27 Mayıs 2016 16:19

Gözümüz ve elimiz Gezi Parkı’nda

Taksim Dayanışması bileşenleri Gezi direnişinin yıl dönümü öncesi basın toplantısı düzenleyerek hükümeti uyardı.

Paylaş

Türkiye’nin dört bir yanında milyonların sokaklara döküldüğü Gezi direnişinin üzerinden 3 yıl geçti. Direnişin yıl dönümü öncesi basın toplantısı düzenleyen Taksim Dayanışması bileşenleri, “Elimiz gözümüz Gezi Parkı’nın üzerindedir” diyerek hükümeti uyardı.

Taksim Dayanışması tarafından Gezi Parkı direnişinin 3. yılı öncesi basın toplantısı düzenlendi. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesinde yapılan toplantıda Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri Akif Burak Atlar, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Sami Yılmaztürk, Elektrik Mühendisleri Odasından Beyza Metin ve Avukat Can Atalay konuşmacı olarak yer aldı. Basın toplantısına CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP Milletvekili Garo Paylan, Gezi direnişinde hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan, Mehmet Ayvalıtaş’ın babası Ali Ayvalıtaş da katıldı.

YARGIYA NASIL TAHAKKÜM KURULDUĞUNU GÖRÜYORUZ

Toplantıda “Taksim Yayalaştırma Projesi” kapsamında sunulan koruma amaçlı imar planı değişikliğine ve beraberindeki kurul kararına ilişkin dava süreçleri ile ilgili bilgi aktarıldı. Gezi direnişi sırasında yaşamını yitirenlerin dava süreçlerine ilişkin bilgiler de paylaşıldı.

Avukat Can Atalay “Bu bölgede neyin yapılıp neyin yapılmayacağına arazi kullanımının nasıl gerçekleştirileceğine trafik çözümlemelerinin nasıl gerçekleştirileceğine, bir bütün olarak Taksim gibi Türkiye’nin en önemli meydanının nasıl düzenleneceğine ilişkin imar planı ile ilgili dava esas olarak yürütme erkinin tek kişi elinde toplanmış halinin yargının üzerinde nasıl bir tahakküm kurduğunu somut bir nişanesi niteliğindedir. Yargı bağımsızlığı ile ilgili kaygıları başka hiç bir dosyada görmek istemeyen gözler bu dosyada görmek zorundadır” dedi.

Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri Akif Burak Atlar Taksim Meydanı’nın bugünkü halinin iyi olmadığının altını çizerek, “Gezi Parkı ‘düzenleme’ adı altında sürdürülen inşai faaliyetlerin tehdidi altında. Bizler Taksim Dayanışmasını oluşturan 120’nin üzerinde birleşen olarak Taksim Gezi Parkı’nı takip ettiğimizi, yasal süreçlerle beraber pratik hususlarda da Gezi Parkı ile ilgili hassasiyetimizi yineliyoruz. Bölgenin tek açık alanı, tek yeşil alanı, afet anlarında tek kullanma alanı olan Gezi Parkı’nın bakımının fen ve teknik kurallara uygun olarak zamanında ve rutin olarak yapılması gerektiğini dile getiriyoruz. Gezi Parkı’na ilişkin tüm bu çalışmaları yapmakla yetkili olan İstanbul Büyükşehir Belediyesini bir kez daha göreve çağırıyoruz. Gözümüz ve elimiz Taksim Gezi Parkı’nın üzerindedir. Bundan önce kazanılmış haklarımızı bundan sonra da takiple sürdüreceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz” diye konuştu.

‘GEZİ’DE BU GENÇLER GİBİ YAŞLANMAYACAK’

Taksim Dayanışması adına yapılan ortak basın açıklamasını ise Beyza Metin okudu. Metin “31 Mayıs 2013 günü ve sonrasında yani Gezi’den ve haziran direnişinden bu yana, bu ülkede kimilerince yüz binler, kimilerince milyonlar önce sokakları ardından parkları doldurdu. Kimseden emir almadan, hiçbir beklentisi olmadan, kendisi için değil bu ülkenin ruhunu, kadınların, gençlerin geleceğini korumak adına kendini siper eden gençler silinmeyecek bir miras bırakarak can verdi. Gezi de bu gençler gibi yaşlanmayacak” dedi.

Basın açıklamasının ardından, Gezi Parkı direnişini anma etkinlikleri çerçevesinde yarın Abbasağa Parkı’nda ve 31 Mayıs saat 19.00’da Gezi Parkı’nda yapılacak açıklamalara katılım çağrısı yapıldı. (İstanbul/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Kürt tiyatrosu külliyatına yeni bir kitap

SONRAKİ HABER

İztuzu için mahkeme son sözünü söyledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...