21 Mayıs 2016 13:39

Sakarya’da Başkurt işçileri, istedikleri zam verilmeyince açlık grevi başlattı. İşçilerden biri fenalaşınca ambulansla Sakarya Devlet Hastanesinde tedavi altına alındı.

Arifiye ilçesinde 1. Organize Sanayi Bölgesi’nde araç motoru ve kablosu üreten Başkurt fabrikasında çalışan 95 işçi istedikleri zammı alamadıkları için 5 gün önce greve çıktı. Fabrika önünde 5 işçi de çadır kurarak açlık grevi başlattı. Devlet yetkililerinin kendilerine sahip çıkmadığını söyleyen işçiler, çalıştıkları fabrikanın grev yasalarını çiğnemesine rağmen cezai işlem uygulanmadığı belirtti.

Çelik-İş’in örgütlü olduğu fabrikada, Sendika Temsilcisi Erdoğan Gündüz, grev çadırlarında 4 gündür arkadaşlarından başka kimsenin gelmediğini söyleyerek, “Açlık grevinden 53 gün önce greve çıktık. Çalıştığımız işyerindeki fabrikayla toplusözleşmede anlaşamadık ve greve çıktık 100 kişiyle birlikte. Sesimizi duyuramadık belirli kitlelere, kurumlara. Sesimizi daha fazla kitleye duyurabilmek için açlık grevine girdik, 4 arkadaşımla birlikte. Hiçbir sonuç elde edemedik, normal yasal olmayan 25 işçi aldılar. İŞKUR biliyor, valimiz biliyor yasal olmadığını. Sonuca gidemedik, bürokrasi yavaş işliyor. Birkaç örgütlü olduğumuz fabrikalardaki arkadaşlarımız geldiler. Bunun dışında devlet olarak hiçbir kurum gelmedi. Sizde kalıcı hasar olabilir dedi il sağlık müdür yardımcımız bize. Benim iki çocuğum var, bir arkadaşımın eşi hamile. Biz çocuklarımızın geleceği için burada mücadele ediyoruz” şeklinde konuştu.

Açlık grevinde olan Yılmaz Mehmetağaoğlu ise canlarını ortaya koymalarına rağmen kimseden ses çıkmadığını ifade ederek şunları söyledi: “Bir arkadaşımız hastaneye kaldırıldı, fenalaştı. Fakat başka hiç kimseden herhangi bir destek yok. Bizim istediğimiz sadece yasaların işlemesi. Bu fabrika yasa dışı yollarla işçi çalıştırıyor, kimsenin müdahale ettiği yok. Bütün siyasi partilerin bu konuda bilgisi olmasına rağmen kimse olaya müdahil olmadı. Sakarya Valimizin bilgisi var. Biz ne para istiyoruz, ne bir gıda istiyoruz, sadece burada kanun uygulansa bu bizim için yeterli olacak. İnsan hayatından daha değerli bir şey yoktur. Biz hayatımızı koyduk buraya ama kimseden bir ses seda çıkmıyor.” Açlık grevi yapan işçiler, fabrika yetkilileri şartlarını kabul edene kadar greve devam edeceklerini vurgulayarak yetkililere yardım çağrısı yaptı. (Sakarya/DHA)

Evrensel'i Takip Et