26 Mayıs 2016 14:30

Fransa’da işçiler kararlı, hükümet zor durumda

Yeni iş yasasına karşı iki buçuk ayda 8 genel grev gerçekleştiren Fransa'da hükümet eylemler karşısında geri adım atmaya başladı.

Paylaş

Deniz UZTOPAL
Paris

Fransa’da yeni iş yasasına karşı ilk eylemler 8 Mart’ta başladı ve iki buçuk ayda 8 genel grev ve eylem gercekleşti. Bunun yanı sıra gençlik örgütlerinin, lise ve üniversite örgütlerinin gerçekleştirdiği eylemler de vardı. Ama iki buçuk ay geçmiş olmasına rağmen hareket zayıflamadı, tam tersine daha da güçlendiğini söyleyebiliriz. Daha geniş bir işçi kesimine yayıldı ve toplum içinde de grevlere ve eylemlere destek giderek artıyor. Dün akşam nükleer santraller de grevlere katıldı. Fransa’nın elektrik üretiminin yüzde 80’i bu nükleer santrallerden geliyor. Santrallerde üretimi tamamen durdurmak yasak, ama üretim yavaşlatılıyor. Birçok değişik noktada elektrik işçileri elektrikleri kesiyorlar. Dün akşam Marsilya’da bulunan ve Avrupa’nın en büyük AVM’lerinden olan Plan-de-Campagne’da elektrik iki saat kesildi.  

12 BENZİN İSTASYONUNUN 4 BİNİNDE BENZİN YOK

Rafinerilerde ise grevler zaten bir haftadır devam ediyordu. 8 rafineri var, 6’sında üretim tamamen durdu, 2’sinde ise yavaşlatıldı. Fransa’da 12 bin benzin istasyonu var bunların en azından 4 bininde akaryakıt tamamen tükenmiş durumda. Her şeye rağmen, hükümet cephesinden grevdeki işçilere karşı büyük bir karalama kampanyası var, ama art arda yayımlanan anketlere göre toplumun yüzde 70’si hâlâ yeni iş yasasına karşı olduğunu söylüyor ve grevleri destekliyor.
Hükümet zor bir dönemden geçiyor. Hükümetin kendi içinde de çatlatların olduğunu görüyoruz. Bu sabah Manuel Valls, yasanın geri çekilmeyeceğini söylüyordu. Bugüne kadar yasanın içerisinde en fazla sorun yaratan 2’nci maddeydi. Ülke içindeki yasaların bir nevi işyeri düzeyinde yapılan anlaşmalarla devre dışı bırakan, zaman içinde toplu iş sözleşmelerini yok edecek olan ve işyerlerinde bir nevi orman kanunlarının uygulanmasına yol açacak bir maddeydi bu.
Valls, bu maddede kesinlikle bir değişiklik olmayacağını ifade etmişti. Fakat dün hükümet partisi olan, yani Valls’in partisi olan Sosyalist Parti’nin Meclis Grup Başkanı ve bu sabah Maliye Bakanı bu maddede değişiklik olabileceğini yineledi. Bu iki kişi Cumhurbaşkanı François Hollande’a yakınlığı ile bilinen isimler ve ondan izin almadan bu açıklamaları yapmaları imkansız. Valls’in zayıflatılması mı hedefliyor sorusu gündeme geliyor.

14 HAZİRAN’DA BÜYÜK YÜRÜYÜŞ

Hükümetin durumu buyken, işçi ve emekçilerin eylemleri sürecek gibi görünüyor. Demir yollarında örgütlü olan sendika bugüne kadar haftada iki gün grev yapacağını duyurmuştu. 31 Mayıstan itibaren ise “süresiz” grev yapacağını ilan etti. Havayollarında 3-4-5 haziranda grev olacağı açıklandı. Havayollarındaki greve sadece CGT değil, bugüne kadar iş yasasını desteklemiş sendikalar da katılacaklarını açıkladılar. 14 Haziran’da tüm sendikalar Paris'te dev bir yürüyüş gerçekletireceklerini ilan ettiler.

 

ÖNCEKİ HABER

Trump, başkan adaylığı için yeterli sayıya ulaştı

SONRAKİ HABER

Meteoroloji'den Marmara için 'kuvvetli' yağış uyarısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...