25 Mayıs 2016 10:21

Ankara Engelsiz Filmler Festivali başladı 

Ankara Engelsiz Filmler Festivali Opera'da yapılan açılış töreniyle başladı.

Paylaş

Ankara Engelsiz Filmler Festivali Opera'da yapılan açılış töreniyle başladı. "Hediye" isimli kısa filmin gösterildiği törende konuşan  Sesli Betimleme Derneği Başkanı ve Festival Danışmanı Kenan Önalan, "Bütün festivalller engelsiz olana dek uğraşacağız" dedi.

Türkiye'de görme, işitme ve ortopedik engellilerin erişebildiği ilk film festivali olan Ankara Engelsiz Filmler Festivali dördüncü kez perdelerini açtı. Opera Sahnesi'nde düzenlenen açılış töreninde, festivalin geçmişi ve bugünü hakkında bilgi verildi. Törende konuşan Festival Yönetmeni Emrah Kalan, amaçlarının mevcut eşitsizliği gidermek, bir film kültürü geliştirmek, engellere rağmen sinemaya giden insanları motive etmek olduğunu söyledi. Festivalde, engelli bireylerin herkesle aynı salonda, aynı şeye gülüp, aynı duyguları hissedebileceğini belirten Kalan, tüm filmlerin göremeyenler için sesli betimleme, duyamayanlar için işaret dili ve ayrıntılı alt yazı eşliğinde gösterileceğini kaydetti. Festival kapsamında yönetmen ve film ekipleriyle yapılan söyleşiler ve atölye çalışmalarının da işaret dili çevirmeni eşliğinde gerçekleştirileceğini ifade eden Kalan, "Festival, böylece 'bir arada film izleme' deneyimini mümkün  kılarak, tüm bireylerin kültürel yaşama eşit katılımına imkan verecek. Bir arada yaşama tecrübesi sunacak." dedi. 

Festival Yönetmeni Emrah Kalan'ın ardından, festival programının sesli betimleme, işaret dili ve ayrıntılı altyazılarını hazırlayan ve bu töreni betimleyen Sesli Betimleme Derneği Başkanı ve Festival Danışmanı Kenan Önalan açılış konuşmasını yaptı. "Bütün festivalller engelsiz olana dek uğraşacağız" dedi. Bütün festivallerde engelsizlerin de engelliler kadar çaba harcamasının kendilerini mutlu ettiğini belirten Önalan, kültür ve sanatın her alanda engelliler için de uygun ve erişilebilir olması gerektiğini vurguladı. Önalan, festivalin ilk gününden bu yana çok yol katettiğini ifade etti. Yabancı konukların da konuşmalar yaptığı törende, "Hediye" isimli kısa film gösterildi. Cannes 2014'ün en dikkat çeken filmlerinden "Kabile"nin başrol oyuncularından Yana Novikova da Engelsiz  Festival'in özel konuğu olarak törendeydi. Ankara Engelsiz Film Festivali 29 Mayıs'a kadar Goethe Institut Ankara  ve Ulucanlar Cezaevi Sinema Salonu'nda olacak. (Ankara/EVRENSEL)


 

ÖNCEKİ HABER

KESK üyelerine ceza yağdı: 16 bin emekçiye grev soruşturması

SONRAKİ HABER

Zülfü Livaneli UNESCO iyi niyet elçiliğinden istifa etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa