24 Mayıs 2016 17:07

Kadın tutuklulara çıplak arama dayatması

Tarsus C Tipi Kapalı Cezaevinde kadın mahpusların 'İnce arama esnasında arama yapanlar karşısında anadan üryan bir şekilde soyunması' isteniyor.

Paylaş

Tarsus C Tipi Kapalı Cezaevinde kalan mahpuslarla görüşen İHD Cezaevi Komisyonu Üyesi Avukat Özgür Çağlar, özellikle kadın tutukluların cezaevi personelinin hakaretlerine, onur kırıcı ve fiziki şiddete varan muamelelerine maruz kaldığını paylaştı. Çağlar, kadın mahpusların kendilerine “İnce arama esnasında arama yapanlar karşısında anadan üryan bir şekilde soyunmamız isteniyor. Ayağı kalkıp oturmamızı, kolumuzu ve bacağımızı kaldırıp indirmemiz dayatılıyor” şeklinde beyanda bulunduğunu belirtti.

Çukurova bölgesinde bulunan cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerini raporlaştırmak için Tarsus C Tipi Kapalı Cezaevine giderek bazı tutuklularla görüşen Çağlar, tutuklulara mahkemeye götürülürken dahi tekmil uygulaması dayatıldığını, buna karşı çıkılması halinde tutukluların mahkemeye götürülmemekle tehdit edildiğini ifade etti.

JANDARMA MUAYENE ODASINDA

Çağlar, kadın mahpuslar ve görüşçülerinin yine ince aramaya tabi tutulduklarını da aktardı. İnce aramayı kabul etmeyen görüşçülerin,  “Görüş yaptırmayız” tehdidiyle karşılaştığını söyleyen Çağlar, kadın mahpusların da çıplak arama dayatmasıyla karşılaştığını aktardı. 

Leyla Kırboğa adındaki hasta tutuklunun zaman zaman kriz geçirmesine rağmen tedavi edilmediğini ve kendi haline bırakıldığını da belirten Çağlar, arkadaşlarının hasta mahpusun kriz geçirdiği anlarda kendilerine saldırdığını anlattığını, buna rağmen cezaevi yönetiminin hiçbir şekilde müdahale etmediğini kaydetti. Mahpusların, revire ya da hastane sevklerinde elleri kelepçeli bir şekilde muayeneye zorlandıklarını, muayene sırasında bile jandarmanın dışarı çıkmayarak içerde beklediğini anlattığını da dile getiren Çağlar, cezaevi personelinin “Burası bizim yerimiz, burası bizim memleketimiz. Siz şu suçlardan yargılanıyorsunuz, burada size yer yok” gibi söylemlerde bulunduğunu da kaydetti. Bu beyanlar doğrultusunda Adalet Bakanlığı, TBMM Kadın Komisyonu ve İnsan Hakları İzleme Komisyonuna başvuruda bulunacaklarını belirten Çağlar, bu uygulama ve baskılar nedeniyle sorumlular hakkında idari soruşturma başlatılmasını isteyeceklerini vurguladı.

GÖRÜŞE ÇIKMAYACAKLAR

Tarsus C Tipi Kapalı Cezaevinde kalan kadın mahpuslar, avukatları aracığıyla yaptığı açıklamada, cezaevindeki baskılar son bulana kadar görüşe çıkmayacaklarını da duyurdu.Mahpuslar, her gün haklarında sebepsiz yere tutanaklar tutulduğunu ve disiplin cezaları verildiğini, baskılar ve keyfi uygulamalarla karşılaştıklarını söyledi. (Mersin/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan: Bize ikide bir kriter dayatmasınlar. Burası Türkiye

SONRAKİ HABER

Suruç Katliamı’nda uyarı var önlem yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...