21 Mayıs 2016 08:20

Dokunulmazlıklarda CHP'nin rolü manşetlerde

Dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili yasanın CHP'li vekillerin oylarıyla kabul edilmesi sonrası gazetelerin manşetlerinde yer aldı.

Paylaş

TBMM’de dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili anayasa değişikliği teklifi oylamasının 376 kabulle geçmesi sonrası gazetelerin manşetlerinde dokunulmazlıklar vardı. Tartışmaların odağındaki isim ise CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Yandaş gazeteler CHP’nin “kabul” oyu vermesini “zoraki” olarak tanımlarken, BirGün, Cumhuriyet ve Özgür Gündem 1994 örneğini hatırlattı ve Kılıçdaroğlu’yu eleştirdi.

AKP’ye yakınlığıyla bilinen gazeteler dokunulmazlık oylamasındaki sonuçtan memnun olsa da CHP’yi eleştirmeyi ihmal etmedi. Star “Zoraki Evet” manşetinde “İlk turda kırmızı oy kullanan CHP eleştirilince, önce laiklik tartışması çıkardı sonra sınırlı sayıda evet demek zorunda kaldı” dedi.

Yeni Şafak da CHP’ye yüklenen gazeteler arasındaydı. “Korktu” manşetini kullanan Yeni Şafak, Kılıçdaroğlu’nun halkla yüzleşmekten korktuğunu ve referandumda tavır değiştirdiğini yazdı.

Sabah gazetesi ise manşetinde “Terör Destekçileri İçin Hesap Zamanı” manşetini kullanırken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yakınlığını bir kez daha gösterdi ve Erdoğan’ın “Halkımız o vekilleri Mecliste istemiyor” sözlerine yer verdi.

Vatan haberi düz görerek “148 vekile yargı yolu” manşetini kullanırken, Milliyet “Dokunulmazlık 376 oyla referandumsuz kalktı” üst başlığında “Dokunma kararı” dedi. Akşam gazetesi ise haberi birinci sayfasında oldukça küçük gördü ve “Hainliğe dokunulacak” başlığını kullandı.

Aydın Doğan medyası ise haberleri düz görmeyi tercih etti. Hürriyet gazetesi, çıkan bu karar için “148 vekil yargıya” manşetini tercih etse de, hedef alınanların onların olduğunu bilerek HDP’li vekillerin Genel Kurulda çektikleri toplu fotoğrafı kullandı.

İhsan Çaralan: Dokunulmazlıkları CHP kaldırdı!

‘GERİ ADIM YOK’

Cumhuriyet gazetesi, alınan karar için manşetinde “Meclis ‘kaos’ dedi” başlığını kullandı. Kararın CHP’li vekillerin desteği ile “Güle oynaya” alındığının altı çizildi.

Özgür Gündem gazetesi ise “Halklara karşı kurulan ‘Şer ittifakı’ dün siyasi soykırım operasyonunu Meclise taşıdı” vurgusu ile “Asla Geri Adım Yok” manşeti attı. BirGün gazetesi de “Meclis Diktaya Teslim Oldu” manşetlerini kullandı.

Fatih Polat: CHP desteğiyle temsil iradesine darbe

‘BRAVO CHP!’

Yazarların gündemi de dokunulmazlıkların kaldırılmasıydı. Yazarlar, AKP-MHP ittifakından çok eleştirinin oklarını, CHP’ye yöneltti.

Dokunulmazlıkların referanduma gerek kalmadan 376 oyla kaldırılır kaldırılmaz attığı tweetlerle yorumlarını yapan Hasan Cemal şöyle yazdı, “Dokunulmazlık oylamasında CHP’li milletvekillerinin katkısı ve tabii AKP ile MHP oylarıyla 367 engeli aşılmış... Bravo CHP! 1994’de de HEP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılıp hapse atılmalarında benzer rol oynanmıştı CHP tarafından... Mehmet Altan deyişiyle: “Bugün oylanan ‘terör’ değil, terör üzerinden Türkiye’yi esir almak isteyen faşist bir başkanlık rejimi stratejisidir.” CHP’nin böyle bir kirli oyuna alet olması da ne kadar hazin. Böyle sosyal demokratlık mı olur?”

‘ANAYASA’YA AYKIRI DEĞİŞİKLİĞE ‘EVET’

Diken’den Murat Sevinç “Türkiye halkının hak ettiği, tam olarak sizsiniz” başlıklı yazısında şunlara dikkat çekti: “Bir kısmı ‘Hayır’ oyu vermişti. Bir kısmı ‘Evet’ Yine çok tipik bir sosyal demokrat tutarlılığıydı... Vekillerin bir kısmı ‘Evet’, bir kısmı ‘Hayır’ verdi, sonra hepsi birden ‘laiklik’ sloganı attı. Zaten TBMM’de bugünün asıl konusu da, laiklikti! Onlar aslan sosyal demokratlardı”

Ender İmrek: Açık açık diktatörlük

YALÇIN DOĞAN: CHP DE GERİ KALMADI

Yalçın Doğan ise T24’teki “Türkiye’nin beli kırıldı” başlıklı yazının “CHP de geri kalmadı” ara başlıklı bölümünde şöyle yazdı: “Muhalefet partisi olarak, hiçbir varlık gösteremediği gibi, akıl almaz hatalarla, saçma sapan söylemlerle okların hedefi haline geliyor. Fena halde yıpranıyor. Ülke başkanlık rejimine, dikta yönetimine doğru gidiyor, CHP bu ekmeğe yağ sürüyor... Dokunulmazlık oylamasına verdiği katkı ile rejim değişikliğine giden yolu sonuna kadar açıyor”

ERGUN BABAHAN: MECLİS’TE UTANÇ GÜNÜ!

Özgür Düşünce gazetesinden Ergun Babahan, “Meclis’te utanç günü!” başlıklı yazısında şöyle dedi: “Halkların kardeşliği, ‘Et ve tırnak gibiyiz’ söylemlerinin sahteliği bir kez daha kanıtlandı ve Türkler, dindarı, ülkücüsü ve ulusalcısı ile Kürtlere karşı birleşti. Türklerin et, Kürtlerin kesilip atılan tırnak olduğu ortaya çıktı. Bu fotoğrafın ilk sonucu budur. Siyaset sahnesi gibi toplum da açıkça Türkler ve Kürtler olarak bölünmüştür ve Türkiye’nin Meclisinde, siyasetinde Kürt kimliğini koruyarak var olmaya çalışanlara yer yoktur ve olmayacaktır” (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Şener Şen sinemaya dönüyor

SONRAKİ HABER

Polis, Van'da bir gazeteciyi darbederek gözaltına aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...