

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

İstanbul’da 29 Mayıs Pazar günü yapılacak olan “Fetih mitingi” için okullar seferber edildi. Milli eğitim müdürlükleri tarafından okullara gönderilen “Gerekli hassasiyetin gösterilmesi” rica edilen resmi yazılarla öğrencilerin, öğretmenlerin ve okul yöneticilerinin ücretsiz araçlarla mitinge katılmasının sağlanması istendi.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, ilçe milli eğitim müdürlüklerine gönderdiği yazı ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı “Büyük Fetih Kutlaması’na” lise ve dengi okullardan, ilkokullardan, anaokullarından, halk eğitim merkezlerinden ve daha pek çok eğitim kurumundan öğrencilerin, öğretmenlerin, okul ve kurum yöneticilerinin katılımının sağlanmasını istedi. İlçe milli eğitim müdürlükleri de İl Milli Eğitim Müdürlüğünün talimatı doğrultusunda okullara yazı gönderdi.

İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü Fetih Mitingi için il genelindeki okullarda adeta seferberlik ilan etti. Okullarda öğrencilere “Yeniden diriliş, yeniden yükseliş” başlıklı broşürler dağıtıldı, okul bahçelerine Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın fotoğraflarının yer aldığı dev pankartlar asıldı. Okul yönetimlerine öğrencilerin mitinge katılmasını sağlamak üzere ailelerinden izin alınması için izin belgeleri gönderildi. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü emriyle gönderilen yazıda, Yenikapı miting alanında pazar günü saat 17.00’de yapılacak mitinge öğrencilerin taşınması için ücretsiz araç tahsis edileceği de bildirildi. Bazı ilçelerde ise “Fetih Kutlaması”na katılan öğrencilerin pazartesi günü izinli sayılacağı iddia edildi.

HASSASİYET GÖSTERİLMESİ RİCA EDİLDİ!

Örneğin Avcılar Kaymakamlığı İlçe Milli Eğitim Müdürü Emin Engin imzası ile okullara ve eğitim kurumlarına gönderilen yazıda şu ifadelere yer verildi: “İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 25.05.2016 tarih ve 5800910 sayılı yazısı gereği; İstanbul Valiliği ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından düzenlenen İstanbul’un fethinin 563. kutlama programı kapsamında 29 Mayıs 2016 tarihinde Yenikapı sahili etkinlik alanında saat:17.00’da Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacakları İstanbul’un fethinin 563. Yılı büyük fetih kutlaması programı düzenlenecektir. Söz konusu programa ilçemiz yöneticileri, okul/kurum yöneticileri, öğretmen ve lise dengi okul öğrencileri davetli olup, katılımın sağlanması için gerekli hassasiyetin gösterilmesinin önemle rica ederim.”

‘ÖĞRENCİLERİ PROPAGANDA ARAÇI OLARAK KULLANIYOR’

Konuyla ilgili gazetemize konuşan Eğitim Sen 7 No’lu Şube Başkanı Mehmet Emin Kırşanlıoğlu, “Cumhurbaşkanının katıldığı bütün programlara liselerden, ortaokullardan öğrencileri götürüyorlar. Bu etkinliklere bazen veli izni dahi alınmadan öğrenciler taşınıyor. Böyle politik etkinliklere öğrencilerin götürülmesi eğitim öğretim açısından doğru değil. 18 yaşından küçük çocukların böyle politik, siyasi bir tarafı olan mitinge götürülmesi öğrenciler açısından da veliler açısından olumsuz. Veliler de korkuyor  ve şöyle düşünüyor ‘Acaba çocuğumu götürmesem okul idarecileri ve öğretmenler bireysel bir tutum alır mı?’ Veliler de korkuyor ve ses çıkaramıyor. Ses çıkaran veliler de tehdit ediliyor. Böyle bir ortamda eğitim öğretim faaliyeti yürütüyoruz. Hukuksal anlamda da biz bunlarla mücadele ediyoruz. Fakat hukuksal anlamda da sonuç alamıyoruz. Çünkü hukuk da siyasi iradenin elinde” dedi. Okullarda gezi yönetmeliğinin olduğu fakat bu yönetmenliğe uyulmadığı belirten Kırşanlıoğlu, “Oraların dolu gözükmesi için öğrencileri siyasi propaganda aracı olarak kullanıyorlar. Son zamanlarda bunu çok fazla yapmaya başladılar. Eğitim ve öğretimi kendi menfaatleri doğrultusunda kullanan bir siyasi iktidar! Öğrencilerin tam sınav zamanı, yazılı sınavlarının denk geldiği bir hafta. Neredeyse günde 2-3 sınav var. Bu sınavlara çalışacakken, hafta sonu sabahtan akşama kadar bekleyecekleri bir etkinliğe götürülmek zorunda bırakılıyorlar. Çocukları kullanarak bir kitle ve siyasi bir tablo oluşturulmaya çalışılıyor” dedi.

ÇOCUKLARIMIZDAN ELLERİNİ ÇEKSİNLER

Çocuğunun okulda baskıya maruz kalacağı endişesiyle ismini vermek istemeyen bir veli, “Dün akşam kızım eve geldiğinde bana: ‘29 Mayıs’ta miting var, miting için bize izin kağıdı verdiler. Okul önünden servis kalkacak, mitinge gidersek hafta içi herhangi bir gün izinli sayılacağız’ dedi. Bugün de mitingin afişleri dağıtılmış okulda. Müdür ‘çöpe bile atmayın bu afişleri çok değerli bunlar’ demiş. Gitmek zorundasınız diye baskı uygulanmış. Okullar propaganda yeri değil. Çocuklarımıza okulda bu mitingin afişleri, bildirileri dağıtılıyor çocukların tam sınav zamanlarında hem de. Buralara kadar siyasetin inmesi hiç hoş değil. Çocuklarımızın şu anda sınavları var. Bir an önce yüksek not alıp, bir üst sınıfa geçmeyi hayal ediyorlar. Çocuklarımızdan ellerini çeksinler artık” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Dokunulmazlıklarla birlikte artan polis operasyonları

SONRAKİ HABER

Ceylan Önkol'un ailesine ait araca ateş açıldı: 3 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...