26 Mayıs 2016 15:21

Açlık grevindeki madenciler kendilerini madene kapattı

Ücretlerini alamadıkları için bir haftadır açlık grevi yapan madenciler, madenin önünde bulunan bağları kırarak madenin girişini göçükle kapattı.

Paylaş

Ücretlerini alamadıkları için bir haftadır açlık grevi yapan madenciler, polis saldırısını engellemek için madenin önünde bulunan bağları kırarak madenin girişini göçükle kapattı. Böylece madencilere ulaşma yolları kapanırken, yağmur yağması halinde madencilere en erken 3 gün içinde ulaşmanın mümkün olabileceği belirtiliyor.

Zonguldak'ın Kilimli ilçesi Geldik Beldesi'nde bulunan Deka Madencilik. A.Ş. bünyesindeki Balçın Madencilik'te çalışan ve yaklaşık bir haftadır açlık grevinde olan madenciler talepleri yerine getirilmediği için direnişi sürdürüyor. Polisin giriş çıkışları engellemek amacıyla ablukaya aldığı ve kimseyi yaklaştırmadığı maden ocağındaki işçiler kendilerine ulaşılması ve müdahalede bulunulmasını engellemek amacıyla madenin girişindeki bağları kırarak göçük oluşturdu.

Zonguldak'ta bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Twitter hesabından "Polisin müdahale etmek için harekete geçtiğini gören madenciler ana galeriyi çökerterek içeride kendilerini mahsur bıraktı. Lanet olsun. Vali ve Emniyet Müdürüne sesleniyoruz, eğer madenci kardeşlerimizin başına bir şey gelirse sorumlusu sizsiniz!" yazdı.

İşçilerin bu müdahalesi ile birlikte madene hiçbir şekilde müdahalede bulunulamıyor. Bu arada saat başı madende yapılması mecburi olan gaz ölçümleri de yapılamayacağı için bu durum zaten açlık grevinde bulunan yaklaşık 30 madenci için büyük tehlike arz ediyor.

Madene hiç kimseyi yaklaştırmayan polis, aileleri de madenden 150 metre ötede oluşturduğu barikat ile engelliyor. Polis, milletvekillerinin ve dışarından gelenlerin de madene yaklaşmasına izin vermiyor. Bu arada kentte eli sopalı bir grubun da madencilere destek verenlere yönelik saldırılar gerçekleştirdiği öğrenildi.

NE OLMUŞTU?

Zonguldak'ta ücret alamadıkları için 85 madencinin geçen hafta başlattığı ocaktan çıkmama ve açlık grevi eylemi 8'inci gününde sürüyor. Eylemde rahatsızlanan 20 işçi dün hastaneye kaldırılırken, 65 işçi eylemini sürdürüyor.

Kilimli İlçesi Gelik Beldesi'nde Deka Madenclik A.Ş. ve bu şirkete bağlı Balçın Madencilik'te çalışan 245 maden işçisi, 4 ay ücretlerini alamadıkları için geçen 4 Nisan'da iş bıraktı. 13 Nisan'da şirketlere 'Paralel Devlet Yapılanması' soruşturması kapsamında kayyum atanması üzerine ücretlerinin ödenmesi için eylemler yapmaya başlayan işçiler açlık grevine başlamıştı. (DİHA)

FOTOĞRAF: ARŞİV

ÖNCEKİ HABER

Kadınların sesinden barış ve kardeşlik türküleri

SONRAKİ HABER

Karşı konulamaz yemek yeme arzusunun 7 nedeni

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa