22 Mayıs 2016 17:59

'AKP hasiyet alanını daraltıyor'

Amed Kitap Fuarı'nda konuşan akademisyen Muzaffer Kaya, iktidarın hasiyetli söz söyleme alanınıdaralttığını kaydetti.

Paylaş

Bu yıl 2'incisi düzenlenen Amed Kitap Fuarı'nda düzenlenen "Özgür Akademiler, Toplum ve Barış" panelinde konuşan akademisyen Muzaffer Kaya, üniversitelerin bilimsel araştırma merkezleri olduğunu belirterek, iktidarın hasiyetli söz söyleme alanını daralttığını kaydetti.

Diyarbakır’da ‘özgürlük’ temasıyla bu yıl 2'incisi düzenlenen Amed Kitap Fuarı, yayınevi çalışanları ve katılımcıların zılgıtlarıyla son buldu. Sümerpark'ta 17 Mayıs'ta başlayan fuara, 72 yayınevi katılırken, fuar kapsamında 70'den fazla etkinlik düzenlendi. Fuarda, Sur ile dayanışmak için fotoğraf sergisi ve yemek stantları da açıldı. Fuarın son günü olması nedeniyle kitapseverlerin ilgisi yoğun oldu. Fuar kapsamında bugün de çok sayıda etkinlik düzenlendi.

'AKADEMİSYENLER SÖZ SÖYLER'

Bugün düzenlenen "Özgür Akademiler, Toplum ve Barış" panelinde konuşan “Barış İçin Akademisyenler” bildirisi imzacılarından akademisyen Muzaffer Kaya, üniversitelerin bilimsel araştırma merkezleri olduğunu belirtti. Kaya, üniversitelerdeki bilimin toplumdaki yanılmışlıkların hasiyetini kurtardığını ifade ederek, akademisyenlerin en önemli işlerinden birinin toplumdaki gelişmeler hakkında söz söylemek olduğuna değindi. Kaya, iktidarın hasiyetli söz söyleme alanını daralttığını vurguladı.

'İÇİ BOŞ BİR AYDIN SINIFI YARATILIYOR'

Panelde konuşan “Barış İçin Akademisyenler” bildirisi imzacılarından Aslı Vatansever ise, imza sürecindeki gelişmeler hakkında dinleyicilere bilgi verdi. Barış bildirisine imza atmak özgürlük değil sorumluluk olduğunu söyleyen Vatansever, ülkede içi boş bir aydın sınıfı yaratıldığını kaydetti. Vatansever, “Kendini aydın diye nitelendirenler devleti kutsamaktan baka bir şey yapmıyor” dedi.

Panel soru-cevap bölümü ile sona erdi.

'AKP SAVAŞ İÇİN FIRSAT KOLLUYORDU'

Bugün düzenlenen bir diğer "Ortadoğu’da Değişen Dengeler ve Kürtler" adlı panelde konuşan Yazar Faik Bulut, AKP’nin Kobanê direnişi sonrası savaş kararı aldığını dile getirdi. Barış sürecinde AKP’nin Kürt halkını oyaladığını vurgulayan Bulut, “AKP savaş için zaman kazanmak istedi. Kendini bir savaş için hazır hale getirdiğinde basit bir gerekçe bekledi. AKP Ceylanpınar’daki polis ölümleri fırsat olarak gördü” dedi.

Bulut, değişen konjonktürel durumda Kürtlerin artık çok güçlü olduğunu vurguladı. Ortadoğu’da artık bütün planlarda Kürtlerin de adının geçtiğini dile getiren Bulut, “Artık uluslar arası güçler Kürtleri hesaba katıp politika geliştiriyor” dedi.

Panel daha sonra soru-cevap bölümü ile son buldu. (DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Mahalle sakinlerinden taş ocağı eylemi

SONRAKİ HABER

Cannes’da ‘Altın Palmiye’yi Ken Loach kazandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa