21 Mayıs 2016 10:02

Özgür Gündem Yazarı M. Ali Çelebi'ye soruşturma açıldı

Tükenmez Dergisi ve Özgür Gündem Gazetesi Yazarı M. Ali Çelebi’ye yazılarından dolayı iki ayrı soruşturma açıldı.

Paylaş

78’liler Dernekleri Federasyonunun çıkardığı Tükenmez Dergisi ve Özgür Gündem Gazetesi Yazarı M. Ali Çelebi’ye yazılarından dolayı iki soruşturma açıldı. Gerekçe olarak ise “örgüt propagandası” gösterildi. Yasa gereği haftalık ve aylık yayınlarda zaman aşımı süresi 6 ay olduğu halde 2015 haziran döneminde yazılan bir yazı soruşturma konusu oldu. 

Soruşturma konusu analiz, Gire Spi kentinden IŞİD’in çıkarılmasını konu alıyor. Tükenmez dergisinin Yaz 2015 (Sayı 19) sayısında yayınlanan “Gire Spi’den özgürlük manifestosu” başlıklı yazısı nedeniyle açılan soruşturmada M. Ali Çelebi, TMK çerçevesinde Çağlayan’daki İstanbul Adliyesinde bulunan Terör ve Örgütlü Suçlar bürosu savcılarınca 20 Mayıs’ta ifadeye çağrıldı. 

Çelebi, Avukatları Sercan Korkmaz ve Özvan Kılıç ile savcılığa giderek ifade verdi. Çelebi ifadesinde şunları kaydetti: “Söz konusu yazıda Musul’da, İstanbul’da, Paris’te, Brüksel’de IŞİD gibi dehşet saçan bir yapının Gire Spi’yi işgalini ele aldım. Söz konusu yazı işgal ve işgal sonrası yapıyı resmetmektedir. Düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmelidir. Yazı haziran 2015 döneminde yazılmıştır. O dönemde Türkiye YPG ile birlikte Süleyman Şah Türbesini alarak Kobanê’ye taşımıştır. Yine bu dönemde PYD Eş Başkanı Salih Müslim İstanbul’da dış işleri ile görüşmeler yapmıştı. Yazı bu tabloyu ortaya çıkarmaya çalışan bir analizdir. Suçlamaları kabul etmiyorum.”

ÖZGÜR GÜNDEM YAZISINA SORUŞTURMA

İkinci soruşturma ise Özgür Gündem gazetesinde çıkan 25 Nisan 2016 tarihli “Harita denemesi” başlıklı analiz. Bu yazı da Baas rejimi güçlerinin Qamışlo kentinde saldırılar yapmasını konu alıyor. Çelebi bu yazıyla ilgili ifadesinde “Burada örgüt propagandası yoktur. Suriye’deki çatışmalara ait genel bir fotoğraf genel bir analizdir... İfade özgürlüğü kapsamında değerlendirmelidir. Suçlamaları kabul etmiyorum.” dedi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

EMEP: Savaş politikalarına ve faşizme geçit yok!

SONRAKİ HABER

Bahçelievler'de bina çöktü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...