25 Mayıs 2016 07:52

'Maksat spor olsun’ diye bir şey yok

Türkiye’nin ünlü spor merkezi Norse Fitnesstation bir gecede sırra kadem bastı. Ödeme yapan 10 bine yakın üye mağdur durumda.

Paylaş

Fatih POLAT

“Türkiye’nin ünlü spor merkezi Norse Fitnesstation bir gecede sırra kadem bastı”, “Darüşşafaka’da haciz şoku”, “Ünlü spor salonu iflas etti, ünlüler mağdur oldu”.

KAMERA ŞAKASI GİBİ

Bu başlıklarla duyurulan haberlerin ifade ettiği şoku yaşayanlardan biri de benim. 16 Mayıs günü, üyesi olduğum, Eyüp Ayvansaray’daki Flat Ofis’te bulunan Norse Fitnessstation’e geldiğimde kapıdaki güvenlik görevlisi, spor salonunun iflas ettiğini, icra işlemi uygulandığını belirterek kapıyı işaret ederek, “Bakın arkadaşlarınız orada imza topluyorlar” dedi. 7-8 yıldır spor salonlarına düzenli devam eden biri olarak böyle bir şey ile ilk kez karşılaşıyor olmanın şaşkınlığı ile “Bu bir kamera şakası değil, değil mi?” diye sordum. Güvenlikçi de, gülerek, “değil” dedi.
Kapıya çıktım, herkes şaşkındı ve iletişim halinde bulunmak, ortak hareket etmek için bir kağıda imza topluyorlardı. Ben de attım.
Hepsi benzer şeylerden yakınıyorlardı. Son dönem uygun fiyatlandırmalarla çok yıllı üyeliğe teşvik edilmişlerdi ve şimdi hepsi ortada kalmış olmanın şaşkınlığı içindeydi. Ben de. Bir tür dolandırılmış olma duygusu yaşıyorduk.
Ben bu salona Life Gym ismini taşıdığı dönemlerden beni üyeydim. İlk üyeliğim 01.12.2013 tarihinde başlıyor. Salon daha sonra Norse Fitnesstation Süper Spor Teksil Turizm San. Tic. Ltd. Şti olarak isim değiştirdi. Önceki üyeliğimin geçerlilik süresi 02.02.2016 tarihinde bitiyordu. Müşteri temsilcisi eski üye olduğum için 2 yıllık sözleşmeyi bana 2400 liradan yapabileceklerini söyledi. Salonun müdürü de, eski bir üye olduğum için bana bir ‘güzellik’ önererek, “2500 liraya sizi üç yıllık üye yapalım. Yani 100 lira farkla1 yıl daha.” dedi. Ben de tamam dedim. Ve 02.02.2016 - 02.02.2019 tarihleri arasında geçerli olmak üzere bir sözleşme düzenlendi. CardFinans kredi kartımdan, 2500 lira 9 taksit halinde çekildi. 9 x 277.75 lira olarak.

POST FİŞİNDE 'FOK BASIM' YAZIYOR

Temkinli olmak adına bana verilen sözleşme belgeleri ve tahsilat makbuzunun yanı sıra kredi kartımda para çekildikten sonra bana verilen post fişini de sakladım. Salon iflas etmesi ve müşteri temsilcilerinin telefonlarının hiçbirine de ulaşamaz hale gelmemin ardından Çağlayan’daki İstanbul 3. İflas Dairesi’ne başvuruda bulundum. Benim gibi bir sürü kişi orada sıradaydı. 4500 lira alacağı olan ve ‘Sadece hukuki olarak bir şey yapmış olmak için buradayım, paramı alabileceğimi hiç sanmıyorum’ diyen biriyle de tanıştım.
İflas Dairesi’ndeki görevlilerin bana verilen evraklara bakarken post fişindeki kurum ismine dikkat çekmeleri doğrusu biraz sarsıcı oldu. Post Fişinde “Fok Basım Yayıncılık” yazıyordu. Ben Norse Fitnesstation Süper Spor Teksil Turizm San. Tic. Ltd. Şti ile sözleşme imzalıyordum ancak parayı “Fok Basım Yayıncılık” diye bir yere ödüyordum. Post fişinde adres olarak da şu yazıyordu: Halil Rıfat Paşa Mah. Perpa Tic Merkezi A. Blok K: 12 No: 1921 Şişli/İstanbul (212) 2025090, İş yeri No: 085500000017194.
İflas Masası yetkilileri gazeteci olduğumu öğrenince daha yakın bir ilgi gösterdiler ve eğer dava açılırsa bu post fişinin önemli bir delil olabileceğini ifade ettiler. Ancak şunu da eklediler; “İcra iflas durumlarında, önce çalışanların alacakları ödenir, sonra elde bir şey kalırsa sıra size gelir. Ama çok da umutlanmayın.”
Bu arada, olayın hemen ardından CardFinans müşteri hizmetlerini telefon ile aramış ve durumu bildirerek devam eden ödemeleri yapmamalarını istemiştim. Ve parasını ödemekte olduğum hizmeti almadığım için hizmet almadığım kısmı için ödememin bana iadesi için onların da gerekli prosedürü işletmesini lalep ettim. Telefondaki yetkili şikayetimi not ettiğini söyledi. Ardından sağlam olsun diye bir avukat dostumu aradım ve durumu ilettim. O da bankaya mutlaka bir şubeden başvurmamı ve başvuruyu yazılı olarak yaparak, karşılığında da takip için yazılı bir evrak almama önerdi. Ben de öyle yaptım. Gittiğim ve başvuru yaptığım Çapa güzergahındaki Finansbank’ın vezne görevlisi de iflas masası görevlileri ile benzer ifadeleri kullanarak, “Pek umutlu olmayın, böyle şeylerden pek sonuç alınamıyor. Siz mahkemeye başvurun.” dedi.

HİZMET YOK AMA, BANKA PARAYI TAHSİL EDİYOR

20 Mayıs 2016 günü cep telefonuma “...nolu talebiniz değerlendirilmeye alınmıştır. Talebiniz sonuçlandırıldığında tarafınıza bilgilendirme yapılacaktır.” mesajı geldi. Dört gün sonra gelen kredi kartı ekstremde, başvuruda bulunmama rağmen 6. taksit görünüyordu. Yani ben hizmet almıyordum, salon iflas etmişti, ama sanki hizmet alıyormuşum gibi ödemeler sürüyordu. Üstelik başvuru da yapmış olmama rağmen.
Bu arada şunu da ifade edeyim. Benim önceki sözleşmemden kaynaklı hakkım 02.02.2016’ya kadar devam ettiği için, 05.12.2015 günü yaptığım 3 yıllık yeni sözleşmemin hizmet karşılığı da bu tarihten başlıyordu. 3 yıl 36 aya karşılık geldiği için ve 2500 liraya 36 aya bölünce de aylık tutar karşılığı 69.4 lira çıktığı için, benim bu firma iflas edene kadar almış olduğum 3 aylık hizmetin karşılığı da 208.2 lira yapıyor. Bu durumda da benim şirketten almadığım 33 aylık ödeme tutarının karşılığı olarak 2.291.8 lira alacağım bulunuyor.
Eksremde ödemelerin bu duruma rağmen devam ettiğini görünce yeniden bankanın müşteri hizmetlerini aradım, durumu anlattım. Müşteri temsilcisi de bana, Söz konusu spor salonu ile sözleşmeyi yaptığım kredi kartımdan toplu olarak çekildiğini ve ekstremde de 9 taksit halinde yansıtıldığını söyledi. Benim bankaya yaptığım başvurunun ise asgari 45 gün azami olarak da 200 gün içinde sonuçlanacağını belirten müşteri hizmetleri yetkilisi, yapılacak incelemeden sonra bir karar verileceğini söyledi. Ben “Ama biz 9 aylık bir sözleşme yaptık ve kredi kartımdan sonuçta bu şekilde görünüyor” dediğimde ise, “Fatih Bey, taksit bankamızın size sunduğu bir imkan. Ama ödeme dediğim gibi toplu çekiliyor” dedi. Ben de bunun üzerine “Bakın sizinle benim aramda amca yeğen ilişkisi değil, ticari bir ilişki var. Tüm bu işlemler için ben size faiz, komisyon ödüyorum. Ve burada sistem tamamen banka müşterisinin aleyhine düzenlenmiş durumda” dedim.
Müşteri hizmetleri yetkilisi de buna rağmen, yapacakları bir şey olmadığını, benim kendi açımdan hukuki bir süreç işletme hakkım olduğunu ve sonuç olarak bankanın yapacağı incelemenin beklenmesi gerektiğini söyledi.
Norse Fitnesstation’ın sadece Maslak’taki Darüşşafaka şubesinde 6 bin üyesi bulunuyor, benim devam ettiğim salonda ise 2500'e yakın üyeden söz ediliyordu. Başakşehir’deki Deposite’deki salonun kaç üyesi olduğunu da bilmiyorum. Yani 10 bine yakın kişi şu anda benzer bir durumu yaşıyor.
Tüm bunların sonunda, kapitalizmin kurumsal labirentleri arasında insanın düşürüldüğü durumu romanlarında en ince psikolojik ayrıntılarına kadar anlatan Kafka’yı düşünmeden edemedim, “Büyüksün Franz Kafka”.

ÖNCEKİ HABER

CHP'li Hakverdi de AYM'ye başvuracak

SONRAKİ HABER

KESK'in Antalya mitingine Valilik engeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...