21 Mayıs 2016 20:29

Midenizi doğal yollarla küçültün

Obezite Uzmanı Tufan Ergenç, kilo verirken beslenme alışkanlıklarında küçük değişiklikler yapmanın çok daha doğru olacağını belirtti.

Paylaş

Yaz yaklaşırken fazla kilolarından kurtulmak isteyenler, hızlı zayıflamanın çarelerini aramaya başladı. Kilo verirken beslenme alışkanlıklarında küçük değişiklikler yaparak doğal yolların tercih edilmesinin çok daha doğru olacağını belirten Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Tufan Ergenç, şok diyetlerin metabolizmayı altüst ettiğini ve verilen kiloların fazlasıyla geri alındığını ifade etti. Şok diyetlerden uzak durulması gerektiğini söyleyen Ergenç, kısa sürede kilo vermenin oldukça sağlıksız olduğunu belirtti. İnsan vücudunun sürekli devam eden vitamin ve mineral ihtiyacı olduğunu, aç kalarak ya da sürekli tek tip beslenerek geri dönüşü olmayan kalıcı hasarlara meydan verilmemesi gerektiğini vurgulayan Dr. Ergenç, “Piyasada tek tip beslenmeye yönlendiren bir çok yanlış diyet örneği var. Örneğin çok düşük yağ tüketimi sonucunda yağda eriyen A,D,E,K vitaminleri azalacak ve sonuçta saç dökülmesi, kemik erimesi, halsizlik, tırnak dökülmeleri, cilt problemleri oluşacaktır. Aşırı yüksek protein içeren diyetler böbrekler ve karaciğere olumsuz etkiler yaratabilir.” dedi.

‘VERİLEN KİLO HIZLA GERİ ALINABİLİR’

Hatalı diyet uygulanması neticesinde, diyet sona erdiğinde verilen kiloların hızla ve fazlasıyla geri alındığını açıklayan Ergenç, kişiyi halsiz, düşük enerjili, huzursuz ve gergin hale getiren her türlü beslenme yönteminin yanlış olduğunu vurguladı. Dr. Ergenç, “Yanlış uygulanan diyet sonrası iştah tekrar aşırı olarak artar. Yemek yeme güdüsü katlanarak tıkanırcasına yeme bozukluğuna dönüşür ve neticede çok iyi niyetlerle başlanan diyetler YOYO Sendromu’na dolayısıyla da obezite hastalığına dönüşür.” şeklinde konuştu.

SAĞLIKLI KİLO VERMEK MÜMKÜN

“Diyet, sanılanın aksine bir dizi yasak besin listesi anlamına gelmiyor ve aslında bizim diyetimizi gündelik besinlerimiz oluşturuyor.” diyen Ergenç, “Beslenmeye sezonluk bakmak oldukça yanlış, sağlıklı beslenerek ideal kilolara ulaşmak için kişi kendi yaşam aktivitesine, iş hayatına özel hazırlanmış beslenme programı uygulamalıdır. Sağlıklı beslenip doğal yollarla mide küçültülerek kilo vermek mümkün” diye konuştu.
Her yolu denemiş ve kilo vermeyi başaramamış kişilerin tıbbi yollarla mide küçültme ameliyatı yoluna gitmeleri gerekebildiğini ifade eden Ergenç, vücut kitle indeksi çok yüksek olmayan fakat fazla kilosu bulunan kişilerin doğal yollarla mide küçülmesini sağlayarak kilo vermelerinin mümkün olduğunu belirtti.

DOĞAL YOLLARLA MİDE KÜÇÜLTMENİN 8 KURALI

Opr. Dr. Tufan Ergenç, doğal yollarla midenin küçülmesini sağlayacak 8 maddelik önerisi:
* Mideyi sık sık düşük hacimli ve düşük kalorili besinlerle doldurarak bir süre sonra mide hacminde küçülme meydana gelir, bu nedenle küçük porsiyonlarla sık beslenin.
* Depresyon gibi duygusal problemler kişiyi aşırı besin tüketimine yönlendirir. Böyle bir durumda ilk yapılması gereken yaşam tarzını ve beslenme alışkanlıklarını değiştirmektir.
* Ana öğünlerden önce aralarda tüketilen besinler ani şeker düşmelerini de önler. Ara öğün tüketmeye özen gösterin.
* Asitli içecek tüketimi mide hacminin genişlemesine neden olabilir. Asitli içeceklerden uzak durun.

* Bulgur gibi suyla birleştiğinde şişme özelliğine sahip yiyeceklerin küçük porsiyonlarla tüketilmesine dikkat edin.
* Bol yeşillik içeren düşük kalorili bol lifli gıdalar uzun süre tokluk sağlar, hem ara hemde ana öğünlerde salata tüketin.
* Yumurta, et, süt, yoğurt, tavuk gibi protein yönünden zengin gıdalar kasların korunarak yağ yakılmasını sağlar, öğünlerdeki protein miktarını artırın.
* Gün içinde bol miktarda su ve yeşil çay gibi metabolizmayı hızlandıran içecekler tüketilmelidir. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Guardiola, Bayern'e kupa ve gözyaşlarıyla veda etti

SONRAKİ HABER

Hitler meclisi nasıl devreden çıkardı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...