26 Mayıs 2016 12:03

TTB cinsel tacizin yaşandığı AFAD kampında inceleme yaptı

Nizip'te 30 çocuğun cinsel istismarıyla gündeme gelen AFAD kampında inceleme yapan TTB heyeti '1-2 yaşında istismar mağduru çocuklar olabilir' dedi.

Paylaş

Antep’in Nizip ilçesinde 30 çocuğun cinsel istismarıyla gündeme gelen AFAD kampıyla ilgili uzman hekimler tarafından yapılan incelemenin ardından konuşan Antep TTB, “İstismarın daha vahim ve esasen daha sayıca büyük bir kısmını oluşturan ise aile içi istismar durumu olduğuna dair bilgiler aldık. Durumu daha vahim hale getiren ise istismar mağdurlarının bazıları yürüme çağına yeni gelmiş 1-2 yaş çocuklardır” dedi. TTB, kampla ilgili çözüm önerilerini de sundu.

Tabip Odasında yapılan açıklamada konuşan Oda Başkanı Hamza Ağca, kampta çadır kent ve konteynerda olmak üzere iki adet hizmet ve aşı merkezinin bulunduğunu söyleyerek, “Sağlık hizmetlerini veren hekimler daimi olarak görev yapmamaktadırlar. Genellikle geçici görevlendirme, nöbet yada rotasyon usulü ile çalışmaktadırlar. Dolayısıyla alana da hakimiyetlerini kaybetmektedirler. Aşılamalar yapılmaktadır. Hasta dosyaları ve tıbbi kayıt düzenli tutulmamaktadır. Sevk zinciri sistemi uygulanmakta ancak hastanın takibi yapılmamaktadır” dedi. 

‘İSTİSMARLAR ÇOĞUNLUKLA GİZLENİYOR’

Kampta en ciddi sorunların başında taciz ve tecavüz olaylarına dair aldıkları duyumlar olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “İstismarın daha vahim ve esasen daha sayıca büyük bir kısmını oluşturan ise aile içi istismar durumu olduğuna dair bilgiler aldık. İstismar eden ise genellikle baba ve kendi çocuklarına istismar uyguladığına dair yaygın kanının mevcut olduğunu tespit ettik. Durumu daha vahim hale getiren ise istismar mağdurlarının bazıları yürüme çağına yeni gelmiş 1-2 yaş çocuklardır. Bir başka sorun ise büyük çocukların, küçük çocuklara uyguladığı istismardır. Bu konuda azımsanmayacak bir orandadır. Üstelik çoğunlukla da gizlenmektedir” dedi. 
İnceleme sonucu tespit ve çözüm önerilerini Valiliğe yazı ile sunduklarını belirten Ağça, “Bu ay yapılacak İl Hıfzıssıhha toplantısında gündem olması için öneride bulunduk. Üniversite, bilim çevreleri ile birlikte konunun yeterli ve derinlikli incelenmesi için Tabip Odası üyelerimizin de katılımı ile oluşturulacak komisyonun gerekli tespit ve çözüm yolları önereceğini söyleyebiliriz. Türkiye Büyük Millet Meclisinde oluşturulan komisyonlarında sosyal, bilimsel açıdan sorunun halkımızı etkilemeden çözülmesine katkı sunabileceğini belirtebiliriz” dedi. 

TTB’NİN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ:

* Cinsel yollarla bulaşan hastalıklar açısından rutin olarak sağlık hizmetlerinin hekim tarafından verilmesi gerekir. Alana hakim olmak açısından sürekli bir hekimin bulunması gerekmektedir.

* Hasta kayıtları olmalı ve düzenli tutulmalıdır. Hastaların düzenli takibi yapılmalıdır.

* Gereğinde adli tabiplik ile ilgili işlemler hızlandırılmalıdır.

* Aile planlaması yöntemleri etkin bir şekilde önerilmeli ve eğitimleri verilmelidir. 

* Kamptan gelen kürtaj ya da düşüklerin kadın istismarı açısından da değerlendirilmesi gereklidir.

* Hem çocuklara hem de kadınlara yoğun etkin bir şekilde psikososyal destek ve eğitim verilmelidir.

* İstismar uğrayan vakalar rehabilitasyon programına alınmalıdır.

* Çadır yaşam alanları toplum sağlığı ve çevre sağlığı açısından konteyner kente dönüştürülmelidir. (Antep/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TMMOB 44. Olağan Genel Kurulu başladı

SONRAKİ HABER

Ali Ergin Demirhan: Ekmeğe ekmek, katile katil diyeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...