26 Mayıs 2016 10:14

‘Aşıkların başkenti’nin kırmızı hali: İstanbul Kırmızısı

Özpetek’in “İstanbul Kırmızısı” filmi, bir yönetmenin kitap yazma kararının ardından gelişen olayları, İstanbul’a farklı bir açıdan bakarak anlatıyor.

Paylaş

Efe SÖNMEZ
İstanbul

Çekimleri İstanbul’un farklı bölgelerindedevam eden ve yönetmen Ferzan Özpetek’in tamamen Türkiyeli oyuncularla çalıştığı filmi İstanbul Kırmızısı’nın, 2017’de gösterime girmesi planlanıyor.

Özpetek, “İstanbul Kırmızısı” filminde, aynı adı taşıyan romanından büyük değişiklikler yaparak beyaz perdeye taşıdığı,“aşıkların başkenti” İstanbul’da geçen bir aşk hikayesini, kendi hayatından kesitleri de katarak izleyiciye sunuyor. Filmde; Nejat İşler, Tuba Büyüküstün, Halit Ergenç, Mehmet Günsür, Çiğdem Selışık, Serra Yılmaz, Zerrin Tekindor, Ayten Gökçer, Reha Özcan, İpek Bilgin, Tuğrul Çetiner, Cemre Ebuzziya, Selim Bayraktar, Şerif Sezer, Nergis Öztürk, Rıza Kocaoğlu ve Deniz Türkali yer alıyor. 

Oyuncular İşler, Büyüküstün, Ergenç ve Günsür ile Büyükada’daki Hotel Splendid Palace’da basın toplantısı düzenleyen yönetmen Ferzan Özpetek, filmin sahibinin tüm çalışanlar olduğunu söyledi.

‘FİLM, HAYATIM VE KİTABIMIN TAMAMEN AYNISI DEĞİL’

“Film yemek pişirmek gibidir, her şeyi içine koyuyorsunuz, sonucun iyi olmasını umuyorsunuz” diyen Özpetek, şimdiye kadar çektikleri sahnelerden memnun kaldıklarını ve oyuncular açısından da çok şanslı olduğunu ifade etti. Oyuncuları nasıl seçtiğinden bahseden Özpetek,“Oyuncu seçiminde, isimleri öncelemeden, sadece rollere uygun olup olmadıklarından yola çıktım. Hep öyle yapmıştım zaten. Birçok oyuncumuz var, hatta ‘çok küçük’ rollerde de büyük isimler var. Ama en önemli olan şey, oyuncuların rollerine uygun olmalarıydı” diye konuştu.

İstanbul Kırmızısı, tamamen aynı olmasa da yönetmenin romanı ve hayatını temel alarak kurduğu bir film. Özpetek; filmle, hayatı ve romanı hakkındaki benzerlik ve farklılıkları şu sözlerle anlattı: “Benim yaptığım her şeyde, romanlarımdan filmlerime kadar, hayatımdan kesitler var. Bu, birçok yönetmenin, yazarın yaptığı bir şey. Bu film, tıpatıp hayatım değil, tıpatıp romanım da değil. Filmde de roman gibi ‘İstanbul Kırmızısı’ adı var, belirli kişilikler var ama onun haricinde çok büyük değişiklikler yaptım. Aynı şeyi yapmaktan biraz sıkılırdım. Romanın aynısını yapmak beni o kadar cezbetmiyordu.”

FİLM 2017’DE VİZYONDA 

Yönetmen Ferzan Özpetek, filmde kullanılan kostümleri de özenle seçtiklerini belirterek, “Her karakteri, ne şekilde giyinir, ne renkler giyer diye analiz ettik. Bunlar üzerine çok çalıştık. Benim için doğaldı bu, her filmimde olan bir şey. Kostümde modaya ayak uydurmak yanlış oluyor. Aradan 4-5 yıl geçiyor, demode oluyor. Biz buna çok dikkat ettik” ifadelerini kullandı.
İstanbul’daki terör saldırıları nedeniyle kent hakkında yanlış bir algı oluştuğunu anlatan Özpetek, “İstanbul’da film yapmam, Instagram’da İstanbul’la ilgili fotoğraflar paylaşmam insanları olumlu yönde etkiliyor” dedi. “Hikayenin Türk olmasından” kaynaklı, Türkiyeli oyuncularla çalıştığını vurgulayan Özpetek, festivallere katılarak ödül almanın değil ‘iyi bir film yapma hissi’ni yaşamanın kendisi için daha önemli olduğunu kaydetti.

Filmin, 2017’nin ilk aylarından vizyona girmesi planlanıyor.

‘YENİDEN FERZAN’LA ÇALIŞMAK ÇOK ROMANTİKTİ’

Oyuncu Tuba Büyüküstün, filmlerini takip ettiği ve beğendiği bir yönetmenle çalışmanın bir oyuncu için şans olduğuna dikkati çekti. Büyüküstün, “ilk defa ‘gerçeği olan’ bir karakteri oynuyorum. Neval diye biri var, tanıştım. Çok heyecan vericiydi. Ferzan’ın hayatında önemli yeri olması nedeniyle karakterin bambaşka bir yönü de var” dedi.

Mehmet Günsür, 20 yılın ardından yeniden Ferzan Özpetek’le çalışmanın “çok romantik” olduğunu söyledi.  

Halit Ergenç, “Benim için çok önemli bir film. Çünkü severek izlediğimiz ve beğendiğimiz bir yönetmenle çalışmak, bir oyuncu için çok önemli. İnanılmaz bir tecrübe…Onun dünyasına giriyorsunuz, nasıl çalışıyor, filmini nasıl yapıyor gözlemleme şansınız oluyor. Herkesin bir tarzı var, Ferzan’ın da kendine has bir üslubu var. Sette ne kadar yorgun olursak olalım, içten içe ağzımız kulaklarımızdaydı” ifadelerini kullandı. Ergenç, bu filmi diğer tekliflerden ayıranın ise senaryo ve Özpetek faktörü olduğunu anlattı. 

Nejat İşler de,“Filmde kafası karışık birini oynuyorum, her zamanki gibi. Ferzan’ı canlandırmak özgürleştirici bir durumdu. Ve bunu seviyorum. Değişik bir şey göreceksiniz” dedi.

BİR YÖNETMEN, İLK KİTAP VE İSTANBUL

İstanbul Kırmızısı’nda, Özpetek’e atıfla, Deniz adındaki yönetmeni Nejat İşler canlandırıyor. Mehmet Günsür ve Tuba Büyüküstün, Özpetek’in hayatındaki iki önemli karakteri, Yusuf ve Neval’i oynuyor. Halit Ergenç ise Orhan adında yeni bir karakter. Filmin hikâyesi ise şöyle: Uzun yıllar yurtdışında yaşayan yazar-editör Orhan Şahin, ünlü yönetmen Deniz Soysal’ın ilk kitabı üzerinde çalışmak için İstanbul’a gelir. Deniz, zenginliğinin son demlerindeki ailesiyle birlikte bir yalıda yaşamaktadır. Orhan daha ilk günden kendini Deniz’in karmaşık ilişkileri, esrarengizarkadaşları ve aile bireylerinin ortasında bulur kendini. Yıllar sonradöndüğü İstanbul’u yepyeni gözlerle keşfederken, unuttuğu duyguları yeniden yaşamaya başlayacaktır…
 

ÖNCEKİ HABER

Antep’de gözaltılar protesto edildi

SONRAKİ HABER

Termik santrallere nasıl ÇED verildiği ortaya çıktı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...