27 Mayıs 2016 00:31

Süper lige kim çıkacak? Adana Demirspor mu Alanyaspor mu?

Multigroup Alanyaspor ile Adana Demirspor, Süper Lig’e yükselen son takım olabilmek için kozlarını Konya'da paylaşacak.

Paylaş

İlker CUMHUR*

PTT 1. Lig’de son viraj Konya Büyükşehir Torku Arena’da dönülecek ve normal sezonu üçüncü sırada tamamlayan Multigroup Alanyaspor ile onun hemen ardında dördüncü sırada konumlanan Adana Demirspor, bu akşam Süper Lig’e yükselen son takım olabilmek için kozlarını Konya’da paylaşacak.
“Adana Demirspor, 21 yıllık Süper Lig özlemini bitirebilecek mi? MG Alanyaspor, tarihinde bir ilki gerçekleştirerek Süper Lig’e çıkabilecek mi? Spor Toto Süper Lig 2016-17 sezonunda Adana derbisi mi, yoksa Antalya derbisi mi izlenecek?”
İşte tüm bu sorular, 42 bin 276 koltuk kapasiteli Torku Arena’nın sınırlarının hayli zorlanacağı maçta yanıtlanacak ve sezonu şampiyon olarak tamamlayan Adanaspor ile ikinci Kardemir Karabükspor’un yükselmeyi başardığı Süper Lig, Adana Demirspor-Alanyaspor karşılaşmasının ardından bünyesine üçüncü Akdeniz takımını katmış olacak.

ADANA DEMİRSPOR’U FİNALE GÖTÜREN YOL

On yedi sezonluk Süper Lig deneyimi bulunan ve sonuncu olarak tamamladığı 1994-95 Sezonu’nun ardından yirmi bir yıldır Süper Lig’den uzak kalan mavi şimşekler, hasreti bitirmeye ilk kez bu denli yaklaşmış durumda.
Süper Lig’i hedefleyen bir kadro inşa ederek sezona başlayan ve takımı Osman Özköylü’ye emanet eden Adana Demirspor, ligin ilk haftasından itibaren yarışın içerisinde yer aldı ancak kadro kalitesi/performans arasında uyumsuzluk olduğu düşüncesi, takımda teknik adam değişikliğinin kapısını araladı.
Osman Özköylü’nün yerine gelen Tayfur Havutçu da selefine benzer şekilde taraftara güven aşılayamadı ve birliktelik yalnızca sekiz hafta sürdü. Bu süre içerisinde play-off’a katılması kesinleşen Demirsporda, kazanma alışkanlığını yitiren takıma kısa vadede ivme kazandıracak bir isim aranmaya başlandı ve ligin bitimine üç hafta kala koltuğun yeni sahibi, Demirsporluların kendisine hitap şekli ile “Deli Yılmaz”, yani Yılmaz Vural oldu.
Türkiye’nin en önde gelen taraftar gruplarından birine sahip olan Adana Demirspor, bu yönü ile play-off turunun en şanslı takımlarından biri olarak değer kazandı. Çoğu maçın boş tribünlere oynandığı PTT 1. Lig’de, 25 Mayıs itibariyle 40 bin 740 Passolig kart sayısına ulaşmış olan şimşekler, hem içeride hem de deplasmanda yalnız bırakmadığı takımının başarısında söz sahibi oldu.

ALANYASPOR’U FİNALE GÖTÜREN YOL

2014-15 sezonunun ardından mevcut sezonu da üçüncü olarak tamamlayan ve play-off’a katılma başarısı gösteren MG Alanyaspor, geçtiğimiz yılın aksine bu kez final aşamasına ulaştı. Sezona Erhan Altın yönetiminde başlayan ancak altıncı hafta sonrası Altın’la yollarını ayıran turuncu-yeşilliler, bir önceki yıl olduğu gibi takımı önce Altyapı Antrenörü Mustafa Camunak’a, ardından da geçen yılki hocası Hüseyin Kalpar’a emanet etti.
Deneyimli Teknik Adam Hüseyin Kalpar ile hızlı bir çıkış yakalayan ve beşte beş yapan Alanyaspor, ligin sonuna kadar Süper Lig şansını sürdürdü. Samsun’da alınan 5-1’lik mağlubiyet ile dejavu hissini her anlamda sürdüren takım, bu yenilginin ardından hiç mağlup olmadığı ligde, Giresunspor karşısında sahadan beraberlikle ayrılarak Süper Lig biletini Kardemir Karabükspor’a kaptırdı ve umutlarını play-off’a taşıdı.
Ligin en sıkı savunma yapan takımlarından olan Balıkesirspor ile eşleşen Kalpar’ın öğrencileri, her iki müsabakayı da gol yemeden tamamladı ve Deniz Vural’ın harika golüyle rakibini alt ederek finalde Adana Demirspor’un rakibi oldu.
1948 yılında kurulan ve aradan geçen altmış sekiz yıllık zaman diliminde Süper Lig’e çıkma şansı bulamayan Akdeniz temsilcisi, tarihinde ilk kez Süper Lig’e bu denli yaklaştı. Maçın anlamını bir kat daha artıran bu durum, hem sahadaki futbolcuları motive edecek, hem de tarihe tanıklık etmek isteyen Alanya halkını Konya’ya akın ettirecektir.

DÜDÜĞÜ BÜLENT YILDIRIM ÇALACAK

Konya’da Torku Arena’da oynanacak olan Multigroup Alanyaspor-Adana Demirspor finalinde hakem Bülent Yıldırım düdük çalacak. Saat 19.00’da başlayacak maçta, Yıldırım’ın yardımcılıklarını ise Ekrem Kan ile Asım Yusuf Öz yapacak. Maçın 4. hakemi ise Volkan Bayarslan.

* Yazı futbolakademi.net’ten kısaltılarak alınmıştır

ÖNCEKİ HABER

Karşı konulamaz yemek yeme arzusunun 7 nedeni

SONRAKİ HABER

'17-25 Aralık dosyası yeniden açılsın'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...