24 Mayıs 2016 17:46

‘İnsani Zirve’ yapılırken mülteci kampına polis baskını

İstanbul’da toplanan İnsani Zirve’de başta mülteciler olmak üzere ‘insanlık krizleri’ tartışılırken, Yunanistan’daki İdomani kampı zorla boşaltıldı.

Paylaş

Birleşmiş Milletler öncülüğünde İstanbul’da toplanan İnsani Zirve’de başta mülteciler olmak üzere ‘insanlık krizleri’ tartışılırken, Yunanistan’daki İdomani mülteci kampının polis zoruyla boşaltıldığı haberi geldi. Uluslararası Af Örgütü Başkanı mülteci krizi için “En dip noktadayız” dedi.

MÜLTECİLERE ŞAFAK BASKINI

Yunanistan’da polis, mültecilerin Makedonya sınırında mülteci kampını tahliye etmek için operasyon düzenledi. Ülkenin kuzeyindeki İdomeni kampında binlerce mülteci Makedonya sınırını geçebilmek için bekliyordu. Yetkililer, kamptan çıkarılacak mültecilerin “daha uygun tesislere” götürülmelerinin planlandığını söylüyor. 

BBC’nin haberine göre dün şafak vakti başlayan operasyona çevik kuvvet görevlilerinin de katıldıkları, ancak güç kullanmadıkları ileri sürüldü. Mültecilere karşı sert tutumuyla tepki çeken Makedonya, tahliye işleminin başlamasının ardından Yunanistan sınırına ek polis gücü gönderdi. 

Şubat ayında sınırda mahsur kalan mültecilerin inşa ettikleri kampta kalanların sayısı son üç ayda 8 bine ulaşmıştı. Çoğunluğu Suriye, Irak ve Afganistan’dan gelen mülteciler, Yunanistan yetkililerin ülkenin farklı kesimlerindeki kamplara yerleştirilmek üzere kampı terk etmeleri çağrılarına sınırdan uzaklaşmak istemedikleri için karşı çıkıyorlardı.

Polis tahliye sırasında gazetecilerin kampa yaklaşmalarına izin vermedi, ancak gazeteciler mültecilerin bindirildiği otobüslerin kamptan ayrılmasını görüntüleyebildi. Hükümet Sözcüsü Giorgos Kyritsis ise Yunan basınına yaptığı açıklamada, “‘İdomeni bu şekilde kalamaz, sadece kaçakçıların çıkarına hizmet ediyor” diye konuştu. 

AF ÖRGÜTÜ: EN DİP NOKTADAYIZ

Öte yandan Birleşmiş Milletlerin düzenlediği Dünya İnsani Zirvesi için İstanbul’da bulunan Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty, BBC Türkçe’nin sorularını yanıtladı.
Shetty. Zirve için “Bu insanlık için bir sınav” değerlendirmesi yaparken, mülteci krizi için, “Sistemler ve liderler, sanki bu olağan bir durummuş gibi davranıyor. Bu zirvedeki herkese acil olarak harekete geçme çağrısında bulunuyoruz” diye konuştu. 
Shetty, zirvede üzerinde müzakere edilmesi mümkün olmayan “mültecilik hakkı” gibi hakların hatırlatılmasına ihtiyaç olduğu görüşünde.
Gelinen noktayı, “dip noktası” olarak nitelendiren Shetty, “Olayların gelişimine bakarsanız genelde bir dalga biçiminde bazen yükselir bazen dibe iner. Biz dipteyiz şu anda. Sorun şu ki, sorunlara sadece yara bandı yapıştırıyoruz. Ama toptan bir çözüm yaratmamız gerek.
Bu sadece zengin ülkelerin sorunu da değil. Bütün ülkelerin yardım etmek için harekete geçmesi lazım. Somut bir adımın eylül ayındaki zirvede geleceğini umuyorum” diye konuştu.  (DIŞ HABERLER)


MÜLTECİ KAMPINDA ÇOCUKLARA ZORLA FUHUŞ!

Atina’nın güneyinde bulunan Alimos’un Belediye Başkanı Andres Kondilis, eski havaalanında bulunan Elliniko mülteci kampında küçük çocukları fuhşa şevk eden suç örgütlerinin faaliyet gösterdiklerini öne sürdü ve Savcılığa başvurup gereken araştırmaları başlatmasını talep etti.  Kondilis “Eski Havaalanı’nın arkasında, otobüslerin son durağında, sığınmacı kampında kalanlar tarafından küçük çocuk ticareti gerçekleştiğine dair sayısız ihbar aldık. Bunun derhal durdurulması gerek” dedi. Yeni Demokrasi Partisi’nin milletvekili Adonis Yeorgiadis, Alimos Belediye Başkanının suç duyurusunu Parlamento’da İçişleri Bakanına iletti ve ne tür önlemler almayı düşündüğünü açıklamasını talep etti. (Atina/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Malatya’da öğretmenlere soruşturma furyası

SONRAKİ HABER

Düşen Mısır uçağında patlama iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...