22 Mayıs 2016 11:16

Önce hücre ve darp sonra sürgün!

Kürkçüler Cezaevi’nde, 40’a yakın çocuğun, önce hücreye atıldığı ardından darbedildiği ve daha sonra farklı cezaevlerine sürgün edildiği iddia edildi.

Paylaş

Çocuk mahpuslara yönelik baskı, hak ihlali, keyfi uygulama ve işkence iddialarıyla gündeme gelen Adana Kürkçüler E Tipi Kapalı Cezaevi’nde, 40’a yakın çocuğun, önce hücreye atıldığı ardından darbedildiği ve daha sonra farklı cezaevlerine sürgün edildiği iddia edildi.

19 Mayıs günü yapılan açık görüş sırasında Y.D. adlı çocuk mahpusun ablasının bir diğer çocuk tutukluya selam vermesi çocuklara yönelik işkence ve sürgün olayına dönüştü. Yaşanan baskılar sonucu cezaevini ziyaret eden İHD Adana Şubesi Hukuk Komisyonu, çocuklarla görüştürülmedi.

'SORUŞTURMAYA RAĞMEN İHLALLER DEVAM ETTİ'

Adana Kürkçüler E Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki çocuk koğuşunda yaşanan hak ihlallerinin uzun zamandır devam ettiğini belirten İHD Adana Şubesi Eşbaşkanı Avukat İlhan Öngör, hak ihlallerine ilişkin iki rapor hazırladıklarını hatırlattı. Bu raporlar sonucunda ceza infaz koruma memurları hakkında soruşturma başlatıldığını hatırlatan Öngör, “Ancak görevliler hakkında soruşturma başlatılmasına rağmen çocuk mahpuslar üzerindeki baskılar artarak devam etmiştir. En son 19 Mayıs günü açık görüş gününde çocuk mahpuslardan Y.D’nin, ailesi ile görüşürken infaz koruma memurları ile yaşanan tartışma neticesinde, infaz koruma memurları çocuklara kötü muamelede bulunmuştur” dedi.

'O GECE TÜM ÇOCUKLARA DAYAK ATILDI'

Gardiyanın kötü muamelesine tepki gösteren diğer tutuklu çocukların da gardiyanların saldırısına maruz kaldığını ifade eden Öngör, şöyle devam etti: “Cezaevi idaresince B21 koğuşunda bulunan çocukların tamamı yatağı olmayan, boylarının altında bir tavanı olan ve penceresi kırık bir hücreye alınmışlardır. Ve o gece tüm çocuklar darp edilmiş. Şubemizin hukuk komisyonunda yer alan avukatlar, cezaevinin 1. müdürü ile görüşmek istemişler. Ancak müdür görüşmeyi kabul etmemiş.” Hücre cezası ve darptan sonra 21 Mayıs günü saat 04.00 sularında 40 çocuğun Konya, Elazığ, Maraş ve farklı cezaevlerine sürgün edildiğinin altını çizen Öngör, çocukların tümünün ailelerinin Adana'da ikamet ettiğini ve bu durumun hem aileyi hem de çocuk mahpusları olumsuz etkileyeceğini kaydetti. Çocukların darbedilerek sürgün edilmesinin insan hakları ilkesine aykırı olduğuna değinen Öngör, çocuk tutukluların yasalarca belirlenen özel ve korunması gereken özel mahpus statüsünde olduğunu aktardı. Bu durumun tutuklu çocukların  psikolojileri üzerinde olumsuz bir etki yarattığını kaydeden Öngör, kamuoyunu Adana'da çocuk koğuşunda yaşananlara karşı duyarlı olmaya çağırdı. (Adana/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Yargıtay, tecavüzcülere verilen cezayı az buldu

SONRAKİ HABER

Öcalan’ın haberleşme hakkına ‘kısıtlama’ kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...