27 Mayıs 2016 15:10

Kürt tiyatrosu külliyatına yeni bir kitap

Oyuncu ve Yönetmen Aydın Orak, 15 yıl boyunca biriktirdiği Kürt tiyatrosuyla ilgili bilgi, belge, fotoğraf ve dokümanları bir kitapta topladı.

Paylaş

Oyuncu ve Yönetmen Aydın Orak, 15 yıl boyunca biriktirdiği Kürt tiyatrosuyla ilgili bilgi, belge, fotoğraf ve dokümanları bir kitapta topladı. Kürt Tiyatrosu kitabı Doruk Yayınları’ndan çıktı. Aydın Orak’ın yarın 15.00 ila 17.00 saatleri arasında Beyoğlu’daki Sahaflar Çarşısı Tuhaf Kitaplar standında okurları için kitaplarını ve Asasız Musa filmi ile diğer belgesel filmlerini imzalayacak.

Mezopotamya’da tiyatronun doğuşundan dengbêjlik geleneğine, 1893 yılı Osmanlı’da Kürt tiyatrosundan günümüze; Türkiye, İran, Irak, Suriye, Rusya, Ermenistan, Gürcistan, Ürdün ve Avrupa’ya kadar tüm detaylar belgeleriyle kitapta yerini alıyor. Ayrıca dengbêjlik ve tragedya karşılaştırmalı oyun geleneğiyle analiz ediliyor. Mardin’de bulunan 2 bin yıllık tiyatro maskları ne anlama geliyor? Kürt tiyatrosunda dengbêjliğin yeri nedir? Yazar bunun gibi birçok soruyu da tartışmaya açıyor. Bugüne kadar Kürt tiyatrosunun sahnesinden geçen tüm topluluk, oyun, mekan ve tiyatro insanları, ayrıntılı ve görselleriyle yer alıyor. Oyuncu, yönetmen ve seyircilerin görüşleri zamanının mantığını anlamak için önemli bir yer tutuyor. Önemli bir arşiv olan kitap geleneksel ve modern Kürt tiyatrosu ile ilgili bilinmeyen tüm gerçekleri barındırıyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Kilis'in Elbeyli ilçesi IŞİD roketinin hedefi oldu

SONRAKİ HABER

Gözümüz ve elimiz Gezi Parkı’nda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...