24 Mayıs 2016 17:15

Suruç Katliamı’nda uyarı var önlem yok

Suruç Katliamı’na ilişkin dönemin Suruç İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Yapalıal hakkında 'Görevi kötüye kullanma ve ihmal' suçlamasıyla dava açıldı. 

Paylaş

Suruç Katliamı İddianamesinde  20 Temmuzda gerçekleşen saldırıdan 3 gün önce ilçe emniyet müdürlüğüne valilik imzasıyla canlı bomba vb. saldırılara karşı Amara Kültür Merkezi çevresinde önlem alınması konusunda uyarı yapıldığı ortaya çıktı. Ayrıca önleme araması yapılması için mahkeme kararı olmasına rağmen Yapalıal’ın hiçbir önlem almadığı ortaya çıktı. 

Davayı değerlendiren Suruç için Adalet Platformu ise yargılamanın sadece ilçe emniyet müdürüyle sınırlandırılmasının adalet taleplerinin çok uzak olduğunu ifade ederek, “Yargılanmayan failler, yakalan(a)mayan canlı bombalar hayatlarımızı karartmaya devam ediyor. Suruç Katliamı soruşturmasında bir adım boyu yol alamayanlar sadece Suruç emniyet müdürü hakkında dava açarak katliamın bütün faillerini kamuoyundan gizlemeye çalışıyorlar” dedi. 

VALİLİK UYARDI MAHKEME ARA DEDİ

Kobanêli çocuklara oyuncak götürmek amacıyla 20 Temmuz 2015 tarihinde Suruç’a gelen Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyelerine yönelik canlı bomba saldırısına ilişkin Suruç Cumhuriyet Savcısı tarafından yürütülen soruşturma tamamlandı. Suruç İlçe Emniyet Müdürü’nün “Amara Kültür Merkezi’nin önünde toplananlara yönelik dışarıdan gelmesi muhtemel saldırılara karşı her türlü patlayıcı madde veya eşyanın tespiti amacıyla kişilerin üstlerinde ve eşyalarında önleme araması yaptırmadığı ve böylece yeterli güvenlik tedbirini almadığı” gerekçesi ile cezalandırılması istendi. İddianameyle saldırıdan önce önlem alınması için uyarı yapıldığı ortaya çıktı. 

Urfa Valiliği imzasıyla İl Emniyet Müdürlüğü tarafından Suruç Emniyet Müdürlüğüne uyarı yazısı gönderildiği ve  bu yazıda “... Suruç ilçesinde yaşanması muhtemel olayların önlenmesi, müessif bir olayın yaşanmaması amacıyla 19 Temmuz 2015 tarihinden itibaren ikinci bir emre kadar aldırılan emniyet tedbirleri aşağıda çıkartılmıştır. Suruç İlçe Emniyet Müdürlüğü; İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Yapalial aldırılan emniyet tedbirlerinden sorumlu olup, il merkezinden görevlendirilen takviye kuvvet personeli ve ilçesinde yapacağı planlama dahilinde amirleri nezaretinde görevlendireceği 40 çevik kuvvet personeli ile kuvvesinde bulunan 2 TOMA ve shortland araçları ile gerekli emniyet tedbirlerini alacaktır (...) Görev alan tüm personel meydana gelebilecek canlı bomba saldırıları vb. konulara karşı görev yerlerinde dikkatli duyarlı ve müteyakkız bulunacaktır.” Ayrıca Suruç Sulh Ceza Hakimliği tarafından 08 Temmuz- 08 Ağustos arasında arama önlemesi yapılması izni verdiği yer aldı. 

ÖNLEM ALMAYANLAR ÜLKEYİ YÖNETİYOR

Suruç için Adalet Platformu ise, sadece Suruç İlçe Emniyet Müdürüne dava açılmasına tepki gösterdi. Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu dahil tün sorumluların yargı önüne çıkarılması gerektiğini söyleyen platform, “Dosyadaki gizlilik kararına kaldırmayanlar ve failleri yargılama irdesi göstermeyenler, Suruç Katliamı yaralılarının tutuklamaya; canlı bombaları türlü istihbarat bilgilerine rağmen önlemeyenler ülkeyi yönetmeye devam ediyor. Diyarbakır HDP Mitingine dönük saldırıda açık görüntülere rağmen Yunus Durmaz’ı yakalamayanlar, Suruç Katliamı’na; Suruç canlı bombacısının kardeşi Yunus Emre Alagöz’ü yakalamayanlar Ankara Katliamı’na sebep olmuşlardır” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kadın tutuklulara çıplak arama dayatması

SONRAKİ HABER

İSİG: Karoshi nedenli ölümler artıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...