23 Mayıs 2016 10:03

Yasak, otobüs firmalarını iflasa götürüyor

Şırnak'ın Cizre ilçesinde gündüzleri yasak kaldırılmış olsa da fiili olarak yaşamı etkilemeye devam ediyor.

Paylaş

Şırnak'ın Cizre ilçesinde gündüzleri yasak kaldırılmış olsa da fiili olarak yaşamı etkilemeye devam ediyor. Akşam 21.30’dan sabah 4.30’a kadar süren sokağa çıkma yasağı ilçenin tümünü etkilerken, özelikle şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüs firmaları iflasın eşiğinde.

Yaklaşık 6 aydır süren yasak öncesi 18 araçlık filo ile sefer yapan firmalar, şimdi sadece 10 araçla sefer yapabiliyor. Yüzde 50 bir düşüş yaşayan firma sahipleri akşam saatlerinde başlayan yasaktan dolayı gece seferlerini de iptal etmiş durumda. Son yılların en durgun günlerini yaşayan Cizre’deki otobüs firmaları bir an önce yasağın kaldırılmasını istiyor.

'YOLCULAR TEDİRGİN OLUYOR'

Gelen ve giden yolcu sayısında büyük düşüşün yaşandığı ilçede yaklaşık 30 yıldır otobüs firması işleten Burak Nur, yasak sonrası 3 ay hiç çalışamadıklarını söyledi. Nur, sokağa çıkma yasaklarından dolayı akşam seferlerini iptal etmek zorunda kaldıklarını belirtti.
Türkiye illerinden gelen araçların akşam saatlerine denk gelmesinden kaynaklı şehir merkezine alınmadığını vurgulayan Nur, yolcuların mağdur olmasından kaynaklı gelmek istemediklerini ifade etti. Yasakların yarattığı tedirginliğin kendilerini de etkilediğini sözlerine ekleyen Nur, araçlarını yakılması, sık sık durdurulup arama yapılması gibi nedenlerden kaynaklı yolcuların tedirgin olduğu bilgisini verdi.

Zor bir süreç yaşandığını ifade eden Nur şunları kaydetti: “Yolcular ilçe garajında arabadan iner inmez 4-5 panzer etrafını sarıyor. Yolculara, ‘Nereye gidiyorsunuz? Niçin geldiniz?’soruları yönelterek baskı oluşturuyorlar. Haliyle bu da yolcuları tedirgin ediyor. Kimse burayla iş yapmak istemiyor. Bu da işletmelerin bütçesinin zayıflaması anlamına geliyor. Yasaktan dolayı Cizre’nin dört bir yanı kısıtlanmış durumda.” (Şırnak/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Yemen’de çifte intihar saldırısı: En az 45 ölü

SONRAKİ HABER

Şemdinli'de bir gencin öldürüldüğü köy yeniden basıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...