27 Mayıs 2016 11:36

Obama, ABD'nin attığı atom bombası için 'gökten düştü' dedi

Japonya'nın Hiroşima şehrini ilk kez ziyaret eden ABD Başkanı Barack Obama, '71 yıl önce, ölüm gökyüzünden düştü ve dünya değişti' dedi.

Paylaş

Japonya'nın ev sahipliğinde Kashikojima Adası'nda G7 ülkeleri bir araya geldi. Vietnam ziyaretinin ardından Japonya'ya zirveye katılmak için giden ABD Başkanı Barack Obama, bugün Hiroşima'ya gitti. Hiroşima anıtının önünde saygı duruşunun ardından Obama, imzaladığı Barış Anma Parkı'ndaki konuk defterine şunları yazdı: "Hepimiz savaşın neden olduğu acıları biliyoruz. Artık barışı egemen kılmak ve nükleer silahların olmadığı bir dünya yaratmak için gerekli cesareti göstermeliyiz."

Hiroşima'yı ziyaret eden ilk ABD başkanı olan Barack Obama, "71 yıl önce, ölüm gökyüzünden düştü ve dünya değişti" dedi. Atılan bombanın "insanlığın kendini yok etmek için araçlara sahip olduğunu" gösterdiğini ifade eden Obama, şöyle devam etti: "Buraya, Hiroşima'ya neden geldik? Çok da uzak olmayan bir geçmişte zincirlerini kıran korkunç bir gücü bir kez daha düşünmek için geldik. Ölenleri anmak için geldik."

"Bu şehrin ortasında, burada bombanın düştüğü anı hayal etmeye zorlamak için kendimizi buraya geldik" diye konuşmasına devam eden Obama, bombayı gördükleri anda korkuya kapılan çocukların duygularını hissetmeye çalıştığını kaydederek "Onların sessiz çığlıklarını dinliyoruz." ifadesini kullandı.

OBAMA ÖZÜR DİLEMEDİ

Obama, ülkesinin 1945 yılında attığı atom bombası nedeniyle özür dilemeyeceğini, konunun tarihçilere bırakılması gerektiğini söylemişti. Beklendiği gibi konuşmasında özür dilemeyen Obama, korkulardan arındırılmış bir dünya kurmak için çalışmanın gerekliliğine vurgu yaptı. Obama, nükleer stokların eritilmesi ve nükleer silahların bulunmadığı bir dünya kurulması için harekete geçilmesi çağrısında bulundu.

ABE: OBAMA'NIN CESARETİNE SAYGI DUYUYORUM

Öte yandan Japonya Başbakanı Şinzo Abe ise Hiroşima'ya atılan atom bombası ve yaşanan trajediyi anlattı. Birçok masum yaşamın tek bir atom bombasında hayatını kaybettiğine dikkat çeken Abe, bu tradejinin tekrar etmemesi gerektiğini belirtti.

Abe konuşmasında, Obama'nın Hiroşima'yı ziyaret etme cesaretine saygı duyduğunu belirtti. ABD ile Japonya arasında söz konusu ziyaret ile yeni bir sayfa açıldığının altını çizen Abe, Obama ve kendisinin ne kadar güç olursa olsun nükleer silahların olmadığı bir dünya kurmak için kararlı olduklarını kaydetti.

ABD'NİN ATTIĞI BOMBA, 170 BİNDEN FAZLA KİŞİNİN ÖLÜMÜNE NEDEN OLDU

1945'te ABD Hiroşima'yı "Enola Gay" isimli ABD Hava Kuvvetleri'ne ait askeri uçakla atom bombasıyla vurmuştu. İlk olarak 70 bin kişinin öldüğü patlamada, daha sonra 100 binden fazla kişi çeşitli hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

AKP'nin grup başkan vekilleri belli oldu

SONRAKİ HABER

HDP İzmir'de 4 Haziran mitingine çağrı yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...