26 Mayıs 2016 14:06

Barış isteyen Eğitim Sen üyesine uzaklaştırma

İzmir'de barış mücadelesi veren sendika üyelerine Valilik baskısı sürüyor.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

İzmir'de bir Eğitim Sen üyesi kamu emekçisi daha hakkında açılan soruşturmalar devam ederken 'soruşturmanın selameti' gerekçe gösterilerek açığa alındı. Bornova Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Yunus Kurt hakkında ilk olarak sosyal medya paylaşımlarından dolayı BİMER'e yapılan isimsiz başvurularla idari soruşturma başlatıldı. Kurt, hakkında daha sonra da  emek ve demokrasi güçleri tarafından bölgede devam eden savaşa dikkat çekmek için yapılan 29 Aralık grevine katıldığı ve bu greve çağrıda bulunduğu için ayrı bir soruşturma daha başlatıldı.

Soruşturma için okula gelen müfettişler, hem Kurt'un savunmasını aldı hem de okuldaki öğretmenler ve öğrenciler ile görüştü. Gazetemize açıklamada bulunan Kurt, savunmasında "Sosyal medyadaki paylaşımlarım, tamamen insan hakları ve insan yaşamı üzerine olduğunu, öğretmenlerin Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan çekilmesi ile öğrencilerin eğitim hakkının engellendiğini ve eğitimdeki fırsat eşitliği ilkesinin gözetilmediğini belirtttim" dediğini aktardı.

Soruşturmalar henüz devam ederken Kurt, cezalandırılmaya başlandı. Valilik, 'İhtiyadi tedbir kararı' alarak Kurt'un geçici olarak görevine son verdi. Kurt, görevden uzaklaştırılırken hakkında Devlet Memurları Kanunu'nun 137 ve 140. maddeleri uygulandığını belirtti. DMK 140. madde "Haklarında mahkemelerce cezai kovuşturma yapılan Devlet memurları da 138 inci maddedeki yetkililer tarafından görevden uzaklaştırılabilirler" deniyor ama Kurt, eline ulaşmış herhangi bir cezai soruşturmanın bile olmadığını kaydetti. Kurt, soruşturmaya karşı itirazda bulunulacaklarını da ifade etti.

'MEMURLARIN KAPI KULU OLMASI İSTENİYOR'

Görevden alma ile ilgili gazetemize açıklamada bulunan Eğitim Sen İzmir 4 Nolu Şube Başkanı Cevat Düzci "Yeni bir durumla karşı karşıyayız. En ufak bir soruşturmada açığa alma, okuldan uzaklaştırma, sürgün etme yaşanıyor. Özellikle genelge ve Cumhurbaşkanı'nın açıklamaları sonrası yaygınlaştı. Açığa almakla beraber kişiyle birlikte çevredekilerin de yıldırılması amaçlanıyor. Bu baskı, sürgün ve işten atma politikasının amacı açıktır. AKP, tüm kamu emekçilerini kendisine kapı kulu yapmayı arzulamaktadır. Kamu emekçilerinin kendisini insana, topluma ve doğaya karşı değil, sadece ama sadece AKP’ye karşı sorumlu görmesini istemekte, emekçileri hükümet memuru yapmayı hedeflemektedir. Ancak baskıyla, sindirme politikalarıyla, sendikal hak ve özgürlüklerimizi yok sayan düzenlemelerle amacına ulaşacağını sanan AKP’nin unuttuğu bir gerçek vardır. O da KESK’in mücadele kararlılığı ve azmidir" dedi.

ŞUBE BAŞKANI AKKAN DA GÖREVDEN ALINMIŞTI

Daha öncesinde Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanlığını yürüten, Çınarlı Endüstri Meslek Lisesi'nde görevli olan Bahri Akkan emek ve demokrasi güçlerinin eyleminde yaptığı konuşmalardan dolayı görevinden alınmıştı.

ÖNCEKİ HABER

Gökçek, Nazlıaka’ya açtığı davayı kaybetti

SONRAKİ HABER

Trump, başkan adaylığı için yeterli sayıya ulaştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...