24 Mayıs 2016 06:57

27 kamu görevlisinin yargılandığı Dink duruşması görüldü

Hrant Dink cinayetinde sorumluluğu olan 27'si kamu görevlisi, 6'sı tutuklu toplam 37 kişinin yargılanmasına başlandı. Duruşma yarın devam edecek.

Paylaş

Cansu PİŞKİN
İstanbul

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetinde sorumluluğu olan 27'si kamu görevlisi, 6'sı tutuklu toplam 37 kişinin yargılanmasına devam edildi. Sanıklardan İstanbul eski Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah avukatı aracılığıyla yargılamanın kendisi yönünden ortadan kaldırılmasını talep etti. Mahkeme ise talebi reddetti.Duruşmaların üç gün sürmesi bekleniyor. 

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen duruşmaya tutuklu sanıklar eski emniyet müdürü Ali Fuat Yılmazer, İstihbarat eski Daire Başkanı Ramazan Akyürek, eski emniyet müdürü Ercan Demir ve azmettiricilikle yargılanan Yasin Hayal katıldı. İstanbul eski Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, İstihbarat eski Daire Başkanı Sabri Uzun, Trabzon eski Emniyet Müdürü Reşat Altay, İstanbul İstihbarat eski Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler, Trabzon İstihbarat eski Şube Müdürü Faruk Sarı, Muhittin Zenit, Hasan Durmuşoğlu, Onur Karakaya, Özkan Mumcu, azmettiricilikle yargılanan Erhan Tuncel ve geçtiğimiz günlerde ek iddianameyle dava sanıkları arasına katılan eski Mülkiye Başmüfettişi Mehmet Ali Özkılınç duruşmada hazır bulundu. 

Sanıklar Ogün Samast, Osman Gülbel, Hamdi Egbatan ve Bülent Demirel de duruşmaya SEGBİS aracılığıyla katıldı. Duruşmada Dink ailesini çok sayıda avukat temsil ederken, HDP Milletvekili Garo Paylan da duruşmada seyirci olarak yer aldı. 19 Nisan'da görülen ilk celseye bölgede yaşanan çatışmaları mazeret göstererek katılmayan İstihbarat Daire Başkanı sanık Engin Dinç'in duruşmaya yine katılmadı.

İlk duruşmada sanıklar Yılmaz Angın ve Ali Fuat Yılmazer mahkeme heyetinin tarafsız olamayacağı gerekçesiyle redd-i hakim talebinde bulunmuştu. Redd-i hakim taleplerinin reddedildiği davada Ordu Vali Yardımcısı eski Mülkiye Başmüfettişi Mehmet Ali Özkılınç hakkında hazırlanan iddianame de 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti. 

CERRAH'IN AVUKATI REDD-İ HAKİM TALEP ETTİ

Celalettin Cerrah'ın avukatı  Mehmet Köksal taleplerinin, davanın ön şartının oluşmadığı ve yetki ve görevsizlik hakkında iki ana noktada toplandığını söyledi. Cerrah'la ilgili kamu davası açılması hususunda gerekli izinlerin alınmadığını söyleyen Köksal, "Müvekkil hakkında usule uygun açılmış dosya yoktur" diyerek davanın yeniden görülmesinin aykırı ve hukuksuz olduğunu beyan etti. Köksal, "Mahkemenizin yetkisiz ve görevsiz olduğunu düşünüyor ve yargılamanın tarafsız yapılaması için  redd-i hakim talep ediyoruz" dedi.  

Dink ailesi avukatlarından Bahri Belen siyasi sebeplerle zamanında yargılama yapılamadığını belirterek yargılamaların hukuka uygun olduğunu söyledi. Dink'in avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu da Cumhuriyet Başsavcısı'nın iddianameye uygun olduğunu ve sanık avukatlarının bu konudaki talebinin reddinin verilmesini istedi. 

Savcı ise Cerrah'ın avukatlarının soruşturma izni alınmasına dair taleplerinin reddedilmesi yönünde görüş bildirdi. Mahkeme taleplere ilişkin ara kararında, talebin reddine hükmetti.

'SAVCI İDDİANAME İLE SUÇ İŞLEMİŞ'

Duruşmada söz alan sanık Ali Fuat Yılmazer, iddianamede söylemediği beyanların olduğunu savunarak, savcının tutuklanmasına gerekçe olarak Ogün Samast, Muhittin Zenit ve İstihbarat Daire Başkanlığı'ndan gelen yazı olduğunu söyledi. Yılmazer, Erhan Tuncel'in Ogün Samast'ın beyanlarını yalanladığını belirterek "Tamamen yalan yönlendirme. İstihbarat Daire Başkanlığı'nın beyanlarının tamamı benim lehime ama aleyhime kullanılıyor. Yalan beyanlar üzerine tutuklandım. Soruşturma tamamen farklı bir mecraya kaymış. Savcı iddianameyle suç işlemiş. Bu iddianameyi kabul eden bir mahkeme var. Gerçek beyanlar üzerinden bir yargılama yapın. Böyle bir niyetiniz yok anladığım kadarıyla" diye konuştu. Bugün ve yarın da devam edilecek duruşmanın ilk gününde 160 sayfalık iddianamenin ilk 40 sayfası okundu. İddianamenin okunmasına yarın devam edilecek. 

'ADALET YERİNİ BULUNCAYA KADAR NÖBETE DEVAM'

Duruşma öncesi Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde toplanan Hrant'ın Arkadaşları, Ermenice ve Türkçe 'Hepimiz Hrantız Hepimiz Ermeniyiz' pankartı açtı. Her duruşma öncesi 'Adalet Nöbeti' başlatan Hrant'ın Arkadaşlarının yaptığı basın açıklamasına HDP Milletvekili Garo Paylan da katıldı. Hrant'ın Arkadaşları'ndan Yıldız Önen'in yaptığı açıklamada, bir önceki duruşmada kamu görevlilerinin ifadeleriyle 'devletin Dink suikastine göz yumduğu' gerçeğinin ortaya çıktığı üzerinde duruldu. Önen, "Hrant'ın göz göre göre öldürülmesine azmettiren, öldürülmesine göz yuman; hangi odaktan, hangi cenahtan, hangi güçten olursa olsun hesap versin, yargılansın, cezalandırılsın istiyoruz" dedi. 

Adalet talepleri yerine getirilinceye kadar 'Adalet Nöbeti'ne devam edeceklerini belirten Önen şöyle devam etti: "Adalet talebimizin yine bir sanık beyanındaki ifadesi ile 'Bir dönemle hesaplaşmasına' kurban verilmesine itiraza ediyoruz. Ucu kim, derinliği neresi olursa olsun, bu cinayetin ortakları ortaya çıkartılana, hak ettikleri cezaları alana kadar adalet talebimizi dile getirmeye, adalet nöbetini tutmaya devam edeceğiz.Bedenleri olmasa da gözü kulağı burada olan dünyanın dört bir tarafındaki vicdanli insanlar adına umutla ve inatla haykıracağız: Biz bitti demeden bu dava bitmez." 

ÖNCEKİ HABER

Dolar dört ayın zirvesine çıkarak 3 TL'yi aştı

SONRAKİ HABER

65. Hükümette yer alan bakanlar belli oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...