23 Mayıs 2016 10:51

Engelsiz Filmler Festivali başlıyor

Ankara Engelsiz Filmler Festivali bugün dördüncü kez perdelerini açıyor.

Paylaş

Türkiye'de görme, işitme ve ortopedik engellilerin erişebildiği ilk film festivali olan Ankara Engelsiz Filmler Festivali bugün dördüncü kez perdelerini açıyor.

Festival, herkesin kültürel yaşama katılma hakkına sahip olduğu gerçeğiyle yola çıkıyor; engelli bireylerin sosyal ve kültürel haklarını kullanabilecekleri koşulların yaratılmasının bir zorunluluk olduğunu ve bunun için bir farkındalık yaratarak, engelli bireylerin yakınlarıyla birlikte film izlemeleri, kültürel ve sosyal bir deneyim yaşamaları adına gerçekleştiriliyor.

Türkiye’den ve dünyada birçok filmin gösterileceği festivalde yarışma filmleri Engelsiz Yarışma programında gösterilecek. Programda Emin Alper’in Abluka, Faruk Hacıhafızoğulları’nın Kar Korsanları, Deniz Gamze Ergüven’in Mustang, Emine Emel Balcı’nın Nefesim Kesilene Kadar ve Tolga Karaçelik’in Sarmaşık filmleri yer alıyor.

Oyuncu Tansu Biçer, sinema yazarı Cüneyt Cebenoyan ve yazar, psikolog Gündüz Vassaf'tan oluşan Engelsiz Yarışma jürisi; En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo ödüllerinin sahiplerini belirleyecek.  

Festival seyircileri ise yarışmada yer alan filmleri Braille alfabesi ile de basılacak pusulalar ile oylayarak Seyirci Özel Ödülü'nü belirleyecekler.  

Festivalde yer alan yönetmenler Faruk Hacıhafızoğlu, Deniz Gamze Ergüven, Emine Emel Balcı, yapımcı Mine Vargı ve oyuncu Handan Sivri’nin katılacağı söyleşiler yapılacak, söyleşiler işaret dili çevirmeni eşliğinde gerçekleştirilecek.

YANA NOVİKOVA FESTİVALDE OLACAK

Ankara Engelsiz Filmler Festivali, Cannes Film Festivali'nde Eleştirmenler Haftası Büyük Ödülü'nü alan ve Cannes’da başlayan macerasını, uğradığı her festivalde el üstünde tutularak devam ettiren Kabile The Tribe filminin başrol oyuncularından Yana Novikova’yı ağırlayacak. Tamamı işaret dili ile çekilen ilk film olan ve aşk, nefret ve şiddeti anlatmak için konuşmaya ve sese ihtiyacımız olmadığını kanıtlayan Kabile The Tribe filminin 23 yaşındaki genç oyuncusu, filmin diğer oyuncuları gibi işitme engelli. Novikova, beyazperdedeki ilk oyunculuk deneyimi olmasına rağmen zor bir rolün altından başarıyla kalkmış, filmdeki rolü ile uzun süre hafızalardan çıkmayacak etkileyici bir performansa imza atmıştı. Novikova, festivalin Opera Sahnesi’ndeki açılış töreninde konuk olacak.  

HERKES İÇİN SENARYO ATÖLYESİ

Ankara Engelsiz Filmler Festivali, British Council işbirliği ile 15-45 yaş grubundan katılımcılarla bir senaryo atölyesi gerçekleştiriyor. Atölyenin eğitmeni Ceyda Aşar, “herkes senaryo yazabilir” ilkesiyle yola çıkıyor. Aşar, atölye sırasında film hikayesi tasarlamak, karakter yaratımı, klasik anlatı yapısı, diyalog yazımı gibi temel konularda bilgiler aktaracak.

ERİŞİYORSAM VARIM! SERGİSİ

İsveç ve Türkiye’den 22 portre ve onların içten hayat hikayelerinden oluşan ‘Erişiyorsam Varım’ /AccessAbility Sergisi İstanbul’dan sonra şimdi de Ankaralılarla buluşuyor. sergide farklı yaş ve engelli gruplarından bireylerin hayatlarını konu alan portrelere yer veriliyor. Sergi, 23-30 Mayıs 2016 tarihleri arasında Goethe-Institut Ankara’da ziyaret edilebilir.

DUYGULAR CANLANIYOR! ANİMASYON ATÖLYESİ

Animasyon atölyesinde oyun ve hareket yoluyla duyguları anlıyor, hayal gücünün sınırsızlığıyla tekrar yorumlayarak animasyona dönüştürülüyor.

Katılımcılar, hissettiklerinden yola çıkarak yaratıcı hikayeler oluşturacaklar. Oyun ve dansla tanımladıkları duygu durumlarından karakterler yaratıp canlandırarak, kısa animasyon denemeleri yapacaklar. Katılımcılar, Atölye çalışmasının sonunda duygularını gözlemleyerek sınırsız bir ifade biçimi olan canlandırma tekniğini deneyimlemiş olacaklar. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

CHP’li Çıray, 'Evet' dediği için gururluymuş

SONRAKİ HABER

Yalan dolana karşı belgesel

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...